Trump descrie UE ca un ”inamic” în plan comercial, liderii europeni caută alianțe în China și Japonia
Președintele american a caracterizat UE, Rusia și China drept ”dușmanii” SUA într-un interviu difuzat în ajunul primei sale întâlniri bilaterale cu Vladimir Putin, la Helsinki. În aceste zile, liderii Uniunii Europene merg la Beijing, apoi la Tokyo, pentru a întări relațiile comerciale cu aceste două țări în vederea creării unui bloc comun dacă Trump, declanșează un război comercial mondial, scrie La Tribune, preluată de Rador.
- “Cred că avem mulți dușmani. Cred că Uniunea Europeană este un dușman, cu ce ne fac în comerț. Desigur, nu ne-am gândi la Uniunea Europeană, dar este un dușman. Rusia este un dușman prin anumite aspecte. China este un dușman economic, evident este un dușman. Dar asta nu înseamnă că sunt răi, asta nu înseamnă nimic. Înseamnă că sunt competitivi” (Trump, interviu CSB).
Turneul asiatic al reprezentanților Uniunii Europene se înscrie într-un demers de alianțe construite de UE – 28 de țări, 500 de milioane de locuitori, cea mai mare piață unică din lume – în fața protecționismului administrației lui Trump al cărui slogan este „America First”.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și șeful Comisiei, Jean-Claude Juncker, participă luni la Beijing la al 20-lea summit UE-China și vor discuta cu președintele Xi Jinping în ziua în care Donald Trump se va întâlni cu președintele rus, Vladimir Putin, la Helsinki.
Modernizarea OMC
Summitul ar trebui să fie ocazia pentru liderii Chinei și cei ai UE de a-și reafirma angajamentul comun pentru o modernizare a Organizației Mondiale a Comerțului, căreia președintele american i se opune. Dar UE și China vor trebui să-și aplaneze divergențele privind practicile comerciale restrictive ale Beijingului, inclusiv “dumpingul” la importurile chinezești ieftine, în special de oțel.
Unele dintre aceste îngrijorări sunt împărtășite de Washington. UE a făcut plângere la OMC contra deciziei Statelor Unite de a impune taxe vamale pe exporturile de oțel și aluminiu și împotriva Chinei pentru a se opune “transferului nedrept de tehnologie” ale întreprinderilor europene active în China. “Dacă actorii acestei lumi nu respectă regulile, atunci sistemul riscă să se prăbușească”, explicase Comisia Europeană pentru a-și justifică plângerile.
Semnal puternic
Donald Tusk și Jean-Claude Juncker vor merge apoi marți la Tokyo pentru a semna un acord de liber-schimb cu Japonia. Întâlnirea era inițial programată săptămâna trecută, la Bruxelles, dar prim-ministrul japonez Shinzo Abe a fost constrâns să-și anuleze călătoria din cauza inundațiilor ucigătoare din Japonia.
Acordul cu Japonia este “istoric” și e “cel mai important negociat vreodată de Uniunea Europeană”, a susținut purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas. “Acest acord va crea o zonă de liber-schimb echivalentă cu aproape o treime din PIB mondial”, a explicat el.
La Tokyo, discuțiile se vor referi și la prezentarea unui front unit contra Statelor Unite în legătură cu taxele lor vamale, guvernul japonez calificându-le drept “extrem de deplorabile. Acordul UE-Japonia a fost recent salutat ca un “semnal puternic” împotriva protecționismului american, de către comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, care va participa la călătoria în Asia.
Jean-Claude Juncker și-a menținut deplasarea în China și în Japonia pentru a amuți îngrijorările și zvonurile privind starea sa de sănătate după ce a fost filmat clătinându-se și fiind susținut de mai mulți lideri la o recepție miercuri seară în marja summitului NATO la Bruxelles. Președintele Comisiei Europene a suferit de o durere de spate provocată de o sciatică, a explicat purtătorul lui de cuvânt. Jean-Claude Juncker a părăsit recepția așezat într-un scaun rulant.
Au fost emise îndoieli privind capacitatea lui fizică de a îndura călătorii lungi și obositoare cu avionul și s-au pus întrebări în legătură cu capacitatea lui de a prezida Comisia Europeană până la sfârșitul mandatului său, în 2019.
Guvernul german are totuși încredere în el, a dat asigurări vineri Steffen Siebert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel. Luxemburghezul în vastă de 63 de ani a spus public de mai multe ori că suferă de sechelele unui accident rutier, cauză a unor dureri de spate cronice.
După călătoria să în China și Japonia, Jean-Claude Juncker trebuie să meargă în Statele Unite pentru a negocia cu Donald Trump un sfârșit al războiului comercial dintre UE și Statele Unite. Președintele american asista la recepție la Bruxelles și l-a întâlnit pe Jean-Claude Juncker susținut de premierii olandez, Mark Rutte, și portughez, Antonio Costa. Dar nu a manifestat nici cea mai mică compasiune față de el.
Traducere Rador: Gabriela Sîrbu
Foto: Prăpastia dintre Trump și liderii UE se adâncește (sursa: NATO.int)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii