Tribunalul București a pasat la Curtea de Apel plângerea unui protestatar rănit la mitingul din 10 August, care a cerut redeschiderea anchetei şi cu privire la Carmen Dan şi Liviu Dragnea, nu doar pentru şefii Jandarmeriei
Tribunalul București a declinat, miercuri, Curții de Apel plângerea unui protestatar rănit și gazat în timpul mitingului din 10 August 2018, prin care cerea redeschiderea anchetei cu privire la decidenții politici, Carmen Dan și Liviu Dragnea, nu doar împotriva șefilor Jandarmeriei, cum a decis DIICOT.
„Până la comunicarea motivării soluției dată de Tribunalul București, mă abțin să comentez această soluție, însă vreau să subliniez că nu aș fi fost în situația de a comenta pe marginea plimbării între instanțe (și/sau parchete) a unui dosar pe care o parte din clasa politică îl vrea amânat la nesfârșit, dacă procurorul de caz sau procurorul șef DIICOT și-ar fi îndeplinit sarcinile cum ar fi trebuit așa încât să se facă o anchetă corectă care să-i vizeze pe toți cei responsabili de reprimarea violentă a protestelor din 10 august 2018”, precizează avozata Lucia Crăciuneanu.
Ioan Crăciuneanu şi sora lui, avocata Lucia Crăciuneanu, au formulat contestaţie la Tribunalul Bucureşti împotriva deciziei DIICOT de clasare a dosarului 10 August, dar şi împotriva deciziei fostei şefe a DIICOT, Giorgiana Hosu, de a cere redeschiderea anchetei doar cu privire la foştii şefi ai Jandarmeriei.
- Solutia pe scurt: În temeiul art. 47 alin. 1 C. proc. pen., raportat la art. 340 alin. 1 C. proc. pen., cu aplicarea art. 38 alin. 1 lit. a C. proc. pen., admite excepţia de necompetenţă materială a Tribunalului Bucureşti. Declină, în favoarea Curții de Apel București, competența de soluționare a plângerii formulate de petentul CRĂCIUNEANU IOAN (date), împotriva soluţiilor de clasare dispuse prin ordonanţa din data de 26.06.2020, emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casa?ie ?i Justi?ie – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, în dosarul nr. 2122/D/P/2019. Fără cale de atac. Pronunţată în ședința din camera de consiliu, în data de 03.02.2021.
Context
După clasarea dosarului în vara lui 2020, sora lui Ioan Crăciuneanu, Lucia Crăciuneanu, care este avocată, a formulat plângere la şefa de atunci a DIICOT, Giorgiana Hosu. Aceasta a admis parţial plângerea şi a cerut redeschiderea anchetei faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile şi Laurenţiu Cazan, dar nu a suflat o vorbă despre Liviu Dragnea şi Carmen Dan, în condiţiile în care, după reprimarea mitingului, fraţii Crăciuneanu au formulat plângere şi împotriva lor.
De altfel, faptul că unii dintre protestatari au făcut plângere penală împotriva lui Dragnea şi Carmen Dan a fost motivul pentru care dosarul a fost preluat de Secția Parchetelor Militare (SPM) din cadrul Parchetului General de la Parchetul Tribunalului Militar Bucureşti, SPM fiind competentă să ancheteze miniștri.
Fraţii Crăciuneanu solicită redeschiderea anchetei faţă de foştii sefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile şi Laurenţiu Cazan, dar şi faţă de colonelul Cătălin Paraschiv, poreclit “Fantoma în alb”, şi anchetarea acestora, inclusiv, pentru constituirea unui grup infracțional organizat.
Protestatarul cere însă redeschiderea anchetei şi cu privire la decidenţii politici precum Speranța Cliseru, fost prefect al Capitalei, Carmen Dan, fost ministru de Interne şi Liviu Dragnea, fost lider al PSD, care ar fi „dispus și coordonat, direct sau indirect, din punct de vedere operativ, intervenția forțelor de ordine împotriva participanților la protestul din data de 10.08.2018 desfășurat în Piața Victoriei, București, precum și de celelalte persoane care i-au ajutat să săvârșească astfel de fapte”.
Citește integral aici
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii