G4Media.ro

Tribunalul UE a anulat o decizie a Comisiei Europene din 2015, care…

Sursa: Digi24.ro

Tribunalul UE a anulat o decizie a Comisiei Europene din 2015, care a stabilit că plata despăgubirilor acordate fraților Micula constituie ajutor de stat incompatibil cu piața internă

Tribunalul UE a anulat, marți, 18 iunie, o decizie a Comisiei Europene din 2015, care a stabilit că plata despăgubirilor acordate fraților Micula constituie ajutor de stat incompatibil cu piața internă și prin care s-a dispus recuperarea sumelor plătite deja de statul român. Decizia este ”surprizătoare” și aparent în favoarea fraților Micula, deși Tribunalul nu s-a pronunțat pe fond, ci a anulat decizia Comisiei pe motiv ca aceasta nu era competenta sa stabilească  incompatibilitatea cu dreptul Uniunii, întrucât faptele juridice relevante se plasează înainte de aderare României la UE, au explicat experți în drept pentru G4Media.ro

Procesul durează de peste zece ani. În esență, frații Micula au dat statul român în judecată la tribunalul arbitral sub egida ICSID (Washington) pe motiv ca nu a respectat acordarea de ajutoare de stat promise companiilor European Food SA, Starmill SRL, Multipack SRL și Scandic Distilleries SA în baza unui acord între statul suedez și statul român, frații Micula fiind cetățeni suedezi.

În 2009, prin hotărârea arbitrală, tribunalul arbitral a acordat reclamanților din procedura arbitrală despăgubiri din partea României în cuantum de 791 882 452 de lei românești (RON) (aproximativ 178 de milioane de euro).

Viorel Micula a introdus mai multe cereri de recunoaștere a hotărârii arbitrale la instanțele din Belgia, Franța, Luxemburg, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și din Statele Unite ale Americii. Domnul Ioan Micula, European Food, Starmill și Multipack au introdus de asemenea o cerere de recunoaștere a hotărârii arbitrale în cadrul unei proceduri ex parte în Statele Unite ale Americii.

La 31 ianuarie 2014, serviciile Comisiei au informat autoritățile române că orice punere în aplicare sau executare a hotărârii arbitrale ar constitui un ajutor nou și ar trebui să facă obiectul unei notificări adresate Comisiei.

La 20 februarie 2014, autoritățile române au informat serviciile Comisiei cu privire la plata parțială a despăgubirilor pe care tribunalul arbitral le acordase reclamanților din procedura arbitrală, prin compensarea taxelor și impozitelor datorate autorităților române de unul dintre reclamanți (European Food). Datoria fiscală astfel compensată se ridica la suma de 337 492 864 RON (aproximativ 76 000 000 de euro).

În plus, România a solicitat clarificări suplimentare din partea serviciilor Comisiei cu privire la posibilitatea de a plăti suma restantă unei persoane fizice (domnilor Viorel și Ioan Micula sau oricărei alte persoane fizice căreia i se putea cesiona creanța).

La 30 martie 2015, Comisia Europeană a adoptat decizia anulată azi de Tribunalul Uniunii Europene. Decizia prevedea în esență că ”Plata despăgubirilor acordate de tribunalul arbitral […] unității economice unice din care fac parte Viorel Micula, Ioan Micula, […] European Food, […] Starmill, […] Multipack, European Drinks, Rieni Drinks, Scandic Distilleries, Transilvania General Import‑Export și West Leasing constituie ajutor de stat în sensul articolului 107 alineatul (1) [TFUE], ajutor care este incompatibil cu piața internă”.

Comisia mai dispunea prin decizie ca România să recupereze ” toate ajutoarele incompatibile menționate la articolul 1 care au fost deja plătite oricăreia dintre entitățile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor prin punerea în aplicare sau executarea parțială a hotărârii arbitrale […], precum și orice ajutor plătit oricăreia dintre entitățile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor printr‑o punere în aplicare ulterioară a hotărârii arbitrale […] care nu a fost adus la cunoștința Comisiei sau orice ajutor plătit după data adoptării prezentei decizii.

(2) Viorel Micula, Ioan Micula, […] European Food, […] Starmill, […] Multipack, European Drinks, Rieni Drinks, Scandic Distilleries, Transilvania General Import‑Export și West Leasing răspund în solidar pentru rambursarea ajutorului de stat primit de oricare dintre beneficiari.”

Hotărârea Tribunalului care anulează decizie Comisiei Europene nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs.

Sursa Foto: Digi24.ro

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Români, boicotați tot ce produc ‘suedezii’ Micula!