G4Media.ro

Treisprezece tancuri Leclerc, trimise în România pentru a întări flancul estic al…

Foto: Tanc Leclerc / Lacey Justinger, 7th Army Training Command

Treisprezece tancuri Leclerc, trimise în România pentru a întări flancul estic al NATO

Armata franceză a început marți, la Mourmelon-le-Grand (Marne), încărcarea, în trenuri internaționale, a treisprezece tancuri Leclerc care urmează să fie trimise la baza militară de la Cincu, în România, în cadrul operațiunii „Eagle”, pentru a întări apărarea flancului estic al NATO, potrivit Le Monde.

Această încărcare este „ultimul act al unei operațiuni logistice complexe, care a constat în transportarea unui batalion blindat pe șosea și pe calea ferată până în România”, a explicat colonelul Samuel, șeful logisticii de la Postul de Comandă Continental din Lille.

Scopul este de a consolida misiunea, aflată sub comandă franceză, care a fost lansată la 28 februarie 2022 ca răspuns la loviturile rusești din Ucraina. Cele treisprezece tancuri și „două vehicule de depanare din aceeași gamă” – fiecare dintre acestea, cu suportul său pentru vehicule blindate, cântărind aproximativ 100 de tone – vor parcurge „puțin peste 2.000 de kilometri”, adică „o săptămână de călătorie pe calea ferată prin cinci țări europene diferite”, a precizat el. „Acestea sunt vehicule de luptă puternice, dar (…) poziționate într-o poziție defensivă”, a adăugat el.

Primele convoaie, care transportau vehicule blindate de luptă pentru infanterie (VBCI), au plecat la 18 octombrie din tabăra militară de la Mourmelon-le-Grand, cu ajutorul regimentului 516 de trenuri din Toul (Meurthe-et-Moselle). În total, „suntem în curs de a transporta în jur de 150 de vehicule de luptă, cu tot echipamentul lor”, adică „armele, munițiile și echipamentele”, ceea ce „arată clar locul Franței alături de aliații săi din NATO” în Europa de Est, a explicat colonelul Samuel.

Întrebat în legătură cu informațiile din Le Monde potrivit cărora Germania ar fi refuzat să transporte tancurile pe șosea, obligând Franța să închirieze trenuri, colonelul Samuel a răspuns că „de la început” armata a „prevăzut să folosească căile ferate și drumurile (…) pentru a evita saturarea” în România „a diferitelor platforme logistice”. Tancurile au traversat „cinci țări suverane, cu propriile lor reglementări care trebuiau aplicate (…). Cerem autorizații de trecere a frontierei”, care au fost obținute „fără dificultăți deosebite”, a precizat el.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Trimit rusii un comando cu foarfeci

  2. Stiti de ce au tancurile franceze oglinzi retrovizoare ?

    Raspuns: ca sa vada si echipajul campul de batalie 🙂

    • Greșit! Memorează traseul ca după lupta sa se întoarcă la cina, la vinulet și la branzica….

  3. Ati aparut, sputnicilor? Sunt acri strugurii, nu? Mai ales daca pui un Leclerc langa orice tanc rusesc…

  4. Au propulsie nucleară ?

  5. Dacă nu era Ceaușescu, armata romana încă avea căruțe și cai