G4Media.ro

Trei proiecte legislative care privesc restricții pentru industria jocurilor de noroc, blocate…

sursa foto: Pexels

Trei proiecte legislative care privesc restricții pentru industria jocurilor de noroc, blocate în comisiile Camerei Deputaților / USR acuză sabotaj din partea PSD și PNL / Cum răspund cele două partide

Trei proiecte de lege care privesc restricții pentru industria jocurilor de noroc  sunt blocate la comisiile din Camera Deputaților. Termenul de depunere a rapoartelor necesare a expirat acum mai bine de două luni. Liderul grupului USR, Ionuț Moșteanu, acuză o situație fără precedent în cazul proiectelor care au primit în Biroul Permanent al Camerei Deputaților câte cinci-șase comisii raportoare, deși în mod uzual, inițiativele legislative sunt alocate către două-trei comisii. De cealaltă parte, liderii grupurilor parlamentare ale PSD și PNL – partide acuzate de USR că sabotează proiectele susțin că au depus și ei la Senat propriile proiecte pe care vor să le voteze la pachet.

”Departamentul legislativ al Biroului Permanent a alocat șase comisii raportoare. Eu în șapte ani de zile nu-mi amintesc de un proiect care să primească atâtea comisii raportoare. Aceste structuri administrative sunt influențate de putere”, a declarat pentru G4Media Ionuț Moșteanu.

Problema numărului mare de comsii este explicată de către inițiatoarea a două dintre proiectele blocate în comisii, Diana Stoica (USR). Ea a spus pentru G4Media că misiunea de a aduce aceste proiecte în plen este aproape imposibilă, având în vedere că orice amendament depus în oricare dintre comisii trebuie analizat și acceptat de către toate comisiile.

”Singura soluție ar fi ca toate cele șase comisii să se reunească într-o ședință comună și să analizeze o singură dată aceste proiecte, însă pentru asta este nevoie de voință politică”, a declarat Diana Stoica pentru G4Media.

De partea cealaltă, liderii grupurilor parlamentare PSD și PNL au declarat pentru G4Media că cele două partide au propriile inițiative legislative în circuitul parlamentar care privesc jocurile de noroc și așteaptă ca acestea să avanseze în circuitul legislativ ca să le voteze la pachet.

Liderul grupului PNL Gabriel Andronache spune că numărul neuzual de mare al comisiilor raportoare a fost ales pentru că ”obiectul de reglementare atinge multe sfere ale relațiilor sociale. Vom face o ședință comună cu toate aceste comisii și le vom vota”.

Fără păcănele lângă școli

Cel mai avansat dintre proiecte este inițiativa ”Fără păcănele lângă școli”, depusă de USR și adoptată în luna martie de Senat cu 97 de voturi pentru și unul împotrivă. Acum se află la Camera Deputaților care este cameră decizională.

Proiectul prevede ca sălile de jocuri de noroc sau cazinourile să nu poată fi amplasate la o distanță mai mică de 300 de metri de locurile de joacă, școli, bănci sau instituții de cultură. În anumite condiții, jocurile de noroc se vor putea organiza în cinematografe, săli de sport sau case de cultură. Dacă legea va fi promulgată, investitorii vor avea la dispoziție un an să mute sediile actuale, acolo unde este cazul.

Inițiativa așteaptă rapoarte de la șase comisii, iar termenul de depunere a documentelor a expirat la începutul lunii aprilie. Aceste comisii sunt:

  • Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, condusă de Costel Dunava (PSD)
  • Comisia pentru buget, finanțe și bănci, condusă de Bogdan Huțucă (PNL)
  • Comisia pentru industrii și servicii, condusă de Sandor Bende (UDMR)
  • Comisia pentru învățământ, condusă de Natalia Intotero (PSD)
  • Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, condusă de Iulian Bulai (USR)
  • Comisia juridică, de disciplină și imunități, condusă de Laura Vicol (PSD)

„Împreună cu colegul meu, senatorul USR Sebastian Cernic, am iniţiat proiectul de lege ‘fără păcănele lângă şcoli’, care este sabotat de către PSD şi PNL. La Comisia de cultură, majoritatea deputaţilor PSD şi PNL au lipsit, astfel că nu a existat cvorum pentru a adopta un raport pentru acest proiect de lege”, a declarat Diana Stoica înainte de expirarea termenului de depunere a rapoartelor. ”Reușisem să pun proiectul pe ordinea de zi la Comisia juridică și l-au scos când m-am dus să îl susțin”, a adăugat deputata.

Între timp, deputații USR au reușit să obțină două rapoarte de la Comisiile de învățământ și industrii, însă la fiecare pas proiectul întâmpină obstacole. De exemplu, la dezbaterea de la Comisia de învățământ, deputatul PSD Dan Cristian Popescu a preluat și susținut argumentele reprezentanților industriei jocurilor de noroc, își amintește Diana Stoica.

”Dacă noi interzicem toate păcănelele, acele persoane care vor să se îmbogățească fără muncă (…) se vor duce într-o zonă gri sau neagră, o să meargă în online. Ce avem azi reglementat sunt aceste săli de jocuri, dar în online poate intra oricine, e mai greu să controlezi site-urile. Este valabil și în cazul reclamelor, se vor muta în online”, a declarat Dan Cristian Popescu în ședința Comisiei de învățământ de pe data de 23 mai 2023.

Proiectul mai așteaptă avize de la comisiile pentru drepturile omului, administrație și antreprenoriat, însă doar prima comisie a depus avizul. Deși aceste avize nu cântăresc foarte mult în procesul legislativ, și aici proiectele au parte de blocaje.

”Am pus proiectul pe ordinea de zi acum două săptămâni, însă PSD și PNL au votat împotrivă și l-au scos”, a declarat pentru G4Media Claudiu Năsui (USR), președintele Comisiei de antreprenoriat și turism.

Liderul grupului parlamentar al PSD Ciprian Șerban explică blocajul prin faptul că și partidul său are o inițiativă similară, depusă în luna aprilie la Senat și care va fi votată la pachet cu legea USR. Noul proiect își propune să scoată la periferia localităților sălile de jocuri de noroc, cu excepția agențiilor LOTO. Și acest proiect așteaptă de la comisiile din Senat o serie de rapoarte care au depășit termenul de trimitere.

Fără reclame stradale la păcănele

Al doilea proiect blocat la comisiile din Camera Deputaților interzice reclama, publicitatea stradală sau orice alt timp de activități de marketing pentru jocurile de noroc, în spații publice deschise. 

Inițiativa depusă de USR a fost respinsă de Senat în luna martie, însă Camera Deputaților este cameră decizională. Pentru acest proiect s-a aprobat procedură de urgență și, la fel ca în cazul inițiativei ”Fără păcănele lângă școli”, termenul de depunere al rapoartelor de la aceleași șase comisii a expirat la începutul lunii aprilie. Inițiatorii proiectului nu au reușit să obțină niciun raport până astăzi.

Liderul grupului parlamentar al PNL Gabriel Andronache a argumentat blocajul prin faptul că partidul său are o inițiativă mai complexă pe această temă. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat, dar într-o formă mult mai blândă decât era propunerea inițială.

O altă lege împotriva publicității la jocurile de noroc, măcelărită la Senat

Liderul grupului parlamentar al PNL se referă la cel de-al treilea proiect blocat la comisiile din camera Deputaților, care privește publicitatea la jocurile de noroc. A fost depus de PNL la finalul anului trecut, la Senat, și a fost susținut inițial de 79 de parlamentari de la aproape toate partidele. Proiectul propunea interzicerea reclamelor de orice fel (audiovizual, stradal, online) pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri. La Camera Deputaților a ajuns altceva.

După o lună de la depunere, 16 dintre parlamentarii PSD au decis să nu mai susțină inițiativa. Libertatea a aflat, pe surse, că ar fi intervenit chiar preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu.

Inițiativa a fost adoptată de Senat în luna martie cu 80 de voturi pentru și două abțineri, dar și cu câteva modificări esențiale aplicate la Comisiile juridică și de cultură, în urma unor amendamente depuse de Alina Gorghiu (PNL) și Daniel Fenechiu (PNL).

În primul rând, senatorii au votat, până la urmă, pentru permiterea reclamelor la televizor în intervalul 23.00-6.00, situație valabilă și astăzi. Au mai permis prezenţa grafică a brandului pe ecran la competițiile sportive și materiale publicitare stradale care să nu depășească 30 de metri pătrați.

Gabriel Andronache promite însă că la Camera Deputaților va fi revizuită această formă adoptată de Senat.

Camera Deputaților este camera decizională, iar proiectul așteaptă acum rapoarte de la cinci comisii. Termenul de depunere a rapoartelor a expirat la sfârșitul lunii martie.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. intrebati-o pe gorghiu de ce, pentru ca blondina sigur stie 😉

  2. Sa nu fim copii, de multi ani mafia din psd si pnl au interese directe in firmele de jocuri de noroc, de unde baga in buzunar sume uriase. Nu au nici un interes sa le puna piedici.

  3. Industria pariurilor și jocurilor de „noroc” etc. a luat proporții primejdioase în România. Dacă trăiți într-un oraș sau reședință de județ, numărați – de curiozitate – câte localuri de acest gen se află pe o arteră principală. Gama caracteristică a ”serviciilor” recente pe cele mai aglomerate artere din orașul meu – reședință de județ – jocuri de noroc, farmacii, sedii de bănci, haine second hand și telefoane. Alte servicii mult mai rare. Nu cred că este un caz de excepție.
    Cred că lipsa de transparență financiară este aspectul care atrage partea întunecată reglementărilor – industria pariurilor este în toată lumea mașina clasică de spălat bani murdari. S-ar putea spune că este semnul marcant al corupției în floare. Efectul de dependență, în principal asupra tinerilor, dar nu numai, publicitatea deșănțată în aproape toate aplicațiile smartphone, ușurința și viteza în care apar aceste stabilimente este de foarte rău augur. Evident, argumentul principal e că în toată lumea există această industrie, ce avem noi cu ea.

    Ei bine, așa este, dar industria este reglementată ( în China sunt interzise pariurile, deși există o cultură uriașă și veche a domeniului, în SUA s-au aprobat abia recent pariurile sportive, în Anglia publicitatea și reclama pariurilor este legală abia din 2005, de pe vremea lui Tony Blair și se lucrează recent la alte reglementări legale. În general este adevărat că interzicerea generală este fără efect, deci mai bine reglementezi ). Efectul cel mai dezastruos îl au asupra dependenților aplicațiile online. Odată cu apariția smarphonurilor, practic ai la dispoziție un supercasino online, tot timpul.

    The Guardian – cotidianul englez, a decis săptămâna trecută că nu mai acceptă și nu face reclamă și publicitate legate de pariuri. În noua lege care se pregăteștre în Anglia, sunt elemente interesante : acordarea mult mai severă de licențe, limitarea nivelului pariului în aplicații online, obligarea firmelor de pariuri la finanțarea de cercetări addictologice, în educație asupra rscurilor și tratării bolilor de dependență. ( sursa ulimelor două aliniate The Guardian )