Trenduri tehnologice care vor distruge multe cariere în 2019
Ne vom aminti de 2018 ca de anul în care inteligența artificială a intrat în mainstream, dar în 2019 inteligența artificială va fi peste tot, conform unei analize Forbes.
Aceasta deoarece tehnologiile software și hardware care se află în plină dezvoltare au trecut de perioada de testare – s-au făcut experimente pentru a vedea unde funcționează tehnologiile care folosesc inteligența artificială și pentru a găsi strategii prin care experiența celor care le utilizează să se îmbunătățească.
În cele mai multe cazuri, nici nu vom ști că este aici – serviciile de învățare mecanică (machine learning services) lucreză în liniște în cloud-urile lor, administrând de la rețele de electricitate la distribuții logistice și tranzacții financiare. În alte cazuri, inteligența artificială va fi foarte vizibilă – precum smartphone-urile, home assistant, gadget-urile de bucătărie și mașinile.
Inteligența artificială cu care interacționăm zi de zi – fie că este vorba de motorul de căutare Google, de motoarele de recomandare Netflix, fie de asistenți precum Alexa sau Siri – va deveni din ce în ce mai omniprezentă și utilă. Descoperirile în procesul de învățare și în procesul de consolidare a învățării conduc la servicii fiabile.
Schimbări rapide în furnizarea asistenței medicale
Fără îndoială, una dintre cele mai importante și valoroase aplicații ale tehnologiei – se așteaptă ca aparatele care folosesc inteligența artificială să salveze mai multe vieți în 2019.
Cu o bună parte a lumii care se confruntă cu un deficit de oameni pregătiți în domeniul medical – problemă resimțită chiar și în cazul națiunilor bogate – tehnologia este salutată ca un potențial salvator.
De la sistemele AI capabile să detecteze cancerul sau atacurile de inimă la lansarea telemedicinei, permițând pacienților să fie tratați în casele lor, probabil că nicio industrie nu își pune speranțele în viitor atât de ferm precum o face tehnologia medicală.
Anul acesta ar putea fi anul în care impactul tehnologiei medicale asupra rezultatelor din medicină și dezvoltarea calității vieții să ajungă în atenția mainstream-ului. Mai multe proiecte trec în această perioadă din faza pilot în faza de implementare, iar astfel costurile tehnologiei se vor reduce, iar mai mulți furnizori, cum ar fi spitalele și clinicile, ar putea să acopere costul inițial al aparatelor.
În același timp, creșterea gradului de conștientizare a problemelor cu privire la datele cu caracter personal – în special în țările în curs de dezvoltare în care până acum această problemă nu a fost discutată – va determina o preocupare din ce în ce mai mare cu privire la ceea ce se întâmplă cu toate datele generate de aceste soluții specifice secolul XXI.
Există, de asemenea, voci care avertizează că atunci când bolnavii sunt examinați de la distanță și diagnosticați de aparate, „atingerea personală”, care a fost mult timp o aptitudine esențială pentru medici și asistente medicale, va fi pierdută, iar implicațiile pe termen lung ale acesteia sunt incerte.
Nu veți mai auzi la fel de mult despre blockchain – dar este departe de a dispărea
Un „subiect controversat” în ultimii ani a fost blockhain-ul. În acest an, acest subiect este vizibil prin absența sa.
Acest fapt se datorează scăderii prețului cripto-monedei Bitcoin – însă blockchain-ul său a rămas cel mai căutat. Cu toate acestea, rapoartele care arată că multe inițiative private care încearcă să folosească tehnologia blockchain nu reușesc încă să își demonstreze valoare în lumea reală sunt, de asemenea, un factor al crizei monedelor cripto din ultimul an.
Înseamnă acest lucru că blockchain-ul este mort? Cred că este prea devreme pentru a face acest pronostic. Principiul fundamental al unui registru distribuit, securizat prin criptare, care oferă o înregistrare imutabilă a activității tranzacționale, încă mai deține o cantitate enormă de valoare potențială.
Însă inovația se află încă în spatele scenei și este probabil ca inițiativele mai puțin promovate, dar bine gândite, să înceapă să genereze valoare. O creștere a valorii Bitcoin (care s-a prăbușit în anii trecuți la fel de spectaculos ca anul acesta, înainte de a se ridica la înălțimi și mai mari) va revigora interesul pentru tehnologia care stă la baza.
Orașele inteligente vor deveni mai inteligente
Locuitorii orașelor în care au fost făcute investiții în infrastructura de mediu, gestionarea utilităților și infrastructura de transport vor începe să vadă beneficii reale în viața de zi cu zi în 2019.
Toate aceste inițiative de infrastructură necesită un lucru – dincolo de bani și inovare – pentru a furniza rezultate reale, ceea ce înseamnă date concrete, colectate din lumea reală cu ajutorul aplicațiilor.
Cu multe dintre aceste proiecte din întreaga lume începând să se maturizeze, volumul de date va ajunge la o masă critică, ceea ce înseamnă că impactul asupra vieții noastre – de la aerul mai curat la energia mai ieftină și servicii publice mai eficiente – poate să înceapă să aibă efect.
Cei care nu generează valoare în acest punct vor fi abandonați – în conformitate cu principiul „fail fast” care conduce astăzi dezvoltarea tehnologiei. Pe de altă parte, în cazul în care încercările si testele pilot prezentate la scară mondială în orașele inteligente se dovedește că funționează, ne putem aștepta ca aceste inițiative să fie adoptate rapid și în alte locuri.
NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro
Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.