Trump a semnat ordinul de revocare a autorizațiilor de securitate a 51 de foști oficiali ai serviciilor de informații care au sugerat că emailurile din laptopul lui Hunter Biden „aveau caractere clasice” ale dezinformării rusești în 2020
Președintele Donald Trump a semnat luni un ordin executiv prin care a revocat autorizațiile de securitate a 51 de foști oficiali ai serviciilor de informații care au semnat o scrisoare, în 2020, prin care susțineau că e-mailurile de pe un laptop aparținând lui Hunter Biden aveau „toate semnele clasice ale unei operațiuni de informații rusești”, transmite CNN, conform unui comunicat oficial al noii administrații prezidențiale americane.
Mulți dintre foștii oficiali sunt pensionați de mult timp și nu mai dețin autorizații active – ceea ce înseamnă că mișcarea ar putea avea un impact practic limitat asupra carierelor lor – dar ordinul sugerează totuși că Trump intenționează să dea curs amenințărilor pe care le-a făcut de a penaliza profesioniștii din domeniul securității naționale și al informațiilor pe care îi consideră dușmani. „Ar trebui să fie urmăriți penal pentru ceea ce au făcut”, a spus Trump despre cei 51 de foști oficiali care au semnat scrisoarea, la un miting de campanie din iunie.
Ordinul executiv îl însărcinează, de asemenea, pe directorul serviciilor naționale de informații să prezinte Casei Albe, în termen de 90 de zile, un raport care să documenteze „orice activitate inadecvată suplimentară care a avut loc în cadrul Comunității serviciilor de informații, de către orice persoană contractată de Comunitatea serviciilor de informații sau de către orice persoană care a deținut o autorizație de securitate” în legătură cu scrisoarea, precum și orice acțiune disciplinară recomandată.
Scrisoarea a fost semnată de o serie de foști oficiali de top atât din administrația Obama, cât și din administrația Bush, inclusiv de fostul director al serviciilor naționale de informații Jim Clapper, de fostul director al CIA John Brennan și de foștii directori interimari ai CIA John McLaughlin și Michael Morell.
În cei patru ani care au trecut de la redactarea scrisorii, autorii acesteia au devenit o țintă-cheie pentru legislatorii republicani și aliații lui Trump. Parlamentarii republicani din Capitol Hill au făcut din originile scrisorii un punct cheie de interes, chemând mai mulți semnatari să depună mărturie cu ușile închise și publicând mai multe rapoarte pe această temă.
Bolton, între timp, a atras mânia lui Trump pentru o carte de memorii despre perioada în care a lucrat la Consiliul Național de Securitate, care a fost profund critică la adresa președintelui și care a fost investigată de prima administrație Trump pentru posibila includere de materiale clasificate. Bolton a declarat că publicarea cărții a fost autorizată în urma unei revizuiri intense de către guvernul SUA înainte de publicare, iar Departamentul de Justiție condus de președintele Joe Biden a încheiat ancheta penală din era Trump în această privință.
Ordinul executiv, intitulat „Tragerea la răspundere a foștilor oficiali guvernamentali pentru interferența electorală și divulgarea necorespunzătoare a informațiilor guvernamentale sensibile”, îi acuză pe semnatarii scrisorii că „au sugerat în mod fals” că o știre inițială despre laptop a fost o campanie de dezinformare rusească și că „au [folosit] în mod deliberat gravitatea Comunității de informații pentru a manipula procesul politic și a submina instituțiile noastre democratice”.
Comisia îl acuză pe Bolton că a publicat o carte de memorii „plină de informații sensibile extrase din perioada petrecută în guvern” care „a creat un risc grav ca materiale clasificate să fie expuse public” și „a subminat capacitatea viitorilor președinți de a solicita și de a obține sfaturi sincere din partea personalului lor cu privire la chestiuni de securitate națională”.
Avocații lui Hunter Biden au declarat că fișierele de pe laptopul său au fost manipulate și chiar au dat în judecată proprietarul unui atelier de reparații de calculatoare care a făcut public materialul.
Biden a lăsat laptopul la un atelier de reparații din Delaware, în aprilie 2019. Avocații săi au declarat într-un document depus în instanță că proprietarul atelierului a recunoscut în memoriile sale că „a început să acceseze imediat materiale sensibile și private din date” și a continuat să manipuleze potențial datele pe parcursul celor cinci luni dinaintea confiscării dispozitivului de către FBI.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu