G4Media.ro

Trump neagă că ar fi „nazist”, după o serie de polemici privind…

Sursa foto: John Bazemore / AP / Profimedia

Trump neagă că ar fi „nazist”, după o serie de polemici privind înclinațiile sale autoritare

Donald Trump a declarat luni că este „opusul unui nazist”, după mai multe zile de polemici legate de înclinaţiile potenţial autoritare ale candidatului republican la Casa Albă, aflat sub tirul criticilor pentru declaraţii mai vechi şi după un miting electoral duminică la New York, care a fost marcat de afirmaţii cu caracter rasist, relatează France Presse, transmite Agerpres.

„Noua linie a Kamalei (Harris) este că toţi care nu votează pentru ea sunt nazişti. Suntem nazişti”, în acest caz, a afirmat Donald Trump în faţa susţinătorilor săi în cadrul unui miting la Atlanta, cel mai mare oraş din statul-cheie Georgia.

„Nu sunt nazist, eu sunt opusul unui nazist”, a insistat Trump.

John Kelly, fostul său şef de cabinet de la Casa Albă, a afirmat săptămâna trecută că fostul locatar de la Casa Albă se încadrează în definiţia de „fascist”, o acuzaţie reluată de Kamala Harris, candidata democrată.

Potrivit lui John Kelly, Donald Trump ar fi spus la un moment dat pe vremea când era preşedinte că dictatorul nazist Adolf Hitler a „făcut şi lucruri bune”.

Mitingul lui Trump de la Madison Square Garden din New York a generat polemici, după ce declaraţiile făcute de un cunoscut comediant au fost denunţate pe scară largă drept rasiste. Porto Rico, teritoriul american din Caraibe, este „o insulă plutitoare de gunoaie în mijlocul oceanului”, a afirmat Tony Hinchcliffe.

„Această glumă nu reflectă opinia preşedintelui” Trump, a reacţionat ulterior una din purtătoarele sale de cuvânt.

Vicepreşedinta Kamala Harris şi partenerul său de cursă Tim Walz vor merge săptămâna aceasta în toate cele şapte state-cheie din SUA, cele mai disputate.

Candidata democrată (60 de ani) a început luni în Michigan o vizită axată pe sectorul de producţie în acest stat, leagănul industriei auto din SUA.

„Atât de multe sunt în joc în aceste alegeri, şi nu suntem în 2016 sau în 2020”, le-a spus ea susţinătorilor săi.

„Putem constata că Donald Trump este şi mai instabil şi mai dezechilibrat, vrea acum o putere fără control, iar de această dată nu va fi nimeni care să-l oprească”, a adăugat Kamala Harris.

În ultimele zile, tensiunile s-au amplificat, alimentate de temerea că fostul preşedinte va refuza din nou să-şi recunoască înfrângerea, aşa cum a făcut-o în 2020, în cazul victoriei taberei adverse, pe fondul unui scrutin cu rezultat incert.

Iar dacă va câştiga, Trump a promis un program major de expulzare a migranţilor şi de combatere a „inamicilor din interior”.

Dar alte lucruri reţin atenţia lui Cesar Viera, în vârsta de 18 ani, care locuieşte la nord de Atlanta şi care va vota pentru republican la primele alegeri prezidenţiale din viaţa sa. Trump „este pur şi simplu cea mai bună opţiune pentru economia noastră”, consideră tânărul într-o declaraţie pentru AFP.

El a urmărit întâlnirea de la Madison Square Garden şi nu a văzut nimic rasist sau ofensator în ea. „Sunt latino şi votez pentru Trump”, a adăugat el, cu steagul american în jurul umerilor.

Donald Trump speră să recâştige Georgia, un stat din „Bible Belt” (zonă unde prevalează diferite secte religioase în SUA), pe care l-a pierdut cu circa 11.000 de voturi în 2020.

Unul dintre principalele atuuri ale vicepreşedintei Kamala Harris, fostul preşedinte Barack Obama şi-a adunat luni susţinătorii în Philadelphia şi i-a acuzat pe aliaţii lui Donald Trump că „propagă stereotipurile cele mai rasiste, sexiste şi intolerante”.

În acelaşi timp, Obama le-a lansat un apel alegătorilor din Pennsylvania care au legătură cu comunitatea portoricană. „Dacă cineva nu vă consideră concetăţeni cu dreptul la egalitatea de şanse, în căutarea unui trai mai bun, a visului american, nu trebuie să votaţi pentru el!”, a spus fostul preşedinte.

Peste 47 de milioane de americani au votat deja anticipat în aceste alegeri care se anunţă a fi cele mai strânse din istoria modernă a SUA.

La nivel naţional, sondajele îi dau în continuare la egalitate pe Kamala Harris, care ar deveni prima femeie de culoare preşedinte al Statelor Unite, şi pe Donald Trump, candidat pentru a treia oară la Casa Albă.

Ca o ilustrare a tensiunilor ce marchează actualul scrutin prezidenţial, două urne de vot metalice cu sute de buletine de vot exprimate în mod anticipat au fost ţinta unor incendii provocate luni în statele Washington şi Oregon (nord-vest).

Kamala Harris s-a declarat luni pregătită să se supună unui test de evaluare cognitivă, invitându-şi rivalul de 78 de ani „să facă acelaşi test”.

Harris, care a făcut din apărarea dreptului la avort una dintre priorităţile campaniei sale, va include probabil această temă în „rechizitoriul final” pe care intenţionează să-l pronunţe marţi împotriva lui Donald Trump, într-o alocuţiune în apropierea Casei Albe, chiar în locul de unde Donald Trump s-a adresat susţinătorilor săi la 6 ianuarie 2021, înainte ca aceştia să atace Capitoliul, notează AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează