Trump își evaluează opțiunile pentru a împiedica Iranul să obțină arma nucleară / Printre acestea – atacuri preventive (surse)
Președintele ales al SUA, Donald Trump, cântărește opțiuni de care dispune pentru a împiedica Iranul să construiască o armă nucleară, inclusiv atacuri aeriene preventive, a scris vineri The Wall Street Journal, citat de Times of Israel.
Informațiile vin în timp ce Israelul ar fi întocmit planuri pentru un potențial atac asupra instalațiilor nucleare iraniene, pe fondul îngrijorării tot mai mari că Republica Islamică, pregătită să construiască o bombă, ar putea accelera programul. Iranul și acoliții săi sunt slăbiți în acest moment, după mai mult de un an de război împotriva Israelului, care a început când grupul terorist Hamas din Gaza a atacat statul evreu în 7 octombrie 2023.
Trump i-a spus premierului Benjamin Netanyahu în convorbiri recente că dorește să evite o criză iraniană în timpul mandatului său, potrivit WSJ – și că analizează o modalitate de a împiedica Republica Islamică să obțină capacitatea nucleară care să nu declanșeze un nou război, în special unul în care ar fi implicate trupe americane. WSJ a citat oficiali implicați în tranziția puterii în SUA.
Viitoarea administrație lucrează în prezent la un plan de „presiune maximă 2.0”, se arată în raport, care recreează politica de sancțiuni agresive împotriva Iranului pe care Trump a urmărit-o în timpul primului său mandat, după ce s-a retras din acordul din era Obama cu această țară, menit să limiteze programul său nuclear în schimbul reducerii sancțiunilor.
Surse familiarizate cu planul au declarat pentru WSJ că există mai multe moduri diferite în care presiunea militară ar putea fi utilizată pentru a descuraja Teheranul.
În primul rând, au spus acestea, Washingtonul ar putea trimite mai multe forțe, nave și avioane de război în regiune, consolidând în același timp capacitățile ofensive ale Israelului prin vânzarea de bombe care sparg buncăre. Cu toate acestea, dacă aceste măsuri eșuează, SUA ar putea adopta o atitudine mai combativă și ar putea amenința cu utilizarea forței militare directe, au declarat sursele citate.
Într-un interviu acordat revistei Time, publicat joi, Trump a declarat despre un potențial război cu Iranul: „Se poate întâmpla orice. Este o situație foarte volatilă”.
Trump a luat în considerare atacuri preventive asupra siturilor nucleare ale Iranului în ultima parte a primului său mandat, dar a decis să nu o facă. De data aceasta, conform WSJ, administrația sa ar putea fi deschisă să sprijine o lovitură israeliană împotriva instalațiilor nucleare ale Republicii Islamice.
Printre motivele pentru care Trump ar putea fi mai deschis la o acțiune militară de această dată se numără presupusele eforturi ale Iranului de a-l ucide pe președintele ales.
Oficiali militari israelieni au declarat joi că ei cred că există acum o oportunitate de a lovi siturile nucleare ale Iranului și continuă pregătirile pentru un potențial atac, după prăbușirea la sfârșitul săptămânii trecute a regimului Bashar al-Assad din Siria, un aliat apropiat al Iranului.
Forțele de Apărare ale Israelului consideră că Iranul – izolat după căderea regimului Assad și slăbirea principalului său grup proxy Hezbollah din Liban – ar putea continua programul său nuclear și să dezvolte o bombă, în dorința de a obține o metodă concretă de disuasiune.
Iranul a negat că ar căuta să obțină arme nucleare și susține că atât programul său spațial, cât și activitățile sale nucleare au scopuri pur civile. Cu toate acestea, agențiile americane de informații și AIEA susțin că Iranul a avut un program nuclear militar organizat până în 2003 și a continuat să își dezvolte programul nuclear dincolo de necesitățile civile. Israelul susține că Republica Islamică nu și-a abandonat niciodată cu adevărat programul de arme nucleare.
Iranul a afirmat în repetate rânduri că dorește să distrugă Israelul. În ultimul an, a lansat de două ori baraje masive de rachete asupra Israelului. Israelul a lovit instalații militare iraniene cheie ca represalii pentru ambele atacuri, care au avut loc în contextul războiului pe mai multe fronturi deschis de teroriștii iranieni împotriva statului evreu.
Loviturile israeliene nu au inclus atacuri majore asupra siturilor nucleare ale țării – deși au vizat o instalație de cercetare care ar fi legată de eforturile de construire a unei arme nucleare – dar au paralizat apărarea aeriană iraniană, care, împreună cu superioritatea aeriană recent dobândită asupra Siriei, ar putea deschide calea unui viitor atac.
Joi, Netanyahu a publicat un videoclip adresat cetățenilor iranieni, spunându-le că regimul de la Teheran este „îngrozit de voi, poporul iranian. Și într-o zi, știu asta, într-o zi acest lucru se va schimba. Într-o zi, Iranul va fi liber”. Acesta a fost al treilea videoclip de acest gen din ultimele luni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii