VIDEO Trump la ONU: Refuzăm ideologia globalizării și îmbrățișăm doctrina patriotismului. America e guvernată de americani/ PLUS Momentul când sala râde de președintele SUA
În cel de-al doilea discurs ținut în fața Adunării Generale a ONU, președintele american Donald Trump a apărat marți suveranitatea Americii și „doctrina patriotismului,” respingând în același timp „ideologia globalizării” și imigrația necontrolată. Într-o cuvântare care a durat circa 30 de minute, liderul de la Casa Albă a abordat subiecte diverse, de la Iran și Venezuela, la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului sau Curtea Penală Internațională și OPEC, vorbind de pericolele „guvernării, controlului și dominației globale” și avertizând dușmanii Americii. Patriotismul, nu internaționalismul, aduce securitate și prosperitate, a susținut el, idealul fiind suveranitatea absolută. A fost un discurs „pentru dușmani și, în același timp, pentru prieteni,” a scris un site conservator pentru a se referi la declarațiile făcute de Trump în fața celei de-a 73-a Adunării Generale a forului mondial.
Referindu-se la sloganul său de campanie „Make America Great Again,” Trump a cerut celorlalți lideri să facă același lucru pentru cetătenii lor. „Statele Unite nu vă vor spune cum să trăiți, să lucrați sau să vă rugați. Va cerem doar să ne respectăți suveranitatea,” a afirmat liderul de la Casa Albă. Dar care au fost principalele teme abordate de președintele american într-un discurs în care a oferit viziunea sa despre o lume marcată de state naționale suverane care își urmăresc în mod pașnic propriile interese naționale?
* Realizările administrației sale. Președintele Trump s-a referit, în termeni laudativi, la locul administrației sale în istorie, provocând o reacție neașteptată printre cei prezenți. „Stau astăzi în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite pentru a împărtăși progresul extraordinar pe care l-am făcut. În mai puțin de doi ani, administrația mea a realizat mai mult decât aproape orice administrație din istoria țării noastre,” a declarat el. Afirmația a stârnit râsete din partea unora dintre liderii și diplomații din sală. „Nu m-am așteptat la această reacție, dar e în regulă,” a spus președintele american, încercând să explice progresele făcute în ultimele 18 luni. „Statele Unite sunt mai puternice, mai sigure și mai bogate decât atunci când am preluat funcția. Economia Americii este mai prosperă ca niciodată.”
* Siria și Iran. Trump a vorbit despre războiul civil sirian, în care Statele Unite au lansat de două ori bombardamente aeriene împotriva regimului dictatorului Bashar Assad pentru folosirea armelor chimice împotriva propriului său popor. „Statele Unite vor răspunde dacă regimul Assad utilizează arme chimice,” a avertizat el.
Liderul de la Casă Albă a subliniat totuși că problemele din Siria nu pot fi abordate pe deplin fără a se ține cont de implicarea principalului finanțator al lui Assad – regimul de la Teheran. „Orice soluție la criza umanitară din Siria trebuie să includă și o strategie de abordare a regimului brutal care a alimentat-o și a finanțat-o: dictatura coruptă din Iran,” a spus Trump. „Liderii Iranului seamănă haos, moarte și distrugere. Ei nu-și respectă vecinii sau granițele sau drepturile suverane ale națiunilor. În schimb, liderii Iranului jefuiesc resursele națiunii pentru a se îmbogăți și a răspândi haosul în Orientul Mijlociu și mai departe.”
Donald Trump s-a referit și la decizia sa de a retrage America din acordul nuclear cu Iranul, așa-numitul Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), negociat de Administrația Obama în 2015. Documentul continuă să aibă susținerea UE, a Marii Britanii, Franței, Germaniei, Chinei și Rusiei, celelalte semnatare ale înțelegerii. „Acordul cu Iranul a fost o cadou neașteptat pentru liderii Iranului. În anii de la încheierea acordului, bugetul militar al Iranului a crescut cu aproape 40%. Dictatura a folosit fondurile pentru a construi rachete capabile să transporte focoase nucleare, pentru a spori represiunile interne, a finanța terorismul și a finanța haosul și masacrele în Siria și Yemen,” a afirmat Trump, notând că, deși JCPOA este susținut de aliații Americii, multe țări din Orientul Mijlociu sprijină decizia sa de retragere din acord.
El a cerut aliaților SUA să se alăture sancțiunilor reimpuse de Washington împotriva regimului de la Teheran: „Cerem tuturor națiunilor să izoleze regimul iranian, atâta timp cât agresiunea lui continuă, și cerem tuturor națiunilor să sprijine poporul iranian în timp ce se luptă să-și recupereze destinul sau religios și corect.”
* Suveranitatea Americii. Trump s-a referit la suveranitatea Americii – și suveranitatea altor țări -, solicitând în același timp cooperare. „Stăm neclintiți pentru America și pentru poporul american și stăm drepți, de asemenea, pentru restul lumii,” a spus el.
Trump a cerut altor țări să împartă povara costurilor pentru apărarea lor, în ceea ce privește NATO, adăugând și că Statele Unite nu vor plăti mai mult de 25% din bugetul ONU. În același context, liderul american a precizat că SUA nu vor ceda în față guvernării globale în ceea ce privește migrația sau Curtea Penală Internaționala. „Migrația nu ar trebui să fie guvernată de un organism internațional care să nu fie responsabil față de cetățenii noștri. Singura soluție pe termen lung a crizei migrației este de a ajuta oamenii să construiască un viitor mai plin de speranță în țările lor de origine. Make their countries great again.”
În ceea ce privește Curtea Penală Internațională, Trump a afirmat: „Nu vom ceda niciodată suveranitatea Americii unei birocrații globale, nealese și care nu trebuie să se justifice. America este guvernată de americani. Refuzăm ideologia globalizării și îmbrățișăm doctrina patriotismului.”
În iunie, Statele Unite s-au retras din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, despre care Administrația Trump susține că include numeroase țări care sunt dictaturi și care încalcă constant drepturile omului. „Nu vom reveni până când nu va fi adoptată o reforma reală,” a spus el.
„Onorez dreptul oricărei națiuni din această sala de a-și urmă propriile obiceiuri, credințe și tradiții. Statele Unite nu vă vor spune cum să trăiți, să lucrați sau să vă rugați. Va cerem doar să ne respectați suveranitatea.”
* Coreea de Nord. Dacă în discursul de anul trecut de la ONU, Trump îl critica pe „Micul Om Rachetă” de la Phenian și amenința cu „distrugerea totală” a Coreei de Nord, tonul lui a fost marți complet diferit. Liderul american s-a referit la summit-ul avut cu Kim Jong-un la Singapore, afirmând: „Am avut discuții și întâlniri extrem de productive și am fost de acord că este în interesul ambelor țări să continuăm denuclearizarea Peninsulei coreene. De la acea reuniune, am văzut deja o serie de măsuri încurajatoare pe care puțini și le-ar fi putut imagina cu puțin timp în urmă… Proiectilele și rachetele nu mai zboară în toate direcțiile. Testele nucleare s-au oprit. Unele facilități militare sunt deja demontate.”
* Venezuela. Liderul american a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva regimului represiv de la Caracas, a apropiaților și consilierilor președintelui Nicolas Maduro. „În prezent, suntem martorii unei tragedii umane… Nu cu mult timp în urmă, Venezuela a fost una dintre cele mai bogate țări de pe Pământ. Astăzi, socialismul a falimentat națiunea bogată în petrol și a dus poporul său într-o sărăcie abjectă. Ideea principală este că toate națiunile lumii ar trebui să reziste socialismului și mizeriei pe care o aduce tuturor.”
* Resursele energetice. Trump a spus că acestea pot reprezenta o nouă formă de „coerciție și dominație.” Statele Unite au devenit cel mai mare producător de energie din lume și sunt „gata să exporte oferta noastră abundentă și accesibilă de petrol, cărbune și gaze naturale.”
Liderul american a criticat țările OPEC, care „jefuiesc” restul lumii. „Nu îmi place asta. Nimănui nu ar trebui să îi placă. Noi apărăm multe dintre aceste națiuni pentru nimic, iar apoi ei profită de noi, oferindu-ne prețuri ridicate la petrol.”
În acest context, Trump a dat că exemplu Polonia, o țară care aspiră la independență față de sursele de energie rusești, în timp ce Germania „va deveni total dependent de energia rusească, dacă nu îsi va schimba imediat direcția.”
* Comerț și tarife. Trump s-a plâns de deficitul comercial de 800 miliarde de dolari al Statelor Unite și a spus că vor avea loc mai multe renegocieri comerciale, în timp ce Washingtonul va impune noi tarife. „Renegociem în mod sistematic tranzacțiile comerciale defectuoase și rele.” Luna trecută, Trump a anunțat un nou acord comercial SUA-Mexic, iar în urmă cu două zile a semnat un acord comercial cu Coreea de Sud. „Acesta este doar începutul. Multe națiuni din această sală vor fi de acord că sistemul comercial mondial are nevoie urgentă de schimbare.”
„De exemplu, au fost admise în Organizația Mondială a Comerțului țări care încalcă fiecare principiu pe care se bazează organizația. În timp ce Statele Unite și multe alte națiuni joacă după reguli, aceste țări folosesc planificarea industrială făcută de guvern și întreprinderile de stat pentru a corupe sistemul în favoarea lor. Ei se angajează în acțiuni de reducere continuă a prețului produselor, transferul forțat de tehnologie și furtul de proprietate intelectuală.”
Statele Unite au impus recent tarife suplimentare de 200 de miliarde de dolari pentru anumite produse fabricate de chinezi, pentru un total de 250 de miliarde de dolari. După ce China s-a alăturat Organizației Mondiale a Comerțului cu aproape două decenii în urmă, SUA au pierdut 3 milioane de locuri de muncă în industria de fabricație, aproximativ un sfert din totalul locurilor de muncă din industria oțelului și 60.000 de fabrici, a spus Trump. „Acele zile s-au terminat. Nu vom mai tolera un astfel de abuz. Nu vom permite că muncitorii noștri să fie victimizați, companiile noastre să fie înșelate și bogăția noastră să fie jefuită și transferată.”
Reacții în Statele Unite
Așa cum era de așteptat, discursul liderului american în fața forumului mondial a fost primit diferit de analiștii și presa de peste Ocean. Dacă republicanii și ziariștii conservatori au vorbit despre „discursul spectaculos” (Mark R Levin) a lui Trump, „cel mai puternic discurs către Organizația Națiunilor Unite al oricărui președinte din istorie – democrat sau republican… o cuvântare îndrăzneață și curajoasă” (Robert Jeffress) sau „o revenire la suveranitatea statului național democratic” (Fox News), tabăra liberală l-a criticat virulent pe liderul de la Casa Albă pentru că a devenit „bătaia de joc” a ONU. O cuvântare „solitară,” „sfidătoare,” „profund naționalistă,” „mult ego, puțină umilință,” un lider „infatuat,” „ecouri ale anilor 1930” (CNN) au fost câțiva dintre termenii folosiți de presa de stânga pentru a descrie declarațiile lui Trump.
Mulți au notat și faptul că discursul a fost scris în principal de către Stephen Miller, arhitectul multora dintre politicile de imigrație restrictive ale administrației actuale, subliniind felul în care consilieri care favorizează o atitudine mai naționalistă a Americii au dobândit o influență tot mai crescută în administrația republicanului.
Comentatorii au remarcat și diferența majoră față de discursul liderului francez Emmanuel Macron, care a cerut, tot marți, cooperare globală și a avertizat că „naționalismul duce întotdeauna la înfrângere.” Aceasta în condițiile în care, așa cum au notat și analiștii, nu doar că Trump a criticat unele țări și instituții; el a atacat mai ales ordinea mondială care există în prezent, și a făcut asta în fața unui for mondial unde globalizarea, multiculturalismul și cooperarea sunt litere de lege.
În sfârșit, numeroși comentatori au ironizat felul în care remarcile laudative ale lui Trump au fost întâmpinate cu râsete de o parte a audienței aflate în sediul ONU din Manhattan. Trump pare că a fost el însuși surprins de reacția celor prezenți. Dar a trecut rapid peste râsetele lor și și-a continuat netulburat discursul, indiferent la murmurele lor dezaprobatoare. Reacția sălii a fost descrisă cel mai bine de Ian Bremmer, directorul think-tank-ului Eurasia Group, care a scris pe Twitter: „Să râzi la narcisismul lui Trump de la #UNGA este ușor. Dar sistemul de politică externă trebuie să înțeleagă că momentul aparține „patrioților” și populiștilor, nu globaliștilor. Și ei /noi suntem parte din acest motiv.”
Surse: The Daily Signal, Defense One, CNN, The Atlantic, FoxNews, Twitter
Foto: Casa Albă
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii