Tribunalul București decide joi dacă aprobă eliberarea condiționată a lui Liviu Dragnea
Tribunalul București decide joi dacă aprobă eliberarea condiționată a lui Liviu Dragnea. Fostul lider PSD solicită să fie eliberat din Penitenciarul Rahova, unde a executat doi ani închisoare din pedeapsa de trei ani şi jumătate primită în 2019 în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Instanța a decis, miercuri, să judece cererea lui Dragnea, deși avocata acestuia a solicitat amânarea până când Curtea de Apel București hotărăște în legătură cu cererea de strămutare a procesului.
Decizia Tribunalului București va fi definitivă.
La instanţa de fond – Judecătoria Sectorului 5 – Dragnea a primit o decizie nefavorabilă.
Miercuri, în fața instanței, avocata lui Liviu Dragnea a susținut că sentința judecătoriei este neîntemeiată și nelegală.
Principalele momente de la ședința de judecată de miercuri:
UPDATE Ora 10.00: Liviu Dragnea afirmă că în ultimele 9 luni a fost supus la „abuzuri”, fiind privat de drepturile la muncă, hrană, sănătate, asistență juridică.
Fostul lider PSD a mai spus că nu înțelege de ce a fost sancționat pentru discuția online cu Anca Alexandrescu. „În România anului 2021 am avut o opinie Faptul ca am criticat actuala putere generează o pedeapsa împotriva mea?”, a spus el.
UPDATE Ora 9.40: Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, susține în fața instanței că sentința penală invocată de DNA este nelegală și netemeinică, fiind „complet nemotivată”, pentru că singurul argument este unul de natură subiectivă: lipsa convingerii instanței, în sensul că Liviu Dragnea nu a dat dovezi de reeducare și însușire a pedepsei primite.
Avocata menționează că, pe lângă legislația națională, trebuie ținut cont și de tratatele UE, respectiv recomandarea privind liberarea condiționată. Teodosiu a prezentat argumentele din recomandare: ținând cont de costurile financiare privind închisoarea, povara pentru societate, detenția are uneori are efecte inverse; este dorit de a reduce pedeapsa cât mai mult; legea trebuie să facă acccedibilă eliberarea condiționată pentru toți deținuții, inclusiv cei pe viață; autoritățile să facă proceduri astfel încât eliberarea să fie aplicată când deținutul a executat perioada minimală.
„Toate aspectele citate din recomandarea UE sunt esențiale. Instanța de fond nu a făcut decât să facă interpretări subiective. (…) În sistemul național se permite o asemenea situație să se aprecieze subiectiv fără dovada că Liviu Dragnea nu și-ar fi însușit efectele și elementele sancționatoare ale sentinței de condamnare. Este aberant, nu rezultă de nicăieri acest aspect”, a susținu avocata.
Aceasta spune că s-a făcut o confuzie majoră, iar Liviu Dragnea a fost condamnat pe vechiul Cod penal.
Avocata a mai menționat că eliberarea condiționată a fost aprobată de o comisie formată din oameni care au supravegheat timp de 2 ani de zile atitudinea lui Dragnea, iar comisia este condusă de un magistrat.
Flavia Teodosiu a susținut că „nu cere nimeni să ajungi supraom” în închisoare, iar instanța a stabilit „în mod nelegal” că nu sunt suficiente simpla împlinire a fracției de pedeapsă și comportamentul normal al petentului. Aceasta a spus că nu s-a ținut cont de faptul că lui Drgnea i-au fost încălcate dreptul la muncă, dreptul la apărare și dreptul la sănătate.
Avocata a susținut că Dragnea a participat la programele educaționale, dar că nu a acumulat credite, pentru că nu a luat punctaj maxim la teste.
„Sunt teste grilă, nu examene, dar creditele se acordă doar celor care obțin punctaj maxim. Or, el este inginer, iar acele teste se referă la cum funcționează creierul, cum funcționează pancreasul, cum e cu diabetul. Ăsta e motivul pentru care nu a laut creditele, nu că a absentat”, a spus avocata.
Potrivit acesteia, anul trecut Liviu Dragnea a fost implicat și în redactarea unei reviste în penitenciar, pentru care a primit recompensă și credite.
„Nu mai zic că domnul Dragnea e religios. A participat la toate cât i-au permis pandemia și penitenciarul”, a mai susținut avocata.
UPDATE Ora 9.30: Procurorii DNA se opun eliberării condiționate, susținând în instanță că Liviu Dragnea nu a dat dovadă de îndreptare în timpul detenției.
Reprezentantul DNA a susținut că, deși nu i se poate nega stăruința de a munci, Liviu Dragnea nu îndeplinește celelalte condiții: nu a participat în mod susținut la programele educaționale atunci când starea de sănătate i-a permis, a fost sancționat disciplinar prin decizie a Judecătoriei Sectorului 5 după exprimarea unor critici împotriva soluției de condamnare cu intenția ca opinia sa să ajungă la publicul larg, nu a reușit să creeze convingerea că pedeapsa și-a atins scopul.
Știrea inițială: Tribunalul Bucureşti dezbate miercuri cererea depusă de Liviu Dragnea, în care fostul lider PSD solicită să fie eliberat din Penitenciarul Rahova, unde a executat doi ani închisoare din pedeapsa de trei ani şi jumătate primită în 2019 în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Avocata lui Liviu Dragnea a cerut amânarea sentinței până când Curtea de Apel Bucureşti va decide asupra solicitării de strămutare a procesului, însă tribunalul București a respins solicitarea.
În urmă cu o săptămână, judecătorii au amânat pentru 26 mai sentința, după ce Liviu Dragnea a depus o cerere de amânare pe motiv că avocatul său e în imposibilitatea de a se prezenta la proces.
La instanţa de fond – Judecătoria Sectorului 5 – Dragnea a primit o decizie nefavorabilă, însă el a făcut contestaţie, care se va judeca la Tribunalul Bucureşti.
Dragnea a încercat să împiedice ca procesul să se desfăşoare la Tribunalul Bucureşti, prin depunerea unei cereri de strămutare a cauzei la alt tribunal din ţară, însă solicitarea a fost amânată de Curtea de Apel Bucureşti, după ce avocata sa nu a venit în sala de judecată, având probleme de sănătate.
În motivarea deciziei, magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 spune că Liviu Dragnea îndeplineşte fracţia de 2/3 din pedeapsă, necesară pentru a fi eliberat condiţionat, însă, din analiza coroborată a situaţiei personale a fostului lider PSD, instanţa nu şi-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare.
„Instanţa apreciază că scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea petentului. Astfel, raportat la funcţia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetăţean trebuie să fie conştient de consecinţele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale. Eliberarea petentului, prin simpla împlinire a fracţiei şi în contextul unui comportament civilizat – normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus. Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacţie din partea statului faţă de cei care încalcă normele legale”, spunea Judecătoria Sectorului 5.
Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.
Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.
Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus.
Ulterior, Dragnea a câştigat mai multe procese cu penitenciarul, instanţele recunoscând că i s-au încălcat mai multe drepturi, printre care dreptul la muncă şi la îngrijire medicală.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii