G4Media.ro

Tribunalul Bucureşti a decis din nou revocarea mandatului internaţional de arestare emis…

Tribunalul Bucureşti a decis din nou revocarea mandatului internaţional de arestare emis de judecătoarea Camelia Bogdan pe numele omului de afaceri Elan Schwartzenberg

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, revocarea pentru a doua oară a mandatului de arestare emis pe numele omului de afaceri Elan Schwartzenberg. Prin decizie, se revocă arestul preventiv şi se dispune retragerea cererii de dare în urmărire internaţională.

„Revocă măsura arestării preventive şi dispune retragerea cererii de dare în urmărire internaţională şi a mandatului de arestare european. Cu contestaţie în 48 ore de la comunicare”, se arată în minuta instanţei.

Decizia Tribunalului nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de apel Bucureşti. De altfel, nu e prima dată când Tribunalul revocă mandatul de arestare şi Curtea de apel îl menţine.

Avocaţii omului de afaceri au cerut Tribunalului Bucureşti revocarea mandatului de arestare preventivă emis pe numele lui Schwartzenberg, invocând o primă decizie de achitare pronunţată de Instanţa supremă în dosarul lui Radu Mazăre şi al omului de afaceri Avraham Morgenstern, privind construirea cartierului „Henri Coandă”, dosar din care a fost disjuns cel al lui Elan Schwartzenberg.

Instanţa supremă a decis, pe 28 iunie 2018, să-i achite pe Radu Mazăre şi pe fratele acestuia, Alexandru Mazăre, în dosarul în care sunt judecaţi alături de Avraham Morgenstern, în dosarul privind cartierul de locuinţe sociale „Henri Coandă”.

În timp ce Instanţa supremă redacta motivarea de achitare în dosarul „Henri Coandă”, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au arătat că i-au respins definitiv cererea de revocare a arestului preventiv a lui Elan Schwartzenberg – pe data de 2 august 2018 – deoarece el continuă să evite organele judiciare şi că reprezintă un pericol deoarece se află în alt stat, chiar dacă împotriva sa e derulată o procedură penală.

„Constată că, la luarea măsurii arestării preventive, s-a reţinut temeiul prevăzut de art.223, alin.1, litera a din Codul de procedură penală, privind sustragerea inculpatului de la procesul penal, care nu a dispărut, întrucât inculpatul continuă să evite organele judiciare române, fiind dat în urmărire internaţională. De asemenea, constată că în sarcina inculpatului a fost reţinută infracţiunea de complicitate la dare de mită, care este infracţiune de corupţie, din categoria infracţiunilor expres enumerate la art.223, alin.2, Cod de procedură penală, astfel că nu mai este necesară verificarea limitei speciale, care trebuie să fie de 5 ani închisoare sau mai mare”, se arată în motivarea magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, semnată de Daniela Panioglu şi Antoaneta Nedelcu.

Potrivit acestora, pericolul pe care Elan Schwartzenberg îl reprezintă nu a dispărut, deoarece omul de afaceri se află, în prezent, în altă ţară, în ciuda faptului că pe numele său există un dosar în instanţă.

Procurorii anticorupţie au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, sub acuzația de complicitate la dare de mită. În solicitarea de arestare, procurorii DNA au motivat că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală”.

„În cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu cât şi în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câştigarea, de către firma respectivă, în condiţii avantajoase, a unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, precizează DNA în comunicatul de presă.

„Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societăţi offshore (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham, fiind prieten cu amândoi. Societatea offshore este o societate înmatriculată în Insulele Virgine Britanice care avea deschise conturi în Liechtenstein. Toate operaţiunile de transfer bancar erau ordonate de Schwartzenberg Emilian, în calitate de beneficiar real şi puse în executare de o altă persoană”, mai explică procurorii.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. ROmania = paradisul hotilor. Nu este nimic grav in asta. Cei carora le place sa traiasca printre hoti, condusi de hoti si furati de ei, bafta in continuare in Romania.

    Cei care doresc sa traiasca fara stress, in tari unde statul are grija de cei care locuiesc pe teritoriul sau (sanatate, scoala, justitie, drumuri, locuite, etc) sunt bineveniti, in oricare stat. Cam 5.000.000 au facut deja alegerea aceasta.

    Fiecare este liber sa aleaga.

    • Ai dreptate, însă și cei plecați au o datorie: să voteze! Chiar daca trebuie să parcurgă sute de km sau sa vina in țară o dată de 4 ani pe o dată anume.
      Daca lasați votul pe seama celor din țară, ne vom zbate veșnic în aceeași mizerie, cei 5 milioane sunt cei lipsa la debarcarea PSDului…in luna mai este primul test f important pt debarcarea lui Draknea și a da un semnal PSD-istilor (daca mai sunt) care mai au conștiință de ce fac cu țara asta…

    • Majoritatea celor care mai au inca cetatenie, voteaza. Altfel, nu gastiga KWJ alegerile prezidentiale. Voteaza, pentru ca odata ce sunt in contact cu tipul de viata democratic, realizeaza ca votul, este un puternic levier.

  2. Isi ”achita” Mafiotul datoriile personale la sustinatori !!

  3. Pacat ca nu sunt date detalii si despre judecatorii care au luat aceasta decizie, probabil sunt aceiasi care au hotarat la fel si asta-vara. Omul a cotizat la psd-draknea, cum au cotizat toti cei care ies fluierand din puscarie si ne mai dau si cu tifla.

  4. ASTA E PE MANA CU ISRAELIENII CU RETROCEDARILE,CU ROSIA, CU TOT CE NU STIM…
    VA POT SPUNE ALDE BAIETII…
    GATA, SINISTRUL JUSTITIEI A PUS PE ROATE STATUL DE drepti.

  5. Mizeria umana este o resursa imensa. Nu s-ar putea valorifica?!

  6. MARE ESTI ALDE TERICEANE! ITI VOR CANTA NUMELE LA FOCURI DE TABARA RAPSOZII…

  7. Varanul face spume pe Antena 3 de ce a fost urmarit Tiriac dupa disparitia lui Marta uitand ca CIA a prezentat inregistrari cu printul saudit inainte de comiterea asasinatului din Turcia.

  8. Da Asista, du-i tu grija lui Schwartzenberg, ca restul sunt rezolvate toate…
    Tot o sa intre la parnaie mafiotul evreu, ori in Romania ori in Israel (vedem noi dupa alegerile de acolo…)

  9. este pacat sa lasi fraierii (romanii) sa isi pastreze banii :DDDDDD

  10. De ce nu ma mir oare?!

  11. daca il intrebi pe asistat el o sa iti zica mai usor cu coruptia in balon :DD „toata lumea a furat” deci de ce nu si evreii??

  12. @Asistat; @Marius,
    Bibi e pe făraș, cu o nevastă ca a lui nici măcar Întunecimea-mea nu aș mai fi reales. Dar să nu-i plângem de milă, știți cum se spune:”și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul!”, a sosit timpul să mai…mănancă kosher și gura altuia…
    עֲלֵיכֶם שָׁלוֹם…!

  13. „Alo, Omar Hayssam? Nu trebuie să fii furios, PSD-ul e un partid modern, nu ține cont de religie, doar mustață nu trebuie să aibă cel reabilitat. Cum de ce? întâia mustață a țării e doar una, chiar dacă Irinuca nu o mai vrea, zice că s-a săturat să se tot ungă cu cremă de gălbenele, cea recomandată de dermatologi în caz de iritație în zonele erogene…!”

    • „…Cum adică: „Cine e la telefon?”, Codrin, firește…! Nu-i așa că mă încadrez, ambițios fiind să ajung lipsit de orice pilozitate…?”

  14. Cam are privire de criminal baiatul asta!