G4Media.ro

„Triada” oamenilor de încredere ai lui Putin și invazia Ucrainei. Cercul interior…

Sursa foto: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP

„Triada” oamenilor de încredere ai lui Putin și invazia Ucrainei. Cercul interior de la Kremlin: consilieri apropiați, angajați și „yesmani”

Profesorul Mark Galeotti, specialist de talie internațională în Rusia și spațiul ex-sovietic, vorbește într-un articol pentru publicația britanică „The Telegraph” despre cine sunt oamenii de încredere și cum funcționează cercul de putere de la Kremlin.

În cea mai mare parte, cercul de putere al lui Putin se bazează pe o mână de bărbați – întotdeauna bărbați – pe care i-a întâlnit în KGB în anii 1980 sau în anii 1990, făcând afaceri și îmbogățindu-se ca viceprimar al Sankt Petersburgului.

Autorul nominalizează trei personaje cu care Putin are un schimb real de idei, dar care au expertiză minimă pe ce înseamnă Ucraina. Avantajul lor însă este că provin din serviciile secrete și i-au fost parteneri în cariera sa din KGB.

Cei trei sunt: Nikolai Patrușev, Alexander Bortnikov și Serghei Șoigu.

Despre Patrușev, autorul scrie că este „consilier pentru securitate națională în sistemul rus, un veteran al KGB-ului cu păreri extrem tăioase care pledează pentru o politică agresivă sau războinică, mai ales în afaceri externe”. Acesta este de părere, în opinia lui Galeotti, că este omul care spune că SUA ar vrea ca „Rusia că ar fi bine să nu mai existe”.

Despre ascensiunea lui Alexander Bortnikov, șeful FSB – serviciul intern de securitate, continuatorul de facto al KGB – din 2008 și până în prezent, Galeotti scrie că acesta este de fapt un protejat al lui Patrușev, care și-a croit ascensiunea în cercul intim de putere al lui Putin tocmai prin intermediului lui Patrușev.

În ceea ce îl privește pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, acesta este singura figură care a reușit să-și croiască singur drumul în cercul lui Putin fără conexiuni cu KGB sau Sankt Petersburg. Despre Șoigu, autorul afirmă că ar fi fost mai puțin entuziasmat de anexarea Crimeii în 2014, dar că este de acord total cu războiul asupra Ucrainei din prezent.

„Nimeni din apropierea lui Putin nu are experiență militară sau diplomatică și nu știe cât de repede pot escalada crizele. De altfel, nimeni nu cunoaște Ucraina. Este surprinzător de cât de mic este cercul interior de prieteni și consilieri al lui Putin, un semn al unuia care nu are încredere în oameni, dar și cu o îngăduință de clan pentru cei pe care îi consideră loiali”, arată Galleoti.

Autorul explică totuși și că șeful SVR, spionaj extern al Rusiei, Alexei Narîșkin, nu se află printre preferații lui Putin, iar o dovadă în acest sens este umilirea sa publică recentă la Consiliul Federației Ruse în care s-a anunțat recunoașterea regiunilor separatiste Lugansk și Donbas.

„Când vine vorba de politica externă și de securitate, oficiali precum ministrul de externe Serghei Lavrov sau prim-ministrul Mihail Mișustin sunt tratați ca angajați, nu consilieri”, mai spune el.

Profesorul Mark Galeotii precizează că majoritatea prietenilor lui Putin nu au intrat la guvernare, ci au intrat în afaceri – deși fie conducând întreprinderi de stat, fie datorită unor contracte guvernamentale masive, oameni precum Igor Secin, fostul consilier al lui Putin la Sankt Petersburg și acum șef al gigantul energetic Rosneft, precum și Serghei Chemezov, directorul executiv al Rostec Corporation, care a fost coleg cu Putin în KGB.

„De multe ori nu sunt atât oameni de afaceri, cât beneficiarii patronajului prietenului lor, care duc o viață de lux de neimaginat pe cheltuiala contribuabilului, atâta timp cât rămân pe lista sa bună”, scrie istoricul.

Pandemia ar fi restrâns și mai mult cercul de putere, deoarece Putin se teme să nu fie infectat.

„Privind înregistrarea oficială a zilelor sale de lucru, Putin vedea mult mai puțini oameni față în față și chiar online. Doi ani de reflecție la presupusele greșeli făcute lui și Rusiei și despre propria sa moștenire istorică par să fi făcut din el o caricatură a vechii sale imagini care îl prezenta imperios, acid față de dușmanii sau oamenii săi loiali”, mai scrie autorul.

Decizia sa de a invada Ucraina poate să fi fost planificată de demult, dar i-a luat prin surprindere pe mulți din cadrul guvernului, iar evaluările Occidentului în acest sens au fost corecte și reale.

Galeotti mai scrie că principalului negociator cu Kievul al lui Putin, Dmitri Kozak, i s-ar fi spus să-și păstreze părerile pentru el, atunci când a încercat să analizeze invazia asupra Ucrainei.

„Putin poate crede că este stăpân pe evenimentele în desfășurare, dar asta probabil pentru că nimeni nu îi va spune ce nu va vrea să audă”, conchide autorul.

Foto: Vladimir Putin într-o conversație cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Sursa foto: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Se pare ca si presa lor ii catalogheaza drept „oameni de afaceri” cand ei sunt doar niste HOTI. La fel face si presa din RO cu hotii nostri gen Tiriac, Savulesc, Copos etc.

    • Exact asa e si la noi cu traficantii de droguri si proxenetii, videochatistele, interlopii, camatarii, cum e ala care o duce la produs pe Dragusanca ca dama de lux prin Dubai, Alex Bodi, de-l prezinta toti prin presa din Romania ca e om de afaceri… Nu-i mai promovati, numiti-l puscarias, ca asta e. Ca tot am adus asta in discutie, noi chiar avem o problema grava aici si trebuie sa facem naibii ceva. Ok, ii tinem pe toti, egalitate de drepturi, ma refer la o etnie anume, dar aia ne rapesc copilele si le duc la produs prin alte tari, ca e traditie cu rapitul in etnia lor din cate am inteles. Macar sa le interzicem cumva prin lege asta, nu stiu… Avem tot felul de brigazi si nimeni nu se implica serios sa combata traficul de carne vie? Mai ales ca in perioada asta in care „ne bate razboiul la usa”, de frica, tot mai multi loverboys vor profita sa pacaleasca mult mai usor copile si sa le duca in alte tari la treaba…
      Sa stiti ca eu am informatii cu dovezi cu tot despre o cunoscuta prezentatoare TV din Romania care face videochat in prezent si a fost implicata si in politica. Si eu care credeam ca le-am vazut pe toate… Ha ha! Dar nu m-as simti in regula sa-i dau numele, ca daca se sinucide sau ceva, as simti ca e din vina mea. Prefer sa o demaste altcineva. Ati fi surprinsi cate secrete murdare puteti afla cu facial recognition system.

    • Un cuvânt de spus mai au și fetele sale, fosta soție, amanta.

  2. Plm, 3 -5 smecheri terorizeaza o lume intreaga . Trageti-le un glont in cap si sa ne vedem de treaba , scapam de nebuni si scapam de razboi

  3. Daca traduceam articolul asta cu googletranslate, iesea mai bine. Un pic mai mult profesionalism n-ar strica.

  4. nu sunt oameni de afaceri si nu sunt politicieni, sunt siloviki, adica oameni din spionaj sau contraspionaj – kgb, svr sau gru (actualele fsb, svr si gu) care au intrat ulterior in politica si in afaceri. oligarhii rusi de azi au toti un trecut in sevicii, toti s-au imbogatit prin jaf in timpul lui eltin si ulterior, putin si sunt la mana piticului. tot de la ei o sa i se si traga piticului, oricat s-ar feri si pazi. estimez ca unul dintre cei care mai au inca creier in cap o sa inteleaga ca rusia nu mai poate continua in ritmul asta, deoarece se va intoarce in evul mediu din cauza sanctiunilor si despagubirilor de razboi pe care le va plati. anuntul privind decesul lui putin de infarct sau atac vascular cerebral va veni in curand, cel mai probabil dupa inca cateva runde de negocieri pentru pace ucraina-rusia.

  5. i s-ar fi spus să-și păstreze părerile pentru el, atunci când a încercat să analizeze invazia asupra Ucrainei

    Niște tălâmb1, decât așa Rusie mai bine lipsă. Irosesc în zădar resursele planetei.

  6. i s-ar fi spus să-și păstreze părerile pentru el, atunci când a încercat să analizeze invazia asupra Ucrainei

    Niște tălâmb|, decât așa Rusie mai bine lipsă. Irosesc în zădar resursele planetei.

  7. Distanta la care ii tine pe toti e frica ca ar putea sa fie infectat cu covid ori se teme chiar el de amenintarea nucleara din ceai? Distanta e cea mai buna paza si la covid si la amenintarea nucleara. Insa pe noi, daca apasa pe buton, doar distanta Pamant Luna ne-ar mai salva, daca am avea cum sa ne mutam acolo. Antropologii, sociologii, psihologii ar trebui sa ne explice cum ajungem sa lasam un om sa aiba atata putere asupra noastra, cum dam unui om puteri aproape spirituale, si daca nu le dam noi aceasta putere au ei grija sa-si ia aliat puterea spirituala, nu se vorbeste de apropierea liderului rus de lideri spirituali. Toti dezaxatii au dat „misiunii” lor dimensiunea spirituala transformata intr-una istorica.
    Atentie la liderasii de pe la noi si asemanarile cu cazul domnului P.

  8. Speranța mea e Șoigu. E singurul om suficient de curajos , inteligent și capabil să-l înlăture pe Putin în ultima clipă.

  9. De la parintii mei stiu vorba asta:”fereasca Dumnezeu de burghezia comunista”.Desi este un paradox(burghezia comunista in termenii ideologiei marxiste),cica Lenin ar fi zis-o.Posibil,daca acesta a citit teoria compatriotului sau,Mihail Bakunin,care,inca de la tribuna Internationalei intai,de fata cu Marx,a spus ca aceasta doctrina duce la o dictatura crunta,cum nu a mai cunoscut omenirea.De ciuda „marele”Karl Marx a dizolvat adunarea.Dar si pentru a-si salva „opera”.
    Va dati seama!?Acum varfurile acestei burghezii au ajuns sa puna pe jar toata omenirea!Sa ameninte nu numai pe supsii lor,ci,la propiu,pe intreaga lume.Eu ma simt dator sa spun acest lucru.Decidentii de bine ar trebui sa schimbe paradigmele,in special in ce priveste combaterea acestui fenomen,care terorizeaza miliarde de oameni.Occidentul poarta marea raspundere.La el este speranta.Numai El poate sa scoata umanitatea din aceasta fundatura istorica.
    Nu vedeti,acesti deveniti,peste noapte,burghezi „de elita”,pentru a avea credibilitate,se metamorfozeaza in mari crestini,mari ctitori.De fapt,nu le este greu,pentru ca marile fete bisericesti,de care acestia se lipesc,au aceeasi sorginte.Iata cata dreptate a avut filozoful rus,nu lenin,ci cel dinaintea lui.Este imposibil ca acest lenin sa n-o fi stiut.

  10. „Au expertiză minimă pe Ucraina”. Ori traducerea e proastă, ori ăla bate câmpii. Adică 40% din locuitorii Ucrainei sunt ruși iar Putin și ceilalți au expertiză minimă pe Ucraina ?? Păi e clar că acolo colcăie de spioni ruși. Numai bazaconii se spun