G4Media.ro

Trump şi Musk au concediat peste 9.500 de angajaţi federali în campania…

Sursa foto: Alex Brandon / AP / Profimedia

Trump şi Musk au concediat peste 9.500 de angajaţi federali în campania de reducere a birocraţiei din SUA

Campania preşedintelui Donald Trump şi a consilierului său, Elon Musk, de reducere drastică a birocraţiei federale a continuat vineri, cu concedierea a peste 9.500 de angajaţi care gestionau activităţi variate, de la administrarea terenurilor federale până la îngrijirea veteranilor militari, relatează Reuters, transmite News.ro.

Angajaţi ai departamentelor de Interne, Energie, Afaceri pentru Veterani, Agricultură şi Sănătate şi Servicii Umane şi-au pierdut locurile de muncă în această acţiune, care a vizat în principal, dar nu exclusiv, angajaţii aflaţi în primul lor an de muncă, care beneficiază de mai puţine protecţii în faţa concedierii.

Aceste disponibilizări se adaugă celor aproximativ 75.000 de angajaţi care au acceptat un pachet de compensare oferit de Trump şi Musk pentru a pleca voluntar, potrivit Casei Albe.

În total, aceste reduceri afectează circa 3% din cei 2,3 milioane de angajaţi civili ai guvernului federal.

Trump susţine că guvernul federal este prea costisitor şi că prea mulţi bani sunt irosiţi prin fraudă şi ineficienţă. SUA are o datorie publică de aproximativ 36 de trilioane de dolari şi un deficit de 1,8 trilioane de dolari anul trecut, iar necesitatea unei reforme este recunoscută de ambele partide. Cu toate acestea, democraţii din Congres acuză că Trump încalcă autoritatea constituţională a legislativului asupra cheltuielilor federale, în timp ce republicanii, care controlează ambele camere ale Congresului, au susţinut în mare parte aceste măsuri.

Tensiuni în echipa lui Trump din cauza ritmului concedierilor

Amploarea şi viteza acestor disponibilizări au generat frustrare în rândul unor consilieri ai lui Trump, inclusiv şefa de cabinet a Casei Albe, Susie Wiles, din cauza lipsei de coordonare, au declarat surse pentru Reuters.

În plus faţă de reducerile de personal, Trump şi Musk au încercat să elimine protecţiile din serviciul public pentru angajaţii de carieră, au îngheţat cea mai mare parte a ajutorului extern al SUA şi au încercat să închidă agenţii guvernamentale precum Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Biroul pentru Protecţia Financiară a Consumatorilor (CFPB).

Aproximativ jumătate dintre angajaţii aflaţi în perioada de probă la Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi la Institutul Naţional de Sănătate (NIH) sunt concediaţi, conform unor surse apropiate procesului.

Serviciul Forestier al SUA a anunţat concedierea a circa 3.400 de angajaţi recent angajaţi, iar Serviciul Naţional al Parcurilor a notificat aproximativ 1.000 de angajaţi că vor fi eliberaţi din funcţie.

În plus, Serviciul Fiscal Intern (IRS) urmează să concedieze mii de angajaţi săptămâna viitoare, ceea ce ar putea afecta procesul de colectare a taxelor, în special înainte de termenul limită din 15 aprilie pentru depunerea declaraţiilor fiscale.

Preocupări privind serviciile publice esenţiale

Reducerile bugetare au ridicat semne de întrebare cu privire la siguranţa unor servicii esenţiale. La o lună după incendiile devastatoare din Los Angeles, programele federale au încetat să mai angajeze pompieri sezonieri şi au suspendat activităţile de îndepărtare a pericolelor, cum ar fi lemnul uscat din păduri.

Criticii susţin că abordarea radicală a lui Musk, cel mai bogat om din lume, demonstrează influenţa extraordinară pe care acesta a acumulat-o în administraţia Trump.

Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a apărat însă aceste măsuri, spunând că echipa lui Musk, numită ”Departamentul pentru Eficienţa Guvernamentală” (DOGE), aplică un audit strict în agenţiile federale pentru a identifica cele mai bune practici.

”Aceştia sunt oameni serioşi, care evaluează fiecare agenţie pentru a reduce risipa,” a declarat Bessent pentru Fox Business Network.

Totuşi, experţii în buget afirmă că reducerile par să fie mai mult motivate de ideologie decât de dorinţa reală de a reduce cheltuielile.

”Trădat de propria mea ţară” – reacţii ale angajaţilor concediaţi

Mii de angajaţi concediaţi şi-au exprimat frustrarea şi şocul.

”Am servit această ţară ca veteran şi am muncit 17 ani pentru Departamentul Apărării. Acum mă simt trădat de propria mea ţară,” a spus Nick Gioia, fost militar şi angajat al Departamentului pentru Agricultură din decembrie, concediat joi seară.

”Nu cred că este vorba despre reducerea birocraţiei. Simt că suntem doar nişte pioni într-un joc,” a adăugat el.

Sindicatele care reprezintă lucrătorii federali, inclusiv Federaţia Naţională a Angajaţilor Guvernamentali, care are peste 100.000 de membri, consideră că administraţia Trump şi Musk îşi propun să elimine agenţiile care reglementează industriile şi pieţele financiare.

Anumite concedieri din domeniul nuclear, anulate parţial

Unele disponibilizări au fost contestate de instanţe sau revizuite de administraţie.

Între 1.200 şi 2.000 de angajaţi ai Departamentului Energiei au fost concediaţi, inclusiv 325 de la Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară, responsabilă cu supravegherea arsenalului nuclear al SUA. O parte dintre aceste concedieri au fost „parţial anulate” pentru a păstra personal esenţial, conform unor surse citate de Reuters.

De asemenea, o instanţă a emis vineri un ordin temporar care împiedică disponibilizările la Biroul pentru Protecţia Financiară a Consumatorilor (CFPB), oferind angajaţilor o pauză de la concedierile masive aşteptate.

Sindicatele lucrătorilor federali au intentat procese împotriva planului de concediere voluntară, iar trei judecători federali au examinat vineri cazuri privind accesul echipei DOGE la date financiare sensibile de la agenţiile guvernamentale.

Un judecător din New York a extins un ordin temporar care blochează accesul DOGE la sistemele Trezoreriei SUA, oferind un respiro angajaţilor afectaţi de restructurările masive.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. În România nu se poate, majoritatea sunt membri de partid sai de familie
    Dacă analizezi sunt familii întregi angajați la stat.
    Românii nu mai ai încredere în actuala clasa politica tocmai din cauza a 35 de ani de corupție și dezmăț pe banii celor ce plătesc taxe și impozite.

  2. oare cine este presedintele sua?musk sau trump?trump pare acolo mai mult de forma ca deciziile le ia musk. invidiul asta a capatat atat de multa putere incat se vede regele planetei

  3. Deci au redus cam 5 miliarde de dolar anual… mai au pana la 36.000 de miliarde, le urez succes. /s

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.