G4Media.ro

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis că unele articole din tratatele UE…

sursa foto: warsawinstitute.org

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituția țării: ”Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene, informează Reuters şi AFP.

Guvernul partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) este implicat într-o serie de dispute cu UE pe teme care variază de la tribunale şi libertatea presei la drepturile LGBT. Cazul analizat de tribunal se referă la modificările pe care PiS le-a adus sistemului judiciar al ţării.

”Supremaţia dreptului constituţional asupra altor surse de drept derivă direct din Constituţia Republicii Polone”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller. ”Astăzi (încă o dată) acest lucru a fost confirmat în mod clar de Tribunalul Constituţional”.

”Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional polonez, potrivit AFP. Ea a denunţat ”ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez” şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.

Criticii au avertizat că punerea sub semnul întrebării a supremaţiei legislaţiei UE nu numai că pune în pericol viitorul pe termen lung al Poloniei în Uniune, dar şi stabilitatea blocului comunitar însuşi.

Tribunalul a început să audieze cazul în iulie, dar l-a amânat de patru ori înainte de şedinţa de joi. Unii critici spun că amânările ar fi putut avea ca scop să exercite presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a accepta Planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Varşoviei.

UE a acuzat executivul de la Varşovia că politizează instanţele poloneze, inclusiv Tribunalul Constituţional.

Curtea de Justiţie a UE a decis miercuri că Polonia a încălcat regulile democratice ale independenţei justiţiei forţând transferul unui judecător care criticase guvernul.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: warsawinstitute.org

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Bre da cu banii de la UE nu sunt incompatibili? Dar cu piata europeana ca e plin de produse din polonia in magazine, poate au alergie ia sa verifice.

  2. Pai, sa se retraga, mai raman 26 de state, chiar si mai putine.
    UE trebuie sa se adapteze, dragoste cu sila nu merge.
    Mai incolo, Dumnezeu cu mila.

  3. Imi place din ce in ce mai mult de polonezi.

    • Nenea postacu h’aur, ai vrut sa zici cumva „îmi place din ce in ce mai mult sistemul de control politic”?

      Chiar și așa, nu trebuie sa te stresezi prea tare, Rusia te primește cu brațele deschise …

    • La noi stau drepti sau dorm majoritatea alesilor . Inghit tot ce li se da.
      Curte de apel Cluj a reactionat in sensul asta. Cu obiectii pertinente.
      Cauta pe net , sigur gasesti.

  4. Pai cind au semnat tratatul de aderare nu știau? Stiau, dar era bine cind erau mufati la banii bruxellezi. Asta e, daca nu le place, sa iasa.

  5. Polonezii au sange-n instalatie ,Polonia nu e o colonie ca Romania,bravo lor.

    • Cum se traduce colonie: tara in care se fura ca-n codru de catre guvernanti care nu dau socoteala nimanui.

  6. Hopa! Se poate crea un precedent si in alte state ale UE dupa aceasta decizie a Tribunalului Constitutional al Poloniei, adică un fel de CCR la noi. Ingerinta „dusmanului extern” in trebile statului suveran. Asistam la disoluția autorității in UE. Dacă fiecare stat ar face cum il taie capul, ar fi jale. CVRIA previne tocmai astfel de derapaje legislative care ar duce un stat european in zona dictaturii.

  7. CJUE isi depaseste atributiile. aceleasi decizii le-au luat si nemtii, doar mai voalat si n-a iesit niciun circ. toate incercarile de constitutii europene au esuat pana acum pentru ca unele tari au nevoie de „plebiscit” si la vot au zis nu unei constitutii europene asa ca CJUE sa-si vada de treaba ei pentru care a fost infiintata!

    • Una e sa declari ca unele articole din tratatele U.E. sunt incompatibile cu Constitutia statului si alta e sa nu executi, sa nu recunosti o decizie CJUE, pana la urma o executi, spui ca esti in termen, gasesti ceva, dar o executi.
      Cand esti categoric cu tratatele, adica cu ceea ce reprezinta Constitutia U.E. asa cum a fost ea modificata si completata prin votul tuturor statelor componente, inclusiv prin adoptarea de catre statele nou intrate, este o situatie unicat, care priveste integralitatea Uniunii si fiecare tara semnatara in parte.
      Nu mai vorbim astazi despre sacralitate, dupa WW2 s-a revizuit acesta referire la constitutie in general, dar vorbim despre garantia unei seriozitati depline a indeplinirii drepturilor fundamentale ale omului, ale respectarii lor de catre state.
      Vorbele care s-au spus de-a lungul timpului despre tratate ( nu despre cele U.E.) si mai ales cine le-a spus, aseaza Polonia intr-o vecinatate nefericita.
      In fond, isi iau singuri responsabilitatea si isi fac aliantele de tot felul pe care le considera
      mai avantajoase, lasand deoparte bulversarea unui scop comun continental, existent pentru prima data in istorie.

  8. Gigi nu ți se pare că ești mult prea prost pentru secolul acesta?Postac #rezistopnlistouserist poate ar trebui să papi un căcat să te mai deștepți un pic!.

  9. Comisia poate cel mult sa mearga la CJUE si sa obtina o amenda impotriva statului membru. Pe care statul membru o plateste numai daca vrea si nimeni nu il poate obliga.

    Comisia mai poate sa taie fondurile europene sau sa aplice sicanari gen “nu iti aprobam PNRR”. Care pot sau nu sa fie relevante. Fondurile astea europene le sug de obicei politicienii si de-asta exista o presiune sa se respecte cerintele Comisiei.

    Dar la limita, Comisia si UE pot fi ignorate fara nicio consecinta pentru publicul larg.