G4Media.ro

Tribunal olandez: O colecţie de aur împrumutată Olandei de muzee din Crimeea,…

Foto: Pixabay

Tribunal olandez: O colecţie de aur împrumutată Olandei de muzee din Crimeea, nerecunoscută ca stat autonom, trebuie să fie returnată Ucrainei

Colecția fusese împrumutată de Crimeea unui muzeu din Amsterdam cu puțin timp înainte de anexarea sa de către Moscova. În 2016, un tribunal olandez decisese deja întoarcerea în Ucraina, Crimeea nefiind recunoscută ca stat autonom, scrie Le Monde, citată de Rador.

În Olanda, instanța a dispus în apel, marți, 26 octombrie, restituirea în Ucraina a unei colecții de comori arheologice, împrumutată de Crimeea unui muzeu din Amsterdam cu puțin timp înainte de anexarea acestei peninsule ucrainene de către Moscova în 2014. „Curtea de Apel din Amsterdam a ordonat Muzeului Allard Pierson să restituie statului ucrainean „Comorile din Crimeea”, au hotărât judecătorii.

„Deși piesele muzeului provin din Crimeea și, în acest sens, pot fi considerate ca parte a patrimoniului Crimeii, ele fac parte din patrimoniul cultural al statului ucrainean, așa cum există ca stat independent din 1991”, a tranşat tribunalul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat imediat o „victorie mult așteptată”. Pe Twitter, declarându-se „recunoscător” pentru această „decizie justă”, Zelenski a adăugat că Ucraina „întotdeauna primește înapoi ceea ce îi aparține”. „După ‘aurul scitic’, îl vom primi înapoi pe cel al Crimeii”, a promis el.

În schimb, muzeele din Crimeea sunt „foarte triste”, a comentat Rob Meijer, avocatul lor. Aceste comori „nu au aparținut niciodată muzeelor ​​din Kiev” și „trebuie returnate” Crimeii, le-a declarat el jurnaliştilor. Senatorii ruși Vladimir Djabarov și Andrei Klişas au deplâns de asemenea sentința, avertizând că Rusia nu va lăsa această „decizie părtinitoare” „fără răspuns”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat totuși să comenteze oficial hotărârea, deși a subliniat în septembrie că autorităților ruse „le-ar plăcea, desigur, ca această colecţie să revină acasă la ea”.

În noiembrie 2014, patru muzee din Crimeea au lansat o acțiune în justiție comună pentru a forța Muzeul Allard Pierson, muzeul arheologic al Universității din Amsterdam, să restituie lucrările împrumutate pentru expoziția „Crimeea: aurul și secretele Mării Negre”. În 2016, un tribunal olandez a decis că aceste comori arheologice ar trebui returnate Ucrainei, explicând că Crimeea nu era considerată un stat autonom.

Muzeele din Crimeea au contestat atunci hotărârea, argumentând că aurul aparține acestei regiuni. În 2019, Curtea de Apel din Amsterdam a subliniat că are nevoie de mai mult timp pentru a se pronunța. Cât despre comori, acestea au fost păstrate într-un „loc sigur” de Muzeul Allard Pierson.

Bogata colecție de obiecte, datând din secolul al II-lea d.Hr. până în Evul Mediu timpuriu, a fost împrumutată acestui muzeu cu mai puțin de o lună înainte de anexarea Crimeei de către Rusia, după o intervenție militară urmată de un referendum de sechestru considerat ilegal de Kiev și occidentali.

Împărţit între Ucraina și Crimeea, ambele cerând restituirea obiectelor, Muzeul Allard Pierson a fost prins „între ciocan şi nicovală”, a declarat instanța olandeză în 2016. Hotărârea sa a provocat furia Moscovei și bucuria lui Petro Poroșenko, pe atunci președinte al Ucrainei. Potrivit acestuia, decizia a însemnat că „nu numai că aurul scitic este ucrainean, ci și Crimeea este ucraineană”.

Prin urmare, Curtea de Apel din Amsterdam trebuia să decidă. Deoarece cazul nu pare să fie acoperit de legile olandeze sau europene și nici să fie legat de patrimoniul mondial, așa cum este definit de UNESCO, acum trebuie, conform acestei jurisdicții, să se „decidă cine are cele mai mari drepturi”.

Andrei Malghin, directorul Muzeului Tavrida din Simferopol, una dintre cele patru unități din Crimeea care au inițiat acțiunea în justiție, a acuzat, la rândul său, justiţia olandeză că „lungește” procesul.
„Recuperăm nu doar piese de muzeu”, ci și „relicve care mărturisesc istoria noastră milenară”, a comentat marți, într-un videoclip, şi șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba. În timpul procesului, „toate falsificările și manipulările rusești” s-au încheiat cu un „fiasco”, a conchis el.

Sursa: Le Monde/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Și ce o sa facă rușii ofticați?mai doboară un avion de pasageri KLM?
    Decizia tribunalului olandez vine și ca măsura la ancheta Olandei in ce privește doborârea cursei KLM când separatiștii ruși au folosit rachete furnizate și operate de statul rus.

  2. Adică i-au recunoscut ca sa le ia banii pentru poduri și conducte dar ca sa le dea auru înapoi nu îndeplinesc condițiile :)) apropo care mai aveți chef de pușcărie cereți repatrierea aurului
    #clownworld

  3. Ucraina ultranationalista
    Ce nu recunoaște 500.000 de români și ii împarte în români și moldoveni
    Fără drepturi, n are ce cauta în Crimeea
    Și nici Rusia bineînțeles.
    Imperiul Rus a ocupat Crimeea…
    Iar stat Ucrainei nu exista pe atunci.
    Dacă aurul este al Crimeei
    Provincie autonomă
    Atunci trebuie sa le restitue aurul..
    Aurul nu este a Ucrainei, nici a Rusiei.
    Ce nu înțeleg judecătorii?
    Aceste 2 tari,sunt state jefuitori a Crimeei.
    Clar ca bună ziua.
    Ucraina ia Tezaurul Crimeei
    Cum Rusia a luat
    Tezaurul României