G4Media.ro

Trei zile de haos după alegeri: Cozi, saci pe trotuare și acuzații…

sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Trei zile de haos după alegeri: Cozi, saci pe trotuare și acuzații de fraudă la vot / „Nu am trăit așa ceva niciodată”

Haosul persistă la trei zile de la închiderea urnelor la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie. După ce, luni, sute de președinți de secții au stat ore întregi în soare, epuizați fizic, pentru a putea finaliza procesul electoral, marți și miercuri a venit rândul acuzațiilor de fraudare a votului și plângerile penale împotriva BEC și AEP.

Luni dimineața, sute de operatori de tablete și de președinți de secții de votare din București au fost lăsați cu ochii în soare la propriu în ziua în care ar fi trebuit să definitiveze procesul electoral. După o noapte de numărat voturi, pentru că ritmul de preluare a secțiilor de către judecători pentru validarea lor a fost foarte lent, imagini cu cozi imense de oameni și saci cu voturi au apărut atât în Capitală, cât și în alte mari orașe ale țării.

„Nu am trăit așa ceva niciodată”, spune Andra, care participă ca membru în secțiile de votare încă din 2016, pentru Adevărul. „Era dezorganizare și confuzie”, a mai declarat femeia, care a fost operator calculator la o secție de vot din Sectorul 5 al Capitalei.

Iar haosul a continuat.

Luni seara, oficialii Poliţiei Române au anunţat că procesul electoral a fost suspendat în 22 de judeţe, iar procesele verbale, sacii cu voturi şi toate materialele electorale au fost predate şi sunt păzite de personal al Ministerului de Interne până la reluarea procedurilor în cursul zilei de marţi.

„Ne mint în față ca pe copiii mici. Plec acasă, să mă caute ei când vor. Am stat 40 de ore aici , fără apă, fără mâncare, nu ne-a întrebat dacă ne doare și pe noi ceva”, a declarat un reprezentant al unei secții de vot din Sectorul 1 pentru Digi24.

Marți seara, la Costinești, în județul Constanța, cele aproximativ 2.000 de voturi exprimate se renumărau pentru a cincea oară, după ce inițial cei doi candidați erau despărțiți de doar un vot. Ulterior au fost descoperite mai multe probleme, printre care și doi cetățeni ucraineni care au votat, deși nu aveau dreptul. Au intervenit în poveste prefectul și un reprezentant al Biroului Electoral Județean, care a acuzat că a fost amenințat de prefect cu plângere penală.

Dar cele mai tensionate situații sunt în sectoarele 1 și 2 din Capitală, acolo unde primarii Clotilde Armand și Radu Mihaiu acuză fraude la vot.

Radu Mihaiu a anunțat că depune plângere penală împotriva Biroului Electoral Sector 2 pentru abuz în serviciu și instigare la fals în acte publice. El susține, într-o postare pe Facebook, că „se vede cu ochiul liber modul în care se încearcă fraudarea alegerilor de la Sectorul 2”.

“Legea nu poate fi călcată în picioare din interese politice! Nu se poate trece cu forța peste comisia din secție care declară în scris că rezultatul este viciat flagrant”, a mai declarat Mihaiu.

“Iar cel mai grav, pe secțiile închise (multe forțat), există 504 voturi exprimate care nu se regăsesc nicăieri. Repet, ca să fie clar, 504 oameni au votat, dar opțiunea lor nu apare de niciun fel”, mai susține primarul Sectorului 2.

La Sectorul 1, Clotilde Armand acuză și ea modul defectuos în care s-au desfășurat alegerile și anunță că face plângere penală împotriva lui Toni Greblă, șeful AEP, pe care îl acuză de abuz în serviciu și de instigare la fals în acte.

„Toni Greblă a patronat un adevărat haos electoral”, a spus Clotilde Armand, subliniind că membrii secțiilor de votare au fost supuși unei oboseli infernale, fiind nevoiți să aștepte și câte 30 de ore în tot procesul de vot și predare a buletinelor de vot.

„Pe fondul oboselii, membrii și președinții secțiilor de votare au fost obligați să întocmească niște procese verbale cu falsuri grosolane. Am semnalat nenumărate probleme, nenumărate nereguli, totul pe fondul oboselii. Oamenii au așteptat și câte 30 de ore, pe secții, apoi ca să numere buletinele, apoi alte ore la cozi ca să predea sacii cu voturi. Unii au așteptat și câte 8 ore să fie preluați sacii, după ce au stat o zi întreagă în secțiile de votare”, a comentat Clotilde Armand.

Marți, președintele AEP, Toni Greblă, a declarat, într-o intervenție la Digi24, că la aproximativ un sfert dintre secţiile de votare de la sectorul 1 sunt procese-verbale cu erori „mai mici sau mai mari, dar acestea se corectează”, întrucât sistemul centralizat de numărare nu permite validarea proceselor verbale dacă acestea nu concordă complet între ele, notează jurnaliștii Libertatea. Toni Greblă a mai declarat că “este foarte bine că se numără” și că trebuie “să facă un efort să finalizeze”.

„Atribuțiile AEP se opresc în momentul în care operațiunea din secția de votare s-a încheiat. Apoi este în competența primarilor de sector să asigure condiții bune de lucru pentru membrii birourilor electorale. Se știa din vreme că va fi caniculă, dar nu a luat nici o măsură pentru a asigura condiții normale de lucru”, a mai spus Toni Greblă.

Miercuri, coaliția VotCorect a cerut numărarea corectă a voturilor și a avertizat că organizarea alegerilor a fost defectuoasă.

Coaliția VotCorect indică oboseala membrilor birourilor electorale – dovedită public prin faptul că mii de oameni au stat zile întregi în caniculă cu sacii de voturi lângă ei – și o explică prin complexitatea procesului electoral provocată de comasarea alegerilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Mai țineți minte cine e Toni Grebla? In urma cu vreo 15 ani l-a lovit cu pumnul pe Corneliu Vadim Tudor, pe culoarele Senatului, aparent din senin. Nu vorbim acum de cine a fost Corneliu Vadim Tudor, ci de faptul că un asemenea gest îl descalifică pe bătăușul în cauză. Și iată cum acest om cu maniere de boxer ajunge sa conducă organizarea alegerilor. Apel către pesedisti: nu aveți un om normal sa îl puneți acolo?

  2. Ne-am intors in 46…..80 de ani de ciuma rosie….

  3. Presedintii de sectii de votare trebuie luati la intrebari in locurile din tara unde sunt gasite procese verbale neconforme si unde sunt mai multe buletine de vot decat carti de identitate scanate.

    Haideti sa scriem la redactiile de stiri sa le cerem sa mearga in teren sa investigheze procesele verbale, trebuie sa intelegem magnitudinea fenomenului de frauda.

    Ce haos au creat din cauza comasarii alegerilor! Cine va raspunde si cum?

  4. Municipiul Bistrița la fel are desacorduri în tema voturilor, presa bistrițeană a început să vorbească despre aceste neclarități.
    🇪🇺

  5. Obiceiuri și apucături faine de pe la noi. Dacă farsa asta grotescă este din cauza unei dureri în cot / nepricepere incalificabilă, rămâne totuși doar un subiect de distracție și amuzament pentru lumea obișnuită cu soluții digitale sau sisteme de numărare de voturi dedicate alegerilor.
    Este mult mai grav dacă – așa cum bănuiesc – este o disfuncție ”calculată”. Să mă explic : exit-pollurile au anunțat foarte repede rezultatele alegerilor, cu două zecimale exactitate uneori, din care lumea și-a dat seama de ”starea de fapt”. În locuri mai pitorești – în neuitatul Baia Mare, de exemplu – însuși Dăncuș a anunțat pe pagina personală victoria de primar, dovedind că este într-adevăr ”locotetentul” lui Cherecheș.
    Ei bine, dovezile tuturor acestor rezultate, zac elegant în saci de plastic ( nu în cutii de carton măcar, special prevăzute ) în căldură toridă, sub paza unor oameni datorită cărora – adevărat, indirect – aleșii locali și cei ”trimiși” la sinecuri europene își pot ocupa pozițiile. Cu întârzieri nepermise și cu daune sau pierderi care înseamnă un potential risc de ”mânăreală”. Nu pot să nu observ condescendența cu care cei aleși – fără ca unul măcar să fie revoltat de această comedie scandaloasă – dovedesc adevărata ”apreciere” a voturilor prin care li s-au încredințat posturile pe care le-ar fi câștigat ( allegedly ). În ce mă privește, au în grup, lipsa mea totală de considerație și aproape totala neincredere în validitatea sistemului de alegeri.
    Obiceiuri și apucături faine de pe la noi. Dacă farsa asta grotescă este din cauza unei dureri în cot / nepricepere incalificabilă, rămâne totuși doar un subiect de distracție și amuzament pentru lumea obișnuită cu soluții digitale sau sisteme de numărare de voturi dedicate alegerilor. Este mult mai grav dacă – așa cum bănuiesc – este o disfuncție ”calculată”. Să mă explic : exit-pollurile au anunțat foarte repede rezultatele alegerilor, cu două zecimale exactitate uneori, din care lumea și-a dat seama de ”starea de fapt”. În locuri mai pitorești – în neuitatul Baia Mare, de exemplu – însuși Dăncuș a anunțat pe pagina personală victoria de primar, dovedind că este într-adevăr ”locotetentul” lui Cherecheș.
    Ei bine, dovezile tuturor acestor rezultate, zac elegant în saci de plastic ( nu în cutii de carton măcar, special prevăzute ) în căldură toridă, sub paza unor oameni datorită cărora – adevărat, indirect – aleșii locali și cei ”trimiși” la sinecuri europene își pot ocupa pozițiile. Cu întârzieri nepermise și cu daune sau pierderi care înseamnă un potential risc de ”mânăreală”. Nu pot să nu observ condescendența cu care cei aleși – fără ca unul măcar să fie revoltat de această comedie scandaloasă – dovedesc adevărata ”apreciere” a voturilor prin care li s-au încredințat posturile pe care le-ar fi câștigat ( allegedly ). În ce mă privește, au în grup, lipsa mea totală de considerație și aproape totala neincredere în validitatea sistemului de alegeri.

  6. A apărut comentariul dublat. Regret . Scuze