G4Media.ro

Trei cercetători CNSAS cer ministrului Apărării o decizie „urgentă” de restituire a…

Sursa foto: Captură video

Trei cercetători CNSAS cer ministrului Apărării o decizie „urgentă” de restituire a tuturor documentelor aparținând fostei Securități: MApN a trimis, selectiv și parcimonios, anumite fonduri arhivistice către CNSAS, există o lipsă de voință în restituirea in integrum a arhivelor

Mihai Demetriade, Mădălin Hodor și Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, cercetători CNSAS, îi cer ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, o „decizie urgentă” de restituire a tuturor documentelor aparținând fostei Securități, acuzând o lipsă de voință a MApN în a restitui in integrum arhivele „capturate în contextul Revoluției române”.

„Faptul că M.Ap.N. a trimis, selectiv și parcimonios, anumite fonduri arhivistice către C.N.S.A.S. de-a lungul timpului, domnule ministru, nu modifică natura lipsei de voință în restituirea in integrum a arhivelor capturate în contextul Revoluției române”, susțin cei trei în scrisoarea deschisă adresată ministrului Nicolae Ciucă, publicată sâmbătă.

Semnatarii scrisorii speră ca ministrul Apărării să înțeleagă „gravitatea acestei situații”, în sens contrar devenind „complice cu răul”.

Redăm integral scrisoarea deschisă semnată de Mihai Demetriade, Mădălin Hodor și Andrei Ursu:

Scrisoare deschisă adresată ministrului Apărării Naționale

Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ

Statul român a decis, prin legea de funcționare a C.N.S.A.S., că toate documentele fostei Securități trebuie să fie predate Consiliului.

Deținerea împotriva legii si în secret a acestor dosare prejudiciază nu numai procesul de decomunizare și deconspirarea Securității. Ea obstrucționează justiția în mod inechivoc, încălcând drepturile fundamentale ale victimelor și ale urmașilor acestora. Dreptatea restitutivă garantată prin legea de funcționare a C.N.S.A.S., care stabilește drepturi esențiale pentru victime sau rudele celor care nu mai sunt, este imposibilă acum – într-o semnificativă proporție – din cauza indeciziei ministerului pe care-l conduceți. Pentru arhivele Securității pe care le dețineți, drepturile de acces la propriul dosar, cel al stabilirii calității de lucrător și colaborator pentru cei care au încălcat drepturile și libertățile fundamentale ale omului nu pot fi, pur și simplu, exercitate.

Sperăm, domnule ministru, că realizați gravitatea acestei situații. Nu doar un mandat de voință al statului român este ignorat dar – mai presus de orice – drepturile acordate cetățenilor de a-și cunoaște, studia și clarifica identitatea unei întregi infrastructuri a răului, au fost încălcate. Ascunzând memoria represiunii, domnule ministru, deveniți complice cu răul. Prin gestul continuu și ilegal al ministerului pe care-l conduceți, pagini dureroase și infame din istoria principalului actor represiv al regimului totalitar sunt excluse circuitului civil, dezbaterii democratice și înfăptuirii juridice a dreptății. Ați antrenat, prin lipsa dumneavoastră de voință, un lung șir de consecințe nefaste. Un trecut odios a fost ascuns privirii victimelor, potențialele acțiuni în instanță reglementate de lege au fost anulate înainte de a fi putut să existe, voința însăși a statului privind decomunizarea prin deschiderea arhivelor represive a fost scandalos încălcată.

Faptul că M.Ap.N. a trimis, selectiv și parcimonios, anumite fonduri arhivistice către C.N.S.A.S. de-a lungul timpului, domnule ministru, nu modifică natura lipsei de voință în restituirea in integrum a arhivelor capturate în contextul Revoluției române. Îndeplinirea unei părți dintr-o obligație legală nu poate fi interpretată ca o acoperire și asumare a obligației ca atare. Cultura omisiunii, a selectivității lipsite de criterii transparente, a tăcerii arogante a marcat și marchează dinamica culturii instituționale în România, afectând, în opinia noastră, fundamentul încrederii publice, esențial pentru o societate democratică.

Suntem cu totul în asentimentul dumneavoastră atunci când, „în numele celor peste 1.000 de oameni căzuți din sete de libertate, dintre care peste un sfert au fost militari și salariați civili din Ministerul Apărării Naționale”, v-ați asumați recent „datoria morală de a aduce lumina în toate ungherele umbrite sau întunecate care mai există în legătură cu evenimentele de atunci”.

Datoria de care aminteați în declarația din 17 decembrie 2020 ne așteptăm să fie probată printr-un gest lipsit de ambiguitate și clarificator: predarea neîntârziată a tuturor documentelor pe care Armata le-a preluat de la Securitatea comunistă.
Alte instituții ale statului roman au făcut, inclusiv recent, pași importanți în finalizarea restituirii arhivelor represive. Este timpul ca și propria dumneavoastră instituție să se conformeze cadrului legal. Predarea dosarelor Securității aflate în posesia M.Ap.N. dar și a documentelor din fondurile Comitetului Central al P.C.R. (Secția pentru Probleme Militare și Justiție) către A.N.R., facilitând, astfel, cercetarea istorică, îndeplinirea legii și documentarea cauzelor penale în dosarele istorice, înainte de a fi o datorie de onoare, este – în primul rând – o obligație legală. Ne întrebăm, nefiind nici emitentul acestor documente și nefiind nici cel care să le fi acordat vreun grad de clasificare, în ce bază legală le deține Ministerul dumneavoastră, și prin ce modalitate le-a „clasificat”?

Documentele despre care vorbim implică fonduri preluate din arhivele tuturor direcțiilor centrale ale D.S.S. dar și de la fostele Inspectorate județene ale M.I. începând din decembrie 1989 până cel puțin în prima parte a anului 1990. Depozite întregi de arhivă au fost preluate atunci preferențial de M.Ap.N., din care doar o mică parte au fost predate la C.N.S.A.S. În aceeași situație sunt, spre exemplu, și fișetele de lucru ale ofițerilor din conducerea Securității conținând documente esențiale din zilele Revoluției, aflate acum tot în arhivele ministerului pe care-l conduceți. Existenta acestor fonduri a mai fost contestată în trecut de succesivele conduceri ale M.Ap.N., pentru ca ulterior adevărul să iasă la iveală. Documente doveditoare aflate în arhivele C.N.S.A.S. și multiplele relații instituționale dovedesc, fără putință de tăgadă, că arhivele care fac obiectul scrisorii de față se află acum „în conservare” la Ministerului Apărării. În ciuda mai multor adrese schimbate între C.N.S.A.S. și M.Ap.N. sau a unor întâlniri inter-instituționale care au avut loc, ministerul pe care-l conduceți refuză transparentizarea demersului, accesul nemijlocit la inventarele fondurilor deținute și rapida demarare a procesului predării. Ne întrebăm și vă întrebăm: timpul indiferenței, al uitării, al digresiunilor sau al ignorării deliberate a legii, de partea cui curge? Implicați cu toții în ecuația consolidării democrației, cum credeți că vor interpreta cetățenii în slujba cărora sunteți și partenerii euro-atlantici, tehnicile derobatorii și lipsa voinței în acoperirea unui mandat legal?

Domnule ministru, în fața legii, precum semnatarii acestei scrisori deschise, suntem cu toții egali. A pretinde, subreptice, că ar exista motive întemeiate care să justifice un fapt scandalos, și anume că ministerul pe care-l conduceți continuă să blocheze predarea arhivelor Securității, predare instituită ca o obligație legală a statului român, este pur și simplu inacceptabil. Ascunderea unei istorii scandaloase și nedemne este o sfidare. Prin natura esențialmente represivă a instituției care le-a creat, fondurile de arhivă care fac obiectul scrisorii de față au un statut excepțional. Ignorarea, cenzurarea, predarea selectivă, întârzierea unui dialog transparent cu instituția responsabilă să le primească, lipsa dialogului onest cu societatea generează continuu frustrare, consolidând sentimentul impunității. Pentru că dacă o instituție fundamentală a statului român (M.Ap.N.) refuză să restituie C.N.S.A.S., în baza unei obligații legale indeniabile, toate documentele preluate de la Securitate, o întreagă infrastructură a drepturilor și libertăților fundamentale este încălcată. A face imposibilă condamnarea unui lucrător al Securității pentru încălcarea drepturilor omului este la rându-i, o formă de încălcare a acestora. Captivitatea rușinoasă a acestor fonduri arhivistice în 2021, dincolo de posibilitatea de a le cerceta și investiga, afectează ceea ce sperăm că este și pentru dumneavoastră fundamentul parteneriatului euro-atlantic: valorile lumii libere și cultura statului de drept. Refuzăm să credem că, la două decenii de la stabilirea obligației legale de predare către C.N.S.A.S. a tuturor documentelor fostei Securități, Armata română ascunde cu bună știință un trecut criminal.

Tăcerea ministerului pe care-l conduceți, în mod fatal și previzibil, a fost public receptată ca o formă a complicității. Dincolo de nerespectarea continuă a legii, stă lipsa de loialitate față de dezideratele societății și față de ordinea de drept.

Vă transmitem în final, domnule ministru, că așteptăm din partea dumneavoastră o decizie urgentă de restituire a tuturor documentelor aparținând fostei Securități.
3 aprilie 2021
Mihai Demetriade
Mădălin Hodor”

Sursa foto: Captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. E şi un test pentru noua coaliţie de guvernare.

    • Unde-i lege, nu-i tpcmeala!
      Daca legea spune ca arhivele trebuie predate in totalitate, a le pastra este o infractiune, Si nu orice infractiune!
      Poate ca, dupa binecunoscutul obicei, din prostie sau din ticalosie, legile au strecurate hibe care le fac inaplicabile. Nu am vazut legea, dar prevede ea cui trebuie sa-i apartina initiativa transferylui, cine are obligatia, in ce conditii? Aici ar fi putut strecura hibele.

  2. MApN e o mafie.

  3. bah, odata ca n-au intrebat pe cine trebuie, apoi daca trimit documentele, se dau in vileag USRi+DIE si pensionarii esentiali din spate, bafta lor ca tradatorii republicii si-au pus odraslele la putere si conduc republica la groapa de gunoi, in 30 de ani nu mai ramane nimeni si nimic aici

    • USR e la putere de 5 minute si tu dai vina pe ei, in conditiile in care PSD a fost la putere 75% din timp de la revolutie incoace.

      E clar ca minti pentru PSD.

    • „cine nu e cu noi, e impotriva noastra”
      tu esti dinala taliban sectant usrist pana la moarte, cu tine nici dalai llama nu poate negocia pacea in afganistan sau esti postac?

      cam asa sunteti toti sectantii astia useristi, venerati un partid si niste persoane, nu vedeti nicio greseala, niciun derapaj, toti sunt rai, voi sunteti puri si sfinti, exact mentalitatea pe care o aveau comunistii cand au inceput sa omoare chiaburi, intelectuali, politicieni, burghezi, preoti, crestini, tarani, nu erau „de neam bun” trebuiau exterminati, ca nu doreau CAP si nici carnet de partid

      pentru voi (astia extremisti, nu toti) userismul e o religie si de aceea ati devenit gretosi

    • Multumesc ca mi-ai confirmat ca esti postac PSD.

    • @ Vladimir Putin…: Ați uitat de cei 10 ani ai lui Băsescu. Și nu iese procentualul. Și Băsescu și Iohannis au condus sau conduc CSAT. Și? Nimic. Suntem rușinea Europei. Mai suntem membri NATO? Dacă da, domnule Demetriade și domnule Hodor vă sugerez să vă adresați Tribunalului de la Haga. Nicicum dlui Ciucă. În România poporul a pierdut războiul cu Securitatea. Veche și Nouă.

    • Useristii s-au intors impotriva propriilor votanti.
      Cei care mai sustin usereul sunt postacii platiti de usere. Se vede asta dupa lipsa lor de logica si de argumente

  4. Poti sa iei indemnizatie de urmas de la CIA daca ai si alte cetatenii in afara de cea americana?

    • Este o inițiativă excelentă, iar propunerile nu se evaluează după cetățenie.

    • Întreabă-i pe curduta kovesi si academicianu coldea

  5. Noroc cu Hodor si Demetriade. Ei fac gesturile astea pentru a se acoperi de notorietate si pentru a deveni infailibili in CNSAS, unde sunt doi functionari lenesi si marunti. Dupa luarile lor de pozitie, ai zice ca sunt esentialii institutiei. In realitate nu fac nimic, isi iau salariul degeaba. Munca lor nu exiista, la propriu. Nu aduc niciun beneficiu, dar devin cunoscuti si daca se iau masuri contra lor, se autovictimizeaza. Demersul de fata este are ca scop tot notorietatea. Ei n-au calitate oficiala. Mi se pare o infumurare extraordinara sa faci asa ceva!

    • … doi functionari lenesi si marunti…Da conducerea CNSAS -ului, de ce nu cere arhiva? Ea munceşte sau doarme pe bani mulţi?

    • uite cum ies sobolanii din gauri, se revolta securistul Macri Emil 🙂 „seful Directiei a II-a a Securitatii trimis de N. Ceausescu sa „faca ordine” in Valea Jiului (1977), Motru (1981), Brasov (1987), Timisoara (1989).”

  6. Treptat aflam cum acest Ciuca , pretenul lui Johane s , e un mega -comunist si afacerist MApn dar se si crede mare special ca si cum a purtat razboaie castigatoare .

  7. După ce se topește zăpada și se întoarce presedintele Iohanis, care este principalul susținător a lui Ciuc a, sigur vor fi rezolvate favorabil aceste probleme dureroase ale românilor. Domnul președinte cand va citi scrisoarea îi va chema imediat pe decideți la Cotroceni. Anticipat îi mulțumim pentru receptivitate, dar mai ales pt responsabilitate.

  8. Cei trei cercetători au avut mai multe declarații controversate. (Ex: https://www.agerpres.ro/social/2019/10/31/conducerea-cnsas-se-delimiteaza-de-afirmatiile-cercetatorilor-mihai-demetriade-si-madalin-hodor-despre-experimentul-pitesti–394925)

    Dl M Hodor a fost cercetat disciplinar de CNSAS, iar dl A Ursu a a vut numeroase luări de poziție în care a exclus responsabilitatea armatei în represiunile din vremea Marei Revoluții din Decembrie, punând toate atrocitățile pe seama Securității.

    Fără îndoială, după mai mult de 30 de ani, este firesc ca arhiva să ajungă la istorici, dar mă tem că cei trei au și tentația publicării unor documente (cum dl M Hodor a făcut deja), a unor răfuieli personale.

  9. Comunistii, securistii si familiile lor n-au plecat niciodata de la putere. Asta se vede din cand in cand, la o clasare de dosar gen 10 august sau „refacerea rechizitoriului” pentru dosarul revolutiei.

    Haideti sa cerem public si raspicat aflarea numelor tuturor cu legaturi cu regimul comunist si rude ale acestora. Nu toleram astfel de criminali in sistemul public.

  10. Mai mult de jumătate din comentarii sunt scoase direct din manualul de manipulare, exemple clasice de „whatabout” sau atac la persoana altor comentatori, sau la persoana cercetătorilor Cnsas, pentru a se acoperi problema fundamentală, anume că și acest guvern ține sub preș gunoiul Securității și al comuniștilor.

    Foștii comuniști și foștii și actualii Securiști au în continuare foarte multă putere în România, faptul că se încalcă legea pentru protejarea lor o demonstrează fără echivoc.
    Rușine răului mai mic, supremul aruncător de pardesiu, Iohannis !

    • Nu intelegi ca astia doi doar se baga in seama. Cine sunt ei? Niste atarnatori. Orice om de pe strada, daca ar adopta pozitia lor, ar fi la fel. Au intrat sub reflector mediatic, profitand de decenta celorlalti.

    • Corect comentariu!