Tribunalul Iaşi a ridicat sancţiunile impuse de ANAF unei firme care a importat îngrăşăminte de la combinatul condus de oligarhul rus Serghei Chemezov, aflat pe lista neagră a UE şi SUA după invazia Crimeei de către Federaţia Rusă
Tribunalul Iaşi a ridicat sancţiunile impuse în 2020 de ANAF firmei Fertop Agro din Iaşi care a importat îngrăşăminte chimice de la combinatul condus de oligarhul rus Serghei Chemezov, aflat pe lista neagră a UE şi SUA după invazia Crimeei de către Federaţia Rusă din 2014, potrivit deciziei instanţei din 10 decembrie 2021. Sentinţa este definitivă, dar nu este motivată.
„Admite apelul declarat de F.A. (Fertop Agro S.R.L.-n.r.) împotriva sentinţei civile nr. 1420 din 12.02.2020 pronunţată de Judecătoria Iaşi, sentinţă pe care o schimbă în tot. Admite plângerea contravenţională formulată de petenta în contradictoriu cu intimatele împotriva procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria DGAF nr. 0157234/19.08.2020, proces verbal pe care îl anulează, exonerând petenta de sancţiunile aplicate (amendă în cuantum de 30.000 lei şi sancţiunea complementară a confiscării sumei de 416.826,15 lei). Ia act că nu au fost solicitate cheltuieli de judecată. Definitivă”, este decizia tribunalului Iaşi.
În 2020, firma Fertop Agro din Iaşi a fost sancţionată de ANAF cu amendă de 30.000 lei şi confiscarea mărfii (clorură de potasiu) în valoare de peste 416.000 lei (peste 86.000 de euro). Firma a contestat în instanţă, însă la Judecătoria Iaşi a pierdut. Pe 12 februarie 2021, Judecătoria Iaşi a menţinut sancţiunile ANAF.
Ce a spus ANAF
Inspectorii ANAF au arătat că, în iulie 2020, firma Fertop Agro din Iaşi a importat clorură de potasiu de la compania Uralkali Trading din Letonia şi a făcut o plată parţială de peste 86.000 de euro. ANAF a arătat că firma letonă este deţinută de PJSC Uralkali din Federaţia Rusă, „care este şi producătorul mărfii importate, al cărui preşedinte al Consiliului Director este Sergey Viktorovich Chemezov, persoană identificată la poziţia 118 din Anexa la Regulamentul nr. 269/2014 al Consiliului din 17.03.2014, privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suverantitatea şi independenţa Ucrainei”, porivit motivării Judecătoriei Iaşi. „S-a apreciat că fapta reprezintă o punere la dispoziţie în mod indirect de fonduri pentru persoane care sunt supuse sancţiunilor internaţionale”, a arătat ANAF, potrivit instanţei.
Cum s-a apărat firma importatoare
Reprezentanţii Fertop Agro Iaşi au arătat că nu au ştiut că firma letonă este controlată de oligarhul rus Sergey Chemezov, supus sancţiunilor internaţionale.
Ce a spus Judecătoria Iaşi
Magistraţii Judecătoriei Iaşi au arătat că, înainte să facă afaceri, un profesionist trebuie să verifice cine sunt partenerii comerciali. „În al doilea rând, instanţa reţine că persoana sancţionată contravenţional (Fertop Agro Iaşi) se bucură de prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea unei hotărâri definitive, prin care să se stabilească vinovăţia sa. Această prezumţie nu neagă, însă, valoarea probatorie a procesului-verbal de contravenţie legal întocmit, în care sunt consemnate aspectele constatate personal, în mod direct, de către agentul constatator, care este o persoană învestită cu exercitarea autorităţii de stat (…)
În situaţia de faţă, petenta nu a dovedit contrariul celor reținute în sarcina sa, astfel încât (…) instanţa va respinge plângerea ca nefondată”, a arătat Judecătoria Iaşi.
Vezi motivarea Judecătoriei Iaşi aici.
Cine e oligarhul rus Sergey Chemezov
Potrivit „Listei lui Putin” întocmite de Free Russia Forum, o platformă online a opoziţiei ruse din exil, din care fac parte şahistul Garry Kasparov, echipa lui Alexey Navalny sau ONG-ul Open Russia a lui Mihail Hodorkovsky, oligarhul Sergey Chemezov este unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Vladimir Putin. Este directorul general al Corporației de Stat Rostec şi membru al Consiliului Suprem al Partidului lui Putin, Rusia Unită.
Potrivit sursei citate, în 1983, Chemezov a fost trimis în Germania de Est, unde ar fi lucrat pentru KGB, şi l-ar cunoscut pe Vladimir Putin. Cei doi ar fi locuit chiar în acelaşi imobil. În 1989, Chemezov a fost numit în conducerea asociației de comerț exterior Sovintersport. În 1996, a lucrat pentru biroul președintelui Elțin, iar între 2004-2007, a devenit director general al Rosoboronexport, principalul exportator de arme din Rusia. În noiembrie 2007, Putin l-a numit director general al Corporației de Stat Tehnologii Ruse (Rostec).
Corporația Rostec include 700 de întreprinderi din domeniul producției de avioane și de automobile, Pharma, precum și al exportului de arme și are cel puțin jumătate de milion de angajați. Împreună cu Gazprom și Rosneft, Rostec reprezintă pilonii controlului lui Putin asupra economiei și politicii ruse, notează „Lista lui Putin”.
Potrivit sursei citate, Chemezov este acuzat de opoziţia rusă de îmbogățire ilegală şi corupție. Pe 28 mai 2014, administraţia Obama i-a interzis lui Chemezov intrarea în SUA.
Context. Firma Fertop Agro din Iaşi nu este singura amendată de ANAF ca urmare a sancţiunilor internaţionale impuse după invazia Crimeei.
Profit.ro a arătat că firmele Belor România din Galaţi şi Gransol Agro din Arad au fost, de asemenea, sancţionate. Companiile au importat îngrăşăminte chimice de la combinatele controlate de oligarhii ruşi Sergey Viktorovich Chemezov şi Arkadi Rotenberg, aflaţi pe lista neagră a UE şi SUA după invazia Crimeei de către Federaţia Rusă.
Belor România a câştigat în instanţă procesul cu ANAF la Judecătoria Galaţi, însă decizia nu este definitivă. Gransol Agro din Arad a câştigat, de asemenea, la Judecătoria Arad împotriva ANAF, însă acum se judecă procesul la Tribunalul Arad. Întrucât cei doi judecători au opinii divergente, în complet a intrat un al treilea magistrat care ar trebui să încline balanţa.
Foto: Serghei Chemezov şi Vladmir Putin / Kremlin.ru
Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii