Trotinetele electrice: Poliția Rutieră spune că nu au voie pe carosabil, dar ia în calcul modificarea Codului rutier. Utilizatorii se plâng că străzile sunt atât de proaste, încât îi pun în pericol
Trotinetele electrice au devenit o realitate cotidiană în marile orașe, unde pot fi întâlnite atât pe trotuare, cât și pe carosabil. Dar au voie proprietarii lor să circule pe stradă, alături de automobile? Un răspuns pentru G4Media.ro al Direcţiei de Poliție Rutieră arată că posesorii de trotinete electrice nu ar trebui să circule pe drumurile publice. Pe de altă parte, polițiștii rutieră anunță că analizează ”oportunitatea” modificării Codului Rutier pentru a reglementa circulația trotinetelor electrice.
În ultima perioadă, în marile oraşe au apărut tot mai multe persoane care aleg să se deplaseze pe drumurile publice folosind trotinetele electrice. Cu alte cuvinte, sunt colegii de trafic ai şoferilor.
Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General de Poliţie arată că, potrivit legii, trotineta electrică nu se regăseşte printre vehiculele care pot circula pe drumurile publice.
Asta pentru că, „pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna, şi a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate sau înregistrate, după caz, şi să poarte plăcuţe cu număr de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni şi conţinut prevăzute de standardele în vigoare. Astfel, se constată că vehiculele exceptate de la obligaţia înmatriculării/înregistrării sunt enumerate limitativ în cadrul legal în vigoare, trotineta electrică neregăsindu-se printre acestea.”
Mai mult decât atât, polițiștii rutieri spun că trotinetele electrice nu pot fi considerate mopede. Motivul? Potrivit definiţei actuale a mopedului, trotinetele electrice, deşi se pot circumscrie condiţiilor tehnice prevăzute pentru aceasă categorie de vehicul, „întrucât NU sunt prevăzute cu un loc şezând, NU pot fi supuse omologării şi prin urmare, nici înregistrării ori înmatriculării anterior punerii în circulaţie. Conform prevederilor art. 2 alin. 2 litera (j) din Regulamentul (UE) nr. 168/2013 privind omologarea şi supravegherea pieţei pentru vehiculele cu două sau trei roţi şi pentru cvadricicluri, vehiculele de tipul trotinetelor electrice neprevăzute cu un loc şezând nu se supun omologării şi nu se va elibera niciun document pentru acest tip de vehicul”.
În ceea ce priveşte regulile de circulaţie pe care conducătorul unei trotinete electrice trebuie să le respecte atunci când merge pe un drum public, poliţiştii Direcţiei Rutiere au transmis G4Media.ro că „acestuia îi sunt opozabile regulile stabilite pentru vehicule în general.”
Preşedintele Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), Marian Ivan, spune pentru G4Media.ro că starea drumurilor nici măcar nu ar permite circulaţia în viteză a unor vehicule cu roţi atât de mici fără să-i pună în pericol pe utilizatorii lor.
„În opinia mea, trotinetele electrice sunt de două categorii: cele care ar trebui limitate la o viteză de 25km/h şi cele care depăşesc această viteză şi ar trebui să fie reglementate în baza unei legislaţii asemănătoare obţinerii carnetului de conducere. În acest moment nu există condiţii pentru circulaţia trotinetelor pe drumurile publice. În momentul de faţă, starea infrastructurii, mă refer la partea carosabilă, nu ar permite circulaţia în viteză a unor vehicule cu roţi atât de mici fără să-i pună în pericol pe participanţii la trafic, respectiv pe utilizatori, mai exact. Sunt necesare multe modificări în Codul Rutier. Tehnologia a depăşit legislaţia şi este nevoie de o actualizare. Să se prevadă mai multe sancţiuni, mai multe reguli, mai multe facilităţi pentru categoriile vulnerabile în trafic”, a declarat pentru G4Media.ro Marian Ivan.
În prezent, pe site-urile de profil, trotinetele electrice au preţuri cuprinse între 1.000 lei, pentru cele cu o putere a motorului în jurul a 350W şi 10.000 lei, pentru cele cu un motor de 1.600 W. Deşi în anunţurile de promovare majoritatea sunt prezentate ca fiind limitate la 25 km/h, în practică, cei mai mulţi dintre utilizatori anulează limitarea şi astfel trotinetele pot ajunge să prindă viteze mult mai mari.
Potrivit unei hotărâri a Consiliului General, Primăria Capitalei va aduce cu ajutorul unui parteneriat încheiat cu Lime, unul dintre cei mai mari producători americani de trotinete electrice, un serviciu de închiriere, de 1.000 de unităţi. Contra cost. Acestea vor putea prinde o viteză de maximum 24 km/h.
Primăria a prezentat serviciul drept o opțiune care să încurajeze renunțarea la mașina personală. Mai greu, spun specialiştii în mobilitate urbană, atât timp cât nu există infrastructură pentru acestea. În prezent, în Bucureşti există doar şase km de piste pentru biciclete, omologate.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii