G4Media.ro

Trei pacienți care s-au infectat cu o bacterie în urma operațiilor la…

Sursa foto: Pixabay

Trei pacienți care s-au infectat cu o bacterie în urma operațiilor la secția de Oftalmologie de la spitalul județean din Miercurea Ciuc și-au pierdut vederea / Alți șase pacienți au vederea afectată

Trei dintre pacienţii reoperaţi la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc după ce au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular din cauza bacteriei Pseudomonas aeruginosa, în urma unei operaţii de cataractă senilă, şi-au pierdut vederea. Cei trei au fost reoperaţi chiar şi după a doua intervenţie efectuată imediat după descoperirea infecţiei, dar şi-au pierdut vederea la ochiul operat, relatează Agerpres.

Un număr de 14 pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă la mijlocul lunii ianuarie, la secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, au dezvoltat endoftalmită (o inflamaţie a globului ocular), la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă, iar 13 dintre ei au fost reoperaţi.

Biroul de Presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc a răspuns joi, la o solicitare Agerpres, că, pe lângă cei trei pacienţi care şi-au pierdut vederea, mai sunt şase pacienţi la care „s-a observat deteriorarea vederii în diferită măsură”, în vreme ce „la cinci pacienţi nu s-a deteriorat, respectiv s-a deteriorat în mică măsură vederea”.

La întrebarea dacă există pacienţi care şi-au pierdut ochiul operat, răspunsul SJU a fost: „Sunt trei pacienţi la care s-a efectuat evisceraţie pentru îndepărtarea ţesuturilor necrotizate intraoculare. Această intervenţie a fost strict necesară. După efectuarea operaţiei, pacienţii nu mai au dureri şi alte simptome”.

Potrivit sursei citate, „faţă de starea reinternării cu endoftalmită, starea tuturor pacienţilor s-a ameliorat”, toţi fiind în prezent externaţi.

De asemenea, Biroul de presă al SJU a informat că ancheta internă a fost finalizată, dar că nu a fost identificată sursa infecţiei.

„De la ultima comunicare a spitalului (în data de 19 ianuarie – n.r.), probele de suprafaţă, precum şi probele de aeromicrofloră, tegumente şi exudate nazale recoltate de la personal, de pe instrumente chirurgicale, materiale şi produse utilizate au ieşit negative”, se arată în răspunsul transmis Agerpres.

În luna ianuarie, conducerea spitalului informase că bacteria Pseudomonas aeruginosa a fost identificată într-o soluţie oftalmică folosită în timpul operaţiei, nefiind găsită sursa contaminării.

Biroul de Presă al SJU a mai informat că „ancheta internă a identificat totodată probleme de trasabilitate, procesare şi sterilizare a instrumentarului utilizat în intervenţiile chirurgicale”.

Drept urmare, se specifică faptul că au fost dispuse o serie de măsuri, cum ar fi revizuirea protocoalelor de curăţenie şi dezinfecţie, cât şi cele de sterilizare la nivelul spitalului, controale efectuate la blocurile operatorii, au fost curăţate şi dezinfectate toate suprafeţele din blocul operator oftalmologic, cât şi încăperile anexe şi a fost realizată o dezinfecţie prin nebulizare a întregului bloc operator.

De asemenea, se mai arată că „au fost revizuite registrele de operaţii, registrele de sterilizare, cât şi procedurile operaţionale privind curăţenia-dezinfecţia şi sterilizarea la nivelul secţiei Oftalmologie, s-a reorganizat circuitul în camera de sterilizare proprie a secţiei Oftalmologie. Au fost realizate mai multe întâlniri/instructaje cu personalul secţiei în vederea îmbunătăţirii cunoştinţelor acestora privind activităţile de curăţenie/dezinfecţie/sterilizare”.

În răspunsul primit se mai precizează că, „pentru termen mediu şi lung, s-a schiţat un plan de reorganizare şi modernizare a întregii secţii de Oftalmologie”.

Conform aceleiaşi surse, „ca urmare a anchetei interne a spitalului nu s-au stabilit sancţiuni şi s-au luat măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate„.

Biroul de Presă al SJU Miercurea Ciuc a emis, joi, şi un comunicat de presă pe acest subiect, în care managerul spitalului îşi exprimă regretul pentru situaţia creată şi compasiunea pentru pacienţii afectaţi.

„Ne exprimăm regretul pentru situaţia ivită şi compasiunea pentru pacienţii afectaţi. Ceea ce s-a putut face din punct de vedere medical şi omeneşte s-a făcut pentru ei şi ţinem legătura în continuare cu pacienţii şi aparţinătorii lor. Această situaţie este una fără precedent. Pe secţia Oftalmologie s-au efectuat până acum mai multe mii de operaţii de cataractă senilă fără probleme. Faptul că majoritatea probelor biologice au ieşit negative ne-a dus la concluzia unei posibile erori în procesul de pregătire a intervenţiilor, de aceea am revizuit protocoalele de sterilizare, circuitele din sala de sterilizare şi vom continua acest proces cu reorganizarea blocului operator a secţiei pentru a crea condiţiile optime pentru siguranţa pacienţilor”, a declarat dr. Konrád Judit, managerul spitalului, citată în comunicatul de presă.

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Eroii in alb. Și va mirați de ce avem mulți morți de “covid”

    • Ca nu s-au vaccinat, bineinteles… Majoritatea care sustin aceeasta idee habar n-au ca nivelul performantei sistemului medical de la noi din tara este echivalent cu nivelul petrolului.

    • Moroii in alb.

    • CHELTUIELILE CU PENSIILE SPECIALE AU CRECSUT DE LA 6.3 MILIARDE IN 2016 LA 10.9 MILIARDE IN 2021.

      CHELTUIELILE CU PENSIILE SPECIALE PENTRU MAGISTRATI S-AU TRIPLAT.
      CHELTUIELILE CU PENSIILE SPECIALE PENTRU POLITIE SI JANDARMERIE S-AU DUBLAT.

  2. Păi nu le-a fost protejată vederea de doze?

  3. Daca acele.persoane ar fi fost vaccinate cu 3 doze, nu s-ar fi ajuns la asa ceva

  4. Bacterii periculoase sunt in toate tarile , dar pacientii afectati sunt despagubiti la judecata.

    La noi medicii iau spagi nesimtite si pleci cu operatii gresite sau infectat cu bacterii.

    Greu sa castigi in instanta un proces de malpraxis sau o bacterie periculoasa.

    Cum se activeaza postacii anti vaccin la orice articol , scarbe de oameni

  5. vad pe aici niste sosocari-aurari-de-la-rusi care au citit ceva despre spitale, si cum ei sunt specialisti in virusi (desi e articol cu bacterie) si-au dat repede cu parerea

    pentru bacterie se iau antibiotice, nu am auzit de vaccinuri pentru bacterii (dar poate ma insel), decii nu merge cu dozele, nici macar cu alea de bere

    pentru lipsa de creier nu sunt nici antibiotice nici doze, din pacate

    • Din moment ce ati aparut imediat sa ii corectati, inseamna ca dv sunteti sigur virusolog, nu?

  6. Demisia, p.or-cu-le! Demisia Rafila! Jos PSD! Au distrus si au furat tot! Jos lichelelor!

  7. Aici e caz PENAL si de malpraxis

    Eu nu inteleg de ce oamenii aia nu dau in judecata spitalul, ar trebui despagubiti de medici si de spital cu milioane de euro.

    Aici NU se mai autosesizeaza PARCHETUL????

  8. „ne exprimam regretul”? atat? asta e tot? despagubiri, sanctiuni pentru medici, pentru personalul tehnic, aia care se ocupa de sterilizare si curatenie, directorul medical, asistente etc, asta nu?