G4Media.ro

Treizeci de supravieţuitori japonezi ai bombei atomice merg la Oslo pentru decernarea…

sursa foto: Pexels

Treizeci de supravieţuitori japonezi ai bombei atomice merg la Oslo pentru decernarea Premiului Nobel pentru pace

Laureat al Premiului Nobel pentru pace 2024, grupul nipon Nihon Hidankyo, a anunţat luni că va trimite 30 supravieţuitori ai bombei atomice la ceremonia de decernare a premiului de la Oslo, graţie unei campanii de finanţare participativă, relatează AFP, transmite Agerpres.

„Am plăcerea de a anunţa că delegaţia noastră va putea merge” în Norvegia pentru ceremonia de la 10 decembrie, a anunţat presa unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Jiro Hamasumi.

Grupul Nihon Hidankyo, care reuneşte supravieţuitori ai bombelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki şi care militează pentru o lume fără arme atomice, a obţinut la jumătatea lui octombrie prestigiosul premiu.

Însă suma alocată odată cu premiul era insuficientă pentru a acoperi cheltuielile de deplasare pentru cei 30 de membri, ceea ce a determinat organizaţia să lanseze o campanie de finanţare participativă. Aceasta a generat peste 36 de milioane de yeni, respectiv aproape 230.000 de euro, şi-a exprimat satisfacţia Jiro Hamasumi.

Bărbatul, astăzi în vârstă de 78 de ani, nu era încă născut când s-a produs explozia bombei atomice de la Hiroshima, pe 6 august 1945. Tatăl său se numără printre cei 140.000 de morţi.

La Oslo, „sper să-mi împărtăşesc experienţa ca să nu mai fie şi alte victime şi ca arma atomică să nu mai fie folosită niciodată”, a subliniat el.

Printre ceilalţi membri ai delegaţiei se află Terumi Tanaka, de 92 de ani, care era copil când a avut loc explozia de la Nagasaki, pe 9 august 1945. Aceasta s-a soldat cu 74.000 de morţi.

Creat în 1956, grupul Nihon Hidankyo îi reuneşte pe supravieţuitorii celor două explozii nucleare, cunoscuţi în Japonia sub numele de „hibakusha”, care înseamnă literal „persoane afectate de bombă”.

Grupul a fost răsplătit de comitetul Nobel pentru „eforturile sale pentru realizarea unei lumi fără arme nucleare” şi pentru „a demonstra prin mărturiile sale că arma nucleară nu mai trebuie utilizată niciodată”.

Aceşti „hibakusha” au transmis timp de decenii un apel puternic la interzicerea armei nucleare. Numărul lor era de 136.700 în 2020 dar în următorii ani a scăzut cu rapiditate.

Decernarea premiului Nobel pentru pace acestei organizaţii are o dimensiune simbolică într-un moment de puternice tensiuni internaţionale, marcate de ameninţarea repetată a Rusiei de a utiliza arma nucleară în contextul războiului din Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.