Tribunalul Capitalei a anulat condamnarea patronului Realitatea Plus, Maricel Păcuraru, pe motiv că infracţiunea de abuz în serviciu prin încălcarea de legislație secundară a fost dezincriminată / Instanța i-a ridicat sechestrul instituit pentru recuperarea prejudiciului de 3 milioane de euro / Păcuraru a executat peste 2 ani de detenție
Tribunalul Bucureşti a anulat condamnarea patronului Realitatea Plus, Maricel Păcuraru, pe motiv că infracţiunea de abuz în serviciu prin încălcarea de legislație secundară a fost dezincriminată, potrivit portalului instanţei. Decizia nu este definitivă.
Pe 3 noiembrie 2014, Păcuraru a fost condamnat definitiv la 4 ani de detenţie pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani în dosarul Poşta Română. El a fost găsit vinovat, alături de fostul director general al Poştei Române, Mihai Toader, de un prejudiciu de peste 14,3 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro).
“În cursul anului 2006, inculpaţii Toader Dan Mihai, Lepădatu Emanoil şi Marinescu Andrei, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General, Director Economic Executiv, respectiv Director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al C.N.P.R. S.A., au iniţiat şi au aprobat încheierea a 6 poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române pentru riscuri cum ar fi: accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate etc.
Poliţele au fost încheiate între Compania Naţională Poşta Română şi S.C. ALLIANZ ŢIRIAC ASIGURĂRI S.A., S.C. ASTRA ASIGURĂRI S.A. şi S.C. OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP cu încălcarea regulamentelor C.N.P.R. S.A. şi a condiţiilor generale şi specifice privind asigurările de viaţă.
Prin aceasta au cauzat un prejudiciu în dauna Poştei Române în valoare de 14.387.819,59 lei (echivalentul a aproximativ 4.087.448,74 euro).
La încheierea acestor poliţe au participat în mod fictiv, ca intermediari, inculpaţii Pintilie Neculai, Moisă Daniela (ca administratori ai S.C. CONTINENTAL ASIG S.A. şi S.C. PRONOVA S.R.L.) şi Beşchea Lucian, beneficiind astfel în mod nelegal de suma totală de 6.944.765 lei, reprezentând comisionul de intermediere. Inculpatul Păcuraru Maricel a beneficiat de suma totală de 6.781.465 lei. De asemenea, Păcuraru Maricel a dobândit suma de 1.741.500 lei, pe care a folosit-o în interes personal şi a transferat-o către alte persoane fizice sau juridice deşi cunoştea că provine din infracţiuni.
La rândul lor, cunoscând că provine din încheierea nelegală a poliţelor de asigurare, inculpaţii Pintilie Neculai, Moisă Daniela şi Ditcov Iulian au înregistrat în contabilitatea firmelor administrate de ei (şi controlate de Păcuraru Maricel) suma totală de 12.892.273,86 lei, pe care ulterior au transferat-o, prin diferite modalităţi, către alte persoane fizice sau juridice, pentru a – i ascunde originea ilicită”, nota DNA într-un comunicat din 2009.
Aşadar, directorii Poştei Române şi Maricel Păcuraru au fost condamnaţi pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz, prin încălcarea de legislaţie secundară (regulamente, ordine de ministru, etc, nu legi sau ordonanţe de lege): “cu încălcarea regulamentelor C.N.P.R. S.A. şi a condiţiilor generale şi specifice privind asigurările de viaţă”, după cum se arată în comunicatul DNA din 2009.
În 2016, CCR a dezincriminat abuzul în serviciu prin încălcarea de legislaţie secundară. În baza deciziei CCR, Maricel Păcuraru a cerut în instanţă să îi fie anulată condamnarea.
Pe 11 decembrie 2024, Tribunalul Capitalei a constatat ca fiind dezincriminată fapta lui Păcuraru de complicitate la abuz în serviciu. Instanţa a constatat şi că spălarea de bani a picat, în condiţiile în care infracţiunea-predicat (complicitate la abuz în serviciu) a fost dezincriminată.
“Constată că pentru infracţiunile spălare a banilor (…) pentru care petentul Păcuraru Maricel a fost condamnat prin sentinţa penală nr. 432/21.05.2012 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosar nr. 40408/3/2009*, definitivă şi modificată prin decizia penală nr. 1332/03.11.2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a-II-a Penală, nu mai sunt îndeplinite condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor, ca urmare a dezincriminării infracţiunii de abuz în serviciu”, se arată în decizia instanţei.
Apoi, judecătorii au anulat mandatul de executare a pedepsei (deja executate) şi – cel mai important şi actual – a ridicat sechestrul instituit pe averea lui Păcuraru pentru recuperarea prejudiciului de aproape 3 milioane de euro.
“Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 688 din data de 03.11.2014, emis de Tribunalul Bucureşti şi dispune anularea formelor de executare emise în baza mandatului menţionat.
Încetează executarea pedepsei complementare a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. (…), dispusă pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei principale rezultante, stabilite pe lângă pedeapsa rezultantă principală de 4 ani închisoare aplicată petentului Păcuraru Maricel, prin sentinţa penală nr. 432/21.05.2012 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosar nr. 40408/3/2009*, definitivă şi modificată prin decizia penală nr. 1332/03.11.2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a-II-a Penală.
Ridică măsurile asigurătorii în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Păcuraru Maricel, măsură menţinută prin sentinţa penală nr. 432/21.05.2012 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosar nr. 40408/3/2009*, definitivă şi modificată prin decizia penală nr. 1332/03.11.2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a-II-a Penală.
Încetează toate interdicţiile, incapacităţile şi decăderile ce rezultă din condamnarea petentului Păcuraru Maricel, dispusă prin sentinţa penală nr. 432/21.05.2012 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosar nr. 40408/3/2009*, definitivă şi modificată prin decizia penală nr. 1332/03.11.2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a-II-a Penală, cu privire la infracţiunile de spălare a banilor”, se arată în decizia instanţei.
La aflarea veştii, una dintre fiicele lui Păcuraru a plâns la televizor.
Maricel Păcuraru mai este judecat pentru un pejudiciu de 5 milioane de euro într-un dosar privind Loteria Română. Următorul termen este pe 3 februarie 2025.
În vară, justiţia a anulat şi condamnarea lui Ovidiu Tender pentru motive similare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii