G4Media.ro

Trump despre achiziționarea Groenlandei de către SUA: O mare tranzacție imobiliară/ De…

Sursa: Google maps

Trump despre achiziționarea Groenlandei de către SUA: O mare tranzacție imobiliară/ De ce ar vrea președintele american să cumpere o insulă cu 60 de mii de oameni?

Preşedintele american, Donald Trump, şi-a confirmat duminică interesul pentru achiziţionarea Groenlandei de la Danemarca, eventualitate pe care el a calificat-o drept o „mare tranzacţie imobiliară”, precizând totodată că aceasta nu este o prioritate pentru SUA, informează AFP, citată de Agerpres.

„Este un lucru despre care am vorbit”, a declarat Trump. „A apărut acest concept şi am spus că, din punct de vedere strategic, aceasta este fără îndoială interesant şi că noi am fi interesaţi, însă vom discuta puţin” cu Danemarca, a continuat preşedintele american, precizând că aceasta „nu este prioritatea numărul unu” pentru administraţia sa.

Cotidianul economic The Wall Street Journal a scris joi că preşedintele american, magnat al imobiliarelor înainte de a se lansa în politică, „s-a arătat în repetate rânduri interesat de achiziţionarea” acestui teritoriu care numără 56.000 de locuitori şi a vorbit despre aceasta cu consilierii săi la Casa Albă. Preşedintele s-a informat de asemenea asupra resurselor naturale şi importanţei geopolitice a regiunii, potrivit cotidianului.

Întrebat de jurnalişti cu privire la posibilitatea achiziţionării Groenlandei ca teritoriu american, Trump a răspuns că „multe lucruri se pot face”. „În mod clar, aceasta este o mare tranzacţie imobiliară”, a apreciat el. Gigantica insulă din Arctica „îi produce multe pagube Danemarcei, pentru că ei (danezii) pierd circa 700 de milioane de dolari în fiecare an pentru a o întreţine… Şi, strategic, pentru SUA ar fi un lucru bun”, a explicat preşedintele.

Groenlanda a fost colonie daneză până în 1953, dată la care a intrat în „Comunitatea Regatului” danez. În 1979, insula a obţinut statutul de „teritoriu autonom”, însă economia sa depinde în continuare foarte mult de ajutoarele acordate de Copenhaga.

„Groenlanda este bogată în resurse preţioase (…). Suntem dispuşi să facem afaceri, nu să vindem” teritoriul, a reacţionat vineri, pe Twitter, ministrul de externe al Groenlandei.

De ce vrea Trump să cumpere Groenlanda?

De ce Președintele SUA vrea să cumpere o insulă care este acoperită cu gheață în proporție de 80% și este locuită de mai puțin de 60 000 de oameni? Trump nu a explicat dar sunt câteva motive evidente, explică CNN, citat de Digi24.ro

În primul rând pentru că Groenlanda ar fi, potrivit specualiștilor, extrem de bogată în resurse naturale, inclusiv în zăcăminte de fier, zinc, diamante, aur, metale rare, uraniu și petrol. Zăcămintele sunt acoperite de gheață, dar, din cauza încălzirii globale, stratul de gheață se topește rapid – în această vară NASA a observat două dintre cele mai mari dezghețuri din istorie în Groenlanda – și această eroziune a stratului de gheață va face mineritul posibil pe insula daneză.

În al doilea rând este vorba despre motive geopolitice. SUA au pus deja piciorul pe insulă, unde au instalat baza aeriană Thule, iar The Wall Street Journal, care a dezvăluit dorința lui Trump de a cumpăra Groenlanda, notează :

”Situată la 750 de mile la nord de Cercul Polar, include o stație rada care face parte din sistemul anti-rachetă al SUA. Baza este de asemenea folosită și de Comandamentul Air Force și de Comandamentul Aerospațial Nord American”.

În al treilea rând, Trump este foarte interesat de moștenirea pe care o va lăsa ca Președinte. Cumpărarea Groenlandei ar fi un punct major în CV-ul său.

Statele Unite au mai încercat, de altfel, și în trecut, să cumpere Groenlanda, dezvăluie istoricul danez Tage Kaarsted. În 1946, Secretarul de Stat James Byrnes, în Administrația lui Harry Truman, a discutat subiectul cu ministrul danez de externe într-o întâlnire care a avut loc la sediul ONU din New York. Nu s-a ajuns la nicio înțelegere.

Cu aproape 100 de ani înainte, Secretarul de Stat William Seward, imediat după ce SUA au cumpărat Alaska, a încercat și el să achiziționeze Groenlanda de la danezi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Romania nu vrea sa o cumpere? Ca e ieftina.
    Am scapa si noi de mafia PSD.

    • Ba da, vrem. Nu pentru PSD (de aia ne ocupam altfel). Ci din motive de relevanta internationala (in raport cu Rusia, etc, plus celalte motive enumerate in articol.

      Dar nu este chiar asa „ieftina”, pentru ca nu este vorba numai de bani. Mai trebuie sa oferim si alte lucruri OAMENILORE din Groenlanda, pe langa compensatiile financiare, iar rezultatul trebuie sa fie in avantajul tuturor. Poate ne asociem la un proiect cu SUA. Zic si eu, nu dau cu parul. Vrem o Romanie puternica? Vrem. Pentru asta trebuie sa ne crestem profilul international.

      Repet: nu vrem o colonie, vrem o forma de asociere cu un teritoriu foarte relevant si care nu este chiar in afara posibilitatilor Romaniei. Ma refer la Romania inteligenta, moderna, vizionara – nu aia mosita de PSD si mafie din Bucuresti.

      Memo interesant:

      – un Romano-American, ardeleanul George Pomuț, a avut un rol important in achizitionarea Alaskai de catre SUA de la Rusia in 1867.
      [Cautati pe Wikipedia.]

      – Emil Racoviță (moldovean, nascut la Iasi, mort la Cluj), inainte de a deveni parintele biospeologiei, a fost un mare explorator polar: expeditoia Belgica, 1897-1999.
      [Cautati pe Wikipedia.]

      – Teodor Negoiță (moldovean, nascut la Sascut, 1947, mort la Bucuresti, 2011) a fost un explorator polar contemporan. In 1995 a fost primul Roman care a ajuns la Polul Nord. In Antarctica (de Est) a obtinut/primit de la Australieni o statie denumita Law-Racoviță si a promovat studiile polare in Romania.
      [Cautati pe Wikipedia.]

  2. si-a facut calcule cu incalzirea globala, de aia nu vor sa o recunoasca

  3. Daca ne uitam cu atentie la harta lumii ,vedem ca punctele cele mai nordice, apartin Canadei ,Groenlandei , Rusiei si Statelor Unite ale Americii . Daca aceasta incalzire numita globala, continua in ritm accelerat si nu produce ca efect imediat la un moment dat o glaciatiune , o racire acentuata a vremii , ca efect invers , o incercare a planetei de a compensa probabila caldura excesiva , atunci cele mai favorizare , sunt tocmai tarile nordice .Va imaginati , ce imens teritoriu agricol favorabil , poate avea Rusia si altii , in viitorul relativ imediat . Iar posibilitatea de exploatare , a imenselor bogatii din subsolul acestor teritorii ,actualmente acoperite de gheata , este clar posibil . Cheltuielile de exploatare devin sustenabile si profitul va fi imens .Aici va fi lupta viitoare si de aceea America se declara favorabila cumpararii Groenlandei . Suprafata actuala a Groenlandei este de aprox 2.166.000 km ,iar a Romaniei ,ca termen de comparatie de aprox ,. 238.400 km(patrati ).Daca se mentine actuala crestere de temperatura este , insa probabil sa avem un fenomen migrational formidabil si Rusia va fi principala tinta a popoarelor , ce se vor confrunta cu caldura deosebit de excesiva . America doreste prin aceasta mutare sa se pozitioneze si militar si economic, Groenlanda devenind o regiune de o importanta neintilnita pina azi in istoria lumii(tinind cont si de numarul mic de cetateni , locuitori ai aceste imense insule ) . Este evident ca si altii stiu asta si vor reactiona ca atare .

  4. O idee care trebuie vă privita foarte serios. De altfel SUA au experiență in mărirea teritoriului prin „cumpărături”: Louisiana franceza, sudul statelor new Mexico și Arizona (1853), Alaska (1867).
    Motive de vor găsi întotdeauna

    • O viziune îngustă a cuiva care crede că în secolul 21 îți crește puterea „cumpărând pământuri”. Ceva ne” serios” de-a dreptul. Și o ocazie pentru a bate monedă pe așa zisul „imperialism american”.

  5. Domnu’ Trump, domnu’ Trump!
    Am eu niste teren ieftin pe Lună; acuș că ați stabilit să vă întoarceți cu steagu ăl mare, e momentul optim de investiții. Puteți să faceți minunăție de terenuri de golf, am acolo niște găuri superbe gata făcute, la cheie. Investiție minimă, profit garantat. It’s gonna be great, trust me!
    Vedeți doar că au pus ochii niscai chinezi și indieni pe ea, trebuie să facem actele repede, vă fac un precontract să fim siguri.
    Dacă debarcă ăia primii degeaba facem zid, vin ca termitele câteva miliarde. S-a dus naibii cartierul.
    Ne auzim la un telefon cu oferta, v-am pupat! Exclus intermediari!

  6. Macar americanii se pricem foarte bine la a se targui si a face un fair-deal. Mare noroc ca Groenlanda nu are granita cu Rusia. Daca Rusia dorea sa aiba Groenlanda, o anexa ca pe Crimea (dupa un referendum cu rezultat cunoscut, fiereste), sau pur si simplu intra si o ocupa brut si primitiv cu tancurile.

  7. Dupa ce o cumpara grabeste dezghetarea?