Trump promite taxe vamale pentru Mexic, Canada și China în prima zi a mandatului său. Cât este de serioasă e amenințarea și ce impact ar avea o astfel de măsură?
Donald Trump a declarat că va impune noi tarife vamale Chinei, Mexicului și Canadei în prima zi a președinției sale, în încercarea de a le forța să ia măsuri împotriva imigrației ilegale și a contrabandei cu droguri în SUA, relatează BBC News.
Președintele ales al SUA a declarat că va semna un ordin executiv prin care va impune un tarif de 25% pentru toate bunurile provenite din Mexic și Canada, după ce va fi fost învestit în funcție la 20 ianuarie 2025.
De asemenea, el a declarat că „vom impune Chinei un tarif suplimentar de 10 %, în plus față de orice tarif suplimentar” până când aceasta va lua măsuri împotriva contrabandei cu fentanil.
Amenințarea ar putea marca o escaladare majoră a tensiunilor cu cei mai importanți trei parteneri comerciali ai SUA. De asemenea, ar putea duce la creșterea prețurilor pentru americani, deoarece tarifele reprezintă o formă de impozit pe importuri.
SUA este cel mai mare importator din lume. Conform datelor oficiale, China, Mexic și Canada reprezintă aproximativ 40% din mărfurile pe care le importă în fiecare an, în valoare de 3.200 miliarde de dolari.
China și-a apărat eforturile de a opri fluxul de droguri ilegale și a avertizat că nu poate exista niciun câștigător într-un război comercial între cele două țări.
După ce Trump a făcut amenințarea cu tarifele, el a vorbit cu premierul Canadei, Justin Trudeau, timp de aproximativ 10 minute, discutând despre comerț și securitatea frontierelor, a declarat pentru BBC un oficial guvernamental canadian. Ei au avut o „discuție bună”, a spus sursa.
În timpul convorbirii, Trudeau a subliniat că numărul migranților care traversează frontiera canadiană este mult mai mic în comparație cu cel de la frontiera dintre SUA și Mexic, a declarat oficialul.
Ministerul de finanțe al Mexicului a declarat: „Mexicul este principalul partener comercial al Statelor Unite, iar USMCA oferă un cadru de certitudine pentru investitorii naționali și internaționali”.
Măsurile au potențialul de a provoca perturbări ale lanțului global de aprovizionare și ar afecta puternic cele trei țări vizate de tarife.
Tarifele impuse Mexicului și Canadei vor rămâne în vigoare până când cele două țări vor lua măsuri împotriva drogurilor, în special a fentanilului, și a migranților care trec ilegal frontiera, a declarat Trump într-o postare pe platforma sa socială Truth.
„Atât Mexicul, cât și Canada au dreptul absolut și puterea de a rezolva cu ușurință această problemă care mocnește de mult timp”, a scris el. „Este timpul ca ei să plătească un preț foarte mare!”
Într-o postare ulterioară pe Truth Social, Trump a atacat Beijingul pentru că nu a respectat promisiunile făcute de oficialii chinezi de a aplica pedeapsa cu moartea pentru persoanele prinse cu fentanil, un opioid sintetic.
Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington a declarat pentru BBC că „ideea că China ar permite cu bună știință ca precursorii fentanilului să ajungă în Statele Unite este complet contrară faptelor și realității. China consideră că cooperarea economică și comercială dintre China și SUA este de natură reciproc avantajoasă. Nimeni nu va câștiga un război comercial sau un război tarifar”, a adăugat el.
Administrația Biden a cerut Beijingului să facă mai mult pentru a opri producția de ingrediente utilizate în fentanil, care, potrivit estimărilor Washingtonului, a ucis aproape 75.000 de americani anul trecut.
În timpul campaniei sale electorale, Trump a amenințat Mexicul și China cu tarife de până la 100%, dacă le consideră necesare, mult mai mari decât cele pe care le-a pus în aplicare în timpul primului său mandat.
Trump a declarat, de asemenea, că va pune capăt statutului de națiune comercială cea mai favorizată al Chinei față de SUA – cele mai avantajoase condiții pe care Washingtonul le oferă în ceea ce privește tarifele și alte restricții.
Anul trecut, peste 80% din exporturile Mexicului s-au îndreptat către SUA, în timp ce aproximativ 75% din exporturile Canadei s-au îndreptat către vecinul său din sud.
Chiar și după ani de dispute comerciale acerbe între cele mai mari două economii ale lumii, SUA reprezintă încă aproximativ 15% din exporturile Chinei.
Cum funcționează tarifele?
Un tarif este o taxă internă percepută asupra bunurilor la intrarea în țară, proporțională cu valoarea importului. Astfel, o mașină importată în SUA cu o valoare de 50.000 de dolari, supusă unui tarif de 25%, ar fi taxată cu 12.500 de dolari.
Tarifele sunt o parte centrală a viziunii economice a lui Trump – acesta le consideră o modalitate de a stimulare a creșterii economiei SUA, de a proteja locurile de muncă și de a crește veniturile fiscale.
El a afirmat anterior că aceste taxe „nu vor fi un cost pentru dumneavoastră, ci un cost pentru o altă țară”.
Această afirmație este considerată aproape universal de economiști ca fiind înșelătoare.
Taxa este plătită fizic de compania națională care importă bunurile, nu de compania străină care le exportă.
Prin urmare, în acest sens, este vorba despre o taxă directă plătită de firmele naționale americane către guvernul SUA.
Trump a impus o serie de tarife în primul său mandat, multe dintre acestea fiind menținute în vigoare de succesorul său, președintele Joe Biden. Studiile economice sugerează că cea mai mare parte a poverii economice a fost suportată în cele din urmă de consumatorii americani.
Nu a fost imediat clar dacă „tariful suplimentar de 10%, în plus față de orice tarif suplimentar” alocat de Trump Chinei se adaugă la tariful de 25% pe care îl planifica pentru Canada și Mexic.
Care este strategia lui Trump?
Mișcarea este „în mod clar în concordanță cu promisiunea pe care a făcut-o în timpul campaniei de a utiliza tarifele ca pe o armă pentru a realiza multe dintre inițiativele sale politice”, a declarat Stephen Roach, Senior Fellow la Centrul Paul Tsai China al Facultății de Drept Yale, în cadrul emisiunii Business Today de la BBC.
Scott Bessent, ales de Trump pentru funcția de secretar al Trezoreriei, a sugerat anterior că amenințările președintelui ales de a impune creșteri majore ale tarifelor fac parte din strategia sa de negociere.
„Părerea mea generală este că, în ultimă instanță, el este un liber-schimbist”, a spus Bessent despre Trump într-un interviu acordat Financial Times înainte de a fi nominalizat pentru acest rol. „Este o escaladare pentru a de-escalada”.
Aceasta vine în contextul în care economia chineză se află într-o poziție semnificativ mai vulnerabilă decât a fost în timpul președinției anterioare a lui Trump.
Țara s-a confruntat cu o serie de probleme grave, inclusiv o criză continuă a pieței imobiliare, o cerere internă slabă și creșterea datoriilor administrațiilor locale.
Noile tarife par să încalce termenii Acordului comercial SUA-Mexic-Canada (USMCA).
Acordul, promulgat de Trump, a intrat în vigoare în 2020. Acesta a continuat o relație comercială în mare parte scutită de taxe vamale între cele trei țări vecine.
În afara reacției oficiale din partea celor trei țări afectate, răspunsul a fost critic.
Doug Ford, premierul provinciei canadiene Ontario, a declarat că tariful planificat de Trump ar fi „devastator pentru lucrătorii și locurile de muncă din Canada și SUA”.
Liderul senatului mexican, Gerardo Fernández, a întrebat: „Ce tarife ar trebui să impunem pe bunurile lor [ale Americii] până când vor înceta să consume droguri și să exporte ilegal arme în patria noastră?”
Trump dovedește că este serios în privința impunerii tarifelor – dar nu este vorba despre comerț
Este Donald Trump serios în privința tarifelor? Aceasta a fost întrebarea care a planat nu doar asupra piețelor mondiale, ci și asupra întregii lumi a economiei.
În opinia generală, Donald Trump nu era chiar atât de serios, iar principala dovadă în acest sens a fost nominalizarea investitorului în fonduri speculative Scott Bessent ca secretar al Trezoreriei, o persoană considerată moderată în ceea ce privește tarifele în comparație cu alții ale căror nume au fost vehiculate pentru acest rol.
Cu toate acestea, răspunsul de peste noapte a fost destul de brutal. Da, este serios, și în cel mai neașteptat mod. Alegând să vizeze Mexicul și Canada, precum și China, el confirmă amenințările făcute în timpul campaniei care păreau cele mai fanteziste.
Pentru început, el este dispus să arunce în aer, în prima zi a celui de-al doilea mandat, acordul comercial Mexic-Canada-America pe care l-a semnat în primul său mandat.
Ce mai înseamnă acum un acord de liber schimb al lui Trump, dacă noua Casă Albă este dispusă să pună tarife pe țara ta?
Mai exact, rațiunea acestor măsuri nu se referă în principal sau în mare măsură la politica comercială sau economică. Aceste tarife au ca scop determinarea Mexicului, Canadei și Chinei să își modifice politicile de reprimare a migrației și a drogurilor ilicite.
Trump utilizează tarifele ca o armă diplomatică, chiar coercitivă, pe teme care nu au nicio legătură cu comerțul mondial.
Liderii națiunilor din G20, care au propriile audiențe interne, chiar au de gând să cedeze pentru a-i oferi noului președinte o victorie?
Aceștia ar putea alege să aștepte impactul inevitabil al aplicării de către Trump a unei creșteri de 25 % a costului a două cincimi din importurile din SUA asupra consumatorilor și inflației din SUA.
De asemenea, este clar că desemnarea lui Bessent ca secretar al Trezoreriei nu va tempera presiunea tarifară.
În timpul bătăliei pentru nominalizarea sa, acesta s-a străduit să recunoască puterea tarifelor ca un instrument care a fost introdus de Alexander Hamilton însuși, primul secretar al Trezoreriei SUA.
Dar, la începutul acestui an, el a sugerat, de asemenea, că, deși tarifele ar putea fi utilizate tactic, principalul instrument pentru regenerarea producției din SUA ar fi un dolar mai ieftin.
UE și Regatul Unit au fost scutite pentru moment. Dar este important să reiterăm faptul că aceste măsuri nu reprezintă nici măcar adevărata parte a politicii tarifare prezentate de Trump.
El dorește să schimbe fundamental harta economică globală și să reducă excedentul comercial al Chinei și al Europei față de SUA, pe care îl consideră „o jecmăneală la adresa Americii”.
Cu toate acestea, lumea este mult mai complicată acum decât aceste relații economice binare. Statele Unite sunt, fără îndoială, suficient de puternice pentru a începe reechilibrarea comerțului mondial. Totuși, dacă Trump împinge lucrurile prea departe, în special cu aliații din G7 și G20, SUA s-ar putea trezi mult prea izolate, conchide analiza BBC.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu