Trump ar trebui eliminat de pe buletinele de vot din 2024 din cauza revoltei din 6 ianuarie, spun avocații unui ONG/ Aceștia invocă o prevedere rar folosită din Constituția SUA
Donald Trump ar trebui să nu fie înscris de pe buletinul de vot din statul Colorado la alegerile de anul viitor, deoarece a „incitat o mulțime violentă” la Washington pe 6 ianuarie 2021, a susținut luni avocatul unui ONG de supraveghere a eticii și responsabilității guvernului american. în deschiderea unui proces, scrie Reuters.
Procesul intentat de Citizens for Responsibility and Ethics din Washington este un caz test pentru a stabili dacă o prevedere din Constituția SUA, rar folosită, din perioada Războiului Civil, care interzice persoanelor care s-au implicat în „insurecție sau rebeliune” să dețină o funcție federală, îl poate împiedica pe Trump să fie din nou președinte.
„Trump a incitat o gloată violentă să atace Capitoliul nostru, pentru a opri tranziția pașnică a puterii”, a declarat Eric Olson, un avocat care reprezintă alegătorii și ONG-ul, în fața unui judecător al Curții Districtuale din Colorado.
Președintele de atunci, Trump, a petrecut săptămâni întregi înainte de revolta din 6 ianuarie, răspândind afirmații false privind o fraudă electorală generalizată în urma pierderii alegerilor din noiembrie 2020 în fața democratului Joe Biden și încurajându-și susținătorii să se adune la Washington. El i-a încurajat apoi să mărșăluiască asupra Capitoliul SUA, unde Congresul certifica victoria lui Biden. Abia după ore de violențe, el a făcut apel la revoltători să plece acasă.
Un avocat al lui Trump, Scott Gesler, a negat că Trump și-a incitat susținătorii la violență și a declarat că ar crea un precedent periculos descalificarea sa pe baza unor „teorii juridice care nu au fost niciodată îmbrățișate de o instanță statală sau federală”.
„Oamenii ar trebui să poată candida la o funcție și nu ar trebui să fie pedepsiți pentru discursul lor”, a declarat Gesler în fața instanței în timpul declarației sale de deschidere.
Colorado este considerat un stat sigur pentru Democrați, astfel că, indiferent dacă Trump se află pe buletinul de vot, se așteaptă ca președintele Biden să câștige statul.
Oponenții lui Trump testează dacă au o cale viabilă pentru a-l ține departe de buletinele de vot în fiecare stat în parte. Trump se confruntă cu procese similare intentate de grupuri de susținere în Michigan și Minnesota. Cazul din Colorado este primul care va ajunge la proces.
Danny Hodges, un ofițer al Departamentului de Poliție Metropolitană care a fost rănit în timpul atacului, a declarat luni că mulțimea de la Capitoliu a reacționat la tweet-urile lui Trump în timp real și a devenit din ce în ce mai violentă.
Hodges a spus că mulțimea a început „să-l lovească, să-l lovească și să-l împingă”, apoi l-a stropit cu spray cu piper și l-a strivit sub un scut al poliției.
Potrivit sondajelor de opinie, Trump este favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale, în ceea ce se așteaptă să fie o revanșă anul viitor cu Biden. Echipa de campanie a lui Trump a declarat că acest proces „absurd” și altele asemănătoare „întind legea dincolo de orice recunoaștere”.
Strategie cu bătaie lungă
Adversarii lui Trump speră să îi blocheze calea spre victorie prin descalificarea sa în suficiente state intens disputate, dar mulți experți juridici consideră că această strategie este puțin probabilă.
Cazurile ridică chestiuni juridice în mare parte neexperimentate și, chiar dacă reclamanții vor avea câștig de cauză, ultimul cuvânt ar reveni probabil unei Curți Supreme a SUA dominate de o majoritate conservatoare de 6-3 care include trei persoane numite de Trump.
Procesul din Colorado urmărește să interzică înaltului funcționar electoral al statului să îl înscrie pe Trump pe buletinul de vot, în temeiul secțiunii 3 a celui de-al 14-lea amendament al Constituției SUA, care a fost instituit în urma Războiului Civil pentru a împiedica foștii rebeli confederați să ocupe funcții federale.
Judecătoarea Sarah Wallace, de la Tribunalul Districtual din Colorado, a respins cinci încercări separate ale lui Trump și ale aliaților săi de a respinge cazul, cea mai recentă fiind cea din 25 octombrie, când a respins argumentele lui Trump potrivit cărora instanțele nu au puterea de a determina eligibilitatea pentru o funcție.
Trump se confruntă cu mai multe cazuri juridice în timp ce face campanie pentru președinție, inclusiv un proces civil de fraudă în statul New York împotriva companiei familiei sale. Acel proces a început pe 2 octombrie. El a pledat nevinovat în patru acuzații penale, inclusiv în cazuri federale legate de încercările de a anula rezultatele alegerilor din 2020 și de îndepărtarea și manipularea necorespunzătoare a unor documente guvernamentale clasificate atunci când a părăsit funcția în ianuarie 2021.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii