G4Media.ro

Tronul, sabia și trusa de pistoale ale lui Alexandru Ioan Cuza vor…

sursa foto: Facebook/ Muzeul Cotroceni

Tronul, sabia și trusa de pistoale ale lui Alexandru Ioan Cuza vor fi expuse la Muzeul de Istorie din Capitală, la 150 de ani de la moartea domnitorului care a separat Statul de Biserică și a modernizat România

Tronul, sabia și trusa de pistoale ale lui Alexandru Ioan Cuza vor fi expuse la Muzeul de Istorie din Capitală, la 150 de ani de la moartea domnitorului care a separat Statul de Biserică și a modernizat România.

Informațiile despre expoziție sunt detaliate într-un comunicat al Muzeului de Istorie Națională, care anunță evenimentul sub numele de ”Cuza 150”.

Vernisajul pe avea loc în 3 octombrie începând cu ora 18ꓽ00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti. Expoziția va putea fi vizitată în perioada octombrie 2023 – martie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00 (program de vară) și 09:00 – 17:00 (program de iarnă).

Vor fi expuse tronul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și cel al Doamnei Elena Cuza, sabia de învestitură primită de la sultanul Abdul Medjid I, trusa de pistoale de duel dăruită de împăratul Napoleon al III-lea, tunica și casca de colonel de lăncieri, decorații românești și străine, fotografii (ale domnitorului, dar și ale membrilor familiei sale), documente (oficiale și personale), litografii și picturi (portretul oficial pictat de Carol Popp de Szathmari, portrete ale Doamnei Elena Cuza, dar și ale Mariei Obrenovici), tipărituri, timbre și efecte poștale, transmite MNIR.

  • ”Sunt prezentate foarte multe obiecte personale ale lui Alexandru Ioan Cuza (ceasuri, bijuterii, tabachere, porțelanuri, servieta, un tac de biliard) și ale Doamnei Elena Cuza (scrisori, sigilii, bijuterii, fotografii, trusa de scris, argintărie). Nu puteau lipsi mărturiile legate de moartea lui Cuza (în expoziție se află expus tricolorul îndoliat folosit la înmormântare) sau de posteritatea acestuia (medalii, timbre, broșuri, bancnote). Cu ajutorul acestora și al multor altor bunuri de patrimoniu prezente în expoziție, sperăm ca demersul nostru să creioneze o imagine cât mai completă și mai corectă a domnitorului și omului Alexandru Ioan Cuza”, se arată în comunicat.

Cine a fost Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a fost domnitorul care a înfăptuit Unirea Principatelor Românești sub numele de România. El a fost ales domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859 și astfel unirea celor două țări a fost înfăptuită.

Cuza a implementat reforme cu radicale și esențiale pentru modernizarea României: De la reforma agrară (preluarea terenurilor Bisericii și împărțirea lor la țărani), la cea administrativă (introducerea codurilor penal și civil, a căsătoriei civile etc), bisericească (Cuza a separat pentru prima dată societatea românească și conducerea statului de Biserică, România devenind astfel un stat laic) până la cea a învățământului (introducerea celor patru clase obligatorii).

Cuza a fost însă înlăturat de ceea ce a rămas în istorie ca fiind ”monstruoasa coaliție”, adică alianța celor două tabere rivale, conservatorii (care considerau reformele sale prea bruște și radicale) și liberalii (care considerau reformele lui Cuza prea lente). Domnitorul a abdicat la 11/23 februarie 1866 și și-a petrecut întregul vieții în exil. A murit la 53 de ani, la 15 mai 1873.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. separarea statului de biserica a ținut 150 de ani.s-a terminat.

  2. Probabil cel mai bun conducator din istoria tarii. A pus tara pe directia dezvoltarii reale, catre modernism. Probabil ca Romania ar fost azi un fel de Afganistan, fara Cuza. Merita tot respectul nostru. Dar ghici ce?… si el a fost tradat de „baronii locali” si mai ales de popime.

  3. Chiar sunt curios ce pararea are cetateanul Ciobotea de spre separarea putorilor in stat!!!