G4Media.ro

Tribunalul București a respins cererea de înregistrare în Registrul Partidelor Politice a…

Sursa foto: Facebook Dacian Cioloș

Tribunalul București a respins cererea de înregistrare în Registrul Partidelor Politice a hotârârii Convenției Naționale PLUS din decembrie 2019 prin care a fost aleasă noua conducere/ Cioloș: Funcțiile și alegerile sunt valabile

Tribunalul București a respins ca inadmisibilă, pe data de 5 august, cererea de înregistrare în Registrul Partidelor Politice a hotărârii din decembrie 2019 a Convenției Naționale PLUS, prin care au fost aleși președintele partidului, membrii Comisiei de Integritate și Arbitraj, membrii Comisiei de cenzuri și Coordonatorii regionali. Hotărârea Tribunalului București nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, a explicat pentru G4Media.ro că decizia nu împiedică nici funcționarea partidului PLUS,nici validitatea deciziei de fuziune, care ar urma să fie luată la Congresul din 15 august. Cioloș a mai spus că este președintele PLUS cu mandat până în 2022, conform statutului partidului.

”Tribunalul a acceptat să înregistreze în registrul partidelor modificarile la statut, dar nu a vrut să înregistreze și alegerea coordonatorilor regionali, așa cum noi am cerut, argumentând că legea nu prevede aceste funcții și că nu e nevoie ca acestea să fie înregistrate în registrul partidelor (dacă nu sunt prevazute în legea partidelor). Însa funcțiile și alegerile sunt valabile pentru că sunt prevazute în statut și au fost alese statutar”, a mai declarat Cioloș pentru G4Media.ro

La ultima Convenție PLUS, partidul a operat câteva modificări în statut, a ales coordonatorii regionali (o inovație pentru organizarea unui partid) și a reales președintele partidului. ”Deși statutul partidului prevede un mandat lung, am zis că în primii ani accept doar mandate de 1 an, ca să putem avea și alte candiaturi și evenutal alt președinte în cazul în care lucrurile evoluează de așa natură”, a explicat Cioloș.

Context

Partidele au obligația legală de a sesiza Tribunalul București (care ține Registrul Partidelor) de fiecare dată când își schimbă statutul sau conducerea, au explicat pentru G4Media.ro juriștii PLUS. Potrivit acestora, partidul ar urma să facă apel pentru a înregistra coordonatorii regionali (un echivalent mai larg ai vice-președinților), însă și dacă sunt înregistrați și dacă nu, aceștia își pot continua activitatea statutar.

PLUS și USR urmează să decidă pe data de 15 august fuziunea dintre cele două partide în cadrul unui congres, organizat în premieră online.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Mai există Cioloş?

  2. Sper din tot sufletul ca dupa fuziune sa se pastreze statutul USR!! Altfel se va continua acapararea partidului de catre o oligarhie restransa, fapt care poate fi inca intors mai ales prin prizma statului USR.

    • Speri mata dar speri degeaba.
      Rațiunea de existență a PLUS este aceea de a fi un lasou cu care să fie pus în țarc USR-ul cel prea liber, care dădea fiori oligarhiei care conduce România.
      Obiectivul va fi atins în câteva zile.

    • Nu stiu ce tot bagati bete prin gard. Ma uit la cei din fata din Plus (Ciolos, Vlad Voiculescu, Dragos Tudorache, Cristian Mituta sau Oana Toiu) si chiar nu vad ce vedeti voi ( o oligarhiei restransa care vrea sa conduca partidul si România)

      Important e sa faca congresul de fuziune cat mai repede, partidele sunt total compatibile (membri si votanti), orice cercetare sociologica arata asta.

      P.S. Statutul o sa fie votat dupa congresul de unificare finala, la anul. Nu stiu acum daca statul USR e neparat mai bun. Eu as zice ca e cam prea multa libertate lasata filialelor locale, lucru ce nu e tot timpul de folos. Un partid nu poate canta pe 1000 de voci, ca iese o cacofonie de nedescris. In special inainte de alegeri e bine ca partidul sa fie ceva mai disciplinat.

  3. La fel ca in Belarusia, se gasesc metode „legale” de impiedicare a candidatilor. TB nu avea probleme pe coruptie si cu verdictele pro infractori?

  4. Combaterea corupţiei este o necesitate obiectivă, iar populaţia va sprijini tot mai mult pe Cioloş şi pe Barna.

  5. ”Deși statutul partidului prevede un mandat lung, am zis că în primii ani accept doar mandate de 1 an, ca să putem avea și alte candiaturi și evenutal alt președinte …” Mare om, mare caracter. Si mare democrat, accepta doar mandate de un an.
    Stau si ma gindesc (si ma ingrozesc – de rautatea mea) ce s-ar fi intimplat daca marele om nu accepta decit, a zicem, mandate de 20 de ani.

    • Cand vrei musai sa scoti negativ din orice declaratie, poti. In timp ce in alte partide, sefii de partid stau pe acolo cu anii, decizia Plus de a avea alegeri anuale la sefia partidului va pare ceva negativ.

    • Sigur puisor. Si cind vrei sa ignori, ca sa nu-ti deranjezi crezul, ignori.
      Mai nasol e cind ajungi sa te intrebi „cum dracu’ am putut sa-l sustin p-asta”?