Tribunalul Constituţional al Poloniei declară neconstituţională o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene / Se agravează disputa dintre Bruxelles şi Varşovia
Tribunalul Constituţional al Poloniei a stabilit miercuri că măsurile decise de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale, relatează AFP, citată de Agerpres.
Tribunalul Constituţional a estimat că deciziile CJUE asupra ”sistemului, principiilor şi procedurilor” tribunalelor poloneze ”nu sunt conforme” Constituţiei poloneze, a anunţat un judecător al instanţei poloneze.
Acest verdict survine la foarte scurt timp după ce, mai devreme în aceeaşi zi, CJUE a dispus ca Polonia să suspende imediat activităţile ”Camerei disciplinare” a Curţii Supreme, o nouă instituţie creată în cadrul reformei sistemului judiciar. Competenţa Camerei Disciplinare acoperă, printre altele, cauzele disciplinare referitoare la judecătorii Curţii Supreme şi, în apel, pe cele referitoare la judecătorii instanţelor de drept comun.
După ce procedurile anterioare lansate de executivul comunitar împotriva Varşoviei pe acest subiect au rămas fără efect, şi anume scrisoarea de punere în întârziere şi avizul motivat, Comisia Europeană a sesizat CJUE, considerând că noul regim disciplinar al judecătorilor afectează independenţa justiţiei prin expunerea judecătorilor unor posibile interferenţe politice, sesizare în urma căreia instanţa europeană a adoptat decizia anunţată miercuri.
Verdictul Curţii Constituţionale poloneze după această decizie riscă să agraveze şi mai mult conflictul dintre guvernul conservator polonez şi Bruxelles privind reformele judiciare şi statul de drept.
Un subiect recent de dispută este cel al întâietăţii normelor de drept. Astfel, în timp ce conform guvernului polonez Constituţia naţională trebuie să prevaleze în faţa legislaţiei UE, Bruxellesul acuză Varşovia că prin această poziţie contestă ”principii fundamentale de drept ale UE, în special acela al întâietăţii dreptului european asupra celui naţional”, precum şi ”autoritatea Curţii de Justiţie a UE”, după cum notează Comisia Europeană într-o scrisoare adresată guvernului polonez luna trecută.
În opinia unor europarlamentari ai Partidului Popular European (PPE), ”refuzul implementării deciziilor CJUE în Polonia este un pas clar către scoaterea Poloniei din UE”.
”Ne temem că guvernul polonez a luat calea Polexit-ului”, afirmă într-un comunicat difuzat miercuri Jeroen Lenaers, purtător de cuvânt pentru justiţie şi afaceri interne al PPE, şi Andrzej Halicki, vicepreşedinte al comisiei pentru libertăţi civile din Parlamentul European.
Comisia Europeană a deschis împotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement în urma reformelor judiciare şi a activat împotriva ei articolul 7 din Tratatul UE, care în final poate duce la pierderea dreptului de vot al unei ţări în Consiliul UE, dacă toate celelalte sunt de acord. O nouă procedură de infringement este acum avută în vedere în urma disputei privind întâietatea normelor de drept.
O astfel de procedură a fost iniţiată luna trecută de executivul comunitar şi împotriva Germaniei, acuzând această ţară că a creat un ”grav precedent” după ce Curtea Constituţională germană a emis anul trecut o hotărâre prin care contestă întâietatea dreptului european asupra celui naţional.
În respectiva hotărâre, judecătorii constituţionali germani au stabilit că Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a depăşit competenţele într-un program de achiziţionare de active de către sectorul public de pe pieţele secundare. Mai mult, Curtea Constituţională germană a decis că o hotărâre a Curţii de Justiţie a UE care validase acel program nu are efecte juridice în Germania.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii