Tribunalul Arad a găsit neregularități în rechizitoriul foștilor parlamentari PSD Arad acuzați de corupție după aproape 2 ani de la debutul procesului, deși camera preliminară ar trebui să dureze doar 60 de zile
Tribunalul Arad a descoperit presupuse neregularități în dosarul foștilor parlamentari PSD Arad acuzați de corupție, Dorel Căprar, Narcis Chisăliță, Luminița Jivan și Florin Tripa, și a cerut DNA să le remedieze sau să ceară restituirea dosarului, potrivit deciziei instanței.
Decizia Tribunalului nu e definitivă și poate fi atacată de DNA.
”Constată neregularitatea rechizitoriului nr. 35/P/2019 emis la data de 06.04.2020 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara privind descrierea faptelor pentru care inculpaţii de mai sus au fost trimişi în judecată şi, din oficiu faţă de inculpaţii Horgea Cristian, Munteanu Bogdan Andrei şi Dima Cristian (…)
Respinge cererile referitoare la nelegalitatea administrării probelor, excluderea probelor şi cele privind restituirea cauzei la parchet în vederea refacerii şi completării urmăririi penale (…)
Dispune comunicarea încheierii penale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Timişoara, în vederea remedierii neregularităţii actului de sesizare, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii, procurorul urmând să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată, ori solicită restituirea cauzei”, este decizia instanței.
Camera preliminară ar trebui să dureze 2 luni
Decizia vine după aproape 2 ani de cameră preliminară, în condițiile în care această procedură nu ar trebui să dureze mai mult de 2 luni, potrivit legii.
În vara anului trecut, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a cerut eliminarea din legislație a instituției camerei preliminare pentru că instanțele nu respectă termenul legal de 60 de zile. Birchall a solicitat intervenția legislativă a Ministerului Justiției.
Context. În aprilie 2020, DNA a trimis în judecată 4 parlamentari PSD (la acea dată) pentru mai multe infracțiuni de corupție în dosarul mitei de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara.
Foștii lideri de la PSD Arad sunt acuzați că luau mită pentru angajarea în funcție de controlor de trafic sau în funcții de conducere la DRDP Timișora, iar aceștia la rândul lor pretindeau taxă de protecție de la angajați sau fraudau concursurile de angajare.
Potrivit DNA, taxa de protecție luată de la controlorii de trafic varia între 100 și 500 de euro lunar, iar fraudarea concursului ajungea și la 10.000 de euro de persoană. Banii erau încasați direct la casieria partidului.
Foto: Dorel Caprar iese din sediul PSD din Arad în timpul perchezitiilor procurorilor DNA, luni, 9 decembrie 2019. Inquam Photos / Ciprian Petcut
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii