G4Media.ro

Politico: Trump urlă, Davos se arată nepăsător. Mulţimea adunată la Forumul Economic…

Foto: Facebook/ Donald Trump

Politico: Trump urlă, Davos se arată nepăsător. Mulţimea adunată la Forumul Economic Mondial obişnuia să fie obsedată de Trump, dar acum nu mai e

Acum doi ani, preşedintele Donald Trump a zburat până aici şi a stârnit o furtună printre elitele adunate la Forumul Economic Mondial. Orice discuţie părea să se învârtească în jurul liderului american şi al stilului său personal de a tulbura apele politice. Anul acesta, Trump s-a întors, dar a fost întâmpinat cu nepăsare.

Să lămurim însă un lucru: toate obişnuitele elemente ale tornadei Trump au fost la vedere. A existat şi discursul lăudăros despre cât de bine o duce economia SUA sub conducerea lui. Au existat şi tot felul de întâlniri cu lideri străini şi cu boşi americani din lumea finanţelor şi tehnologiei, cărora le-ar fi spus că ar trebui să fie acţionar la ei, având în vedere cât de mulţi bani i-a făcut să câştige. A existat şi sforăitoarea conferinţă de presă cu obişnuitele lamentaţii pe tema demiterii şi a „nenorociţilor” care încearcă să îl dea jos.

Marea deosebire a constat însă în felul în care majoritatea oamenilor prezenţi la Davos, inclusiv americanii, dar mai ales non-americanii, au reacţionat la acest spectacol flamboaiant, dar atât de familiar. Reacţia generală: mă rog…

„Unii delegaţi americani s-au comportat ca şi când lumea înseamnă America”, cu obsedantele ştiri despre Trump 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână, în timp ce restul lumii a trecut pur şi simplu peste drama lui Trump, după cum a declarat într-un interviu David Miliband, fost ministru britanic de externe, care acum prezidează Comisia Internaţională de Salvare (organizaţie umanitară fondată de Albert Einstein în 1933, n. red.)

Christian Rhally, un şef de la LinkedIn care a dorit să sublinieze că vorbeşte în nume personal, a spus că lui Trump îi lipseşte „aura sau respectul” de care un preşedinte ar trebui să se bucure de obicei la Davos. Reluând un refren deja vehiculat, el a spus că alocuţiunea de marţi a lui Trump a sunat mai degrabă ca un „discurs de campanie”, făcându-i pe mulţi să se întrebe dacă el a încercat măcar să intre în contact cu asistenţa internaţională. „Nu-l poţi ignora, dar oamenii nici nu mai vorbesc despre asta”.

În schimb, discuţiile au fost dominate de trei conflicte care, în opinia multor participanţi, sunt de ordin existenţial, cu urmări pe termen lung pentru ordinea mondială.

– Există dispute cu privire la viitorul capitalismului. Oamenii de afaceri şi şefii de guvern adunaţi aici urmăresc sondajele din diverse ţări, dezbaterile din campania prezidenţială a democraţilor şi recunosc faptul că marea neîncredere în pieţele libere ameninţă să devină o realitate politică de durată.

– Există un conflict pe tema viitorului tehnologiei. În parte, se pune întrebarea: cât de mult se poate reglementa activitatea unor giganţi americani precum Facebook şi Amazon. Mai mult, politica pe teme tehnologice este văzută prin prisma unei îndelungate competiţii între Statele Unite şi China, fiecare întrebându-se care dintre ele va influenţa remodelarea peisajului tehnologic mondial în privinţa inteligenţei artificiale şi a vitezei mobilelor 5G.

– Apoi, mai presus de toate, e vorba despre conflictul pe tema viitorului planetei. În acest caz, schimbarea climei a dat tonul dezbaterilor, provocând ciocniri între generaţii. Celebra militantă în vârstă de 17 ani, Greta Thunberg, s-a aflat aici în lumina reflectoarelor, în discursul său ea criticându-i dur pe capitalişti şi pe politicieni: „Delăsarea dvs. înteţeşte focul cu fiecare oră care trece, iar noi vă spunem să acţionaţi aşa cum, mai mult decât orice, vă iubiţi copiii”.

Reacţia blazată faţă de Trump a demonstrat cât de rapid a putut trece mulţimea adunată la Davos peste reacţia faţă de un personaj care în parte a fost ales pentru că a promis să stopeze genul de integrare economică şi socială pe care tocmai Forumul Economic Mondial îl ridică în slăvi.

Cu trei ani în urmă, pe vremea când Trump tocmai urma să fie instalat, discuţiile dintre oamenii de afaceri şi şefii de guvern se purtau sub semnul alarmei: „Ce dacu’ s-a întâmplat în America şi ce înseamnă asta?”.

Oamenii de aici i-au criticat stilul arogant, dar deseori au spus cam aşa: „Ştii, performanţele lui nu sunt atât de proaste pe cât ne-am temut şi ar trebui să învăţăm să ne obişnuim cu el”.

Acum, stilul şi personalitatea lui Trump par să se fi săpat deja în mintea oamenilor, creând o nouă normalitate, una pe care însă oamenii nu o mai asociază cu el. Mai ales una care nu e neapărat interesantă.

Totuşi, atmosfera generală a făcut ca promovarea stridentă de timp bla-bla-bla a lui Trump să pară fără sens şi irelevantă pentru eveniment.

Miercuri, plecând de la conferinţa de presă, Trump a spus că ar fi dorit să audă discursul lui Thunberg, dar că ea ar trebui să-şi îndrepte atenţia în altă parte, nu asupra Statelor Unite, pentru că „cifrele noastre în privinţa apei şi a aerului sunt extraordinare”.

„E un prost”, a spus despre Trump un şef european din domeniul energetic. „Avem timp pentru asta? Nu. Trebuie să ne schimbăm cu totul compania ca să o neutralizăm în privinţa carbonului”.

„Greta e grozavă”, a declarat reprezentatul unei fabrici japoneze. „Chiar dacă ea nu poate convinge, e nevoie de ea pentru a-l contrabalansa pe Trump în discuţii or, tocmai asta pare să se şi întâmple”.

Sursa: Politico, via Rador / Articol de John F. Harris, Florian Eder şi Ryan Heath / Traducerea: Alexandru Danga

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Trumo e barosanu , va castiga si al doilea mandat , haterii fac spume la boticuri.

    • # kondensatorilor, sa nu uitati ca ecologistii sunt ca pepenii / lubenitele:

      pe afara sunt verzi, dar pe interior sunt rosii

  2. „Greta e grozava”… „Trump este un prost” maniheism neoaocialist, asta prezintă articolul
    Și Greta și Trump sunt fel de isterici doar că unul e de dreapta și aialalta de stânga
    Articolul e cel puțin părtinitor. Importanta exacta a subiectelor dezbătute nu va putea fi evaluată exact decât în timp. Iar la acest moment toate subiectele dezbătute sunt deopotrivă de actualitate.
    Nu tot ce spune Trump e gunoi și nu tot ce spune domnișoara Thunberg e lăudabil. Ba chiar și forumul asta de la davos e o amestecătură de idei și manipulări că de aia este forum.

    • Corectă observația. Dar analiza „spectrală” este mai fină…

      – „Trump urlă… tornada Trump… aroganța lui Trump… spectacol flamboaiant… tip bla-bla-bla a lui Trump” vs. „Celebra Greta Thumberg… lumina reflectoarelor…discursul criticând dur capitalismul și politicienii… așa cum vă iubiți copiii”

      … și – atenție! – toate acestea sunt opiniile autorilor (mai puțin „… așa cum vă iubiți copiii” – citat Greta Thunberg) John F. Harris, Florian Eder şi Ryan Heath (corespondenți Politico la Davos). Adică nici măcar nu mai reușesc să-și mascheze simpatiile/antipatiile. Acolo unde este vorba despre diverse citate (fie și sub anonimat: „Trump este un prost” – șef companie energetică europeană și „Greta este grozavă” – reprezentant fabrică japoneză) pot să înțeleg și să nu fac procese de intenție autorilor sugerând că este o născocire, dar așa…

      Este teribil de greșit. Se numește propagandă pură iar efectul nu va întârzia să apară: „decarbonificarea” va deveni un clișeu gol de conținut, un pretext confiscat politic de „stânga” (care se transformă din roșu în verde și se adaptează noului „organism social” exact ca bacteria ucigașă) și promovat de dreapta ca să justifice concedieri și falimente nu din motive de sporire a profiturilor și competitivitate ci din motive de… restructurare non-carbonificatoare.

      Ce ironie a sorții! Fiecare va obține ce a căutat, respectiv ceea ce vrea să audă și este „politically correct”…

      În timpul ăsta, oamenii… „to be continued…”

    • @autor
      Nu am mers cu fineturile atât de departe dar articolul este sa zicem părtinitor pentru a le acord autorilor măcar prezumția de buna credință
      Abia aștept mâine reacțiile după participarea lui Trump la marșul pentru viață. Să vedem cum va fi infierat mai ceva ca burghezomosierii in anii 50.

  3. Ok, ati bagat un articol din presa americana stangista anti-Trump.
    Sunt curios daca o sa puneti unul si din presa conservatoare*. Asa, pentru echilibru.
    *National Review, Daily Wire, Breitbart

  4. Sau din ciclul știri despre oligofrena suedeza… așa modele, așa fani.

  5. Articolul asta duhneste a STANGISM

  6. Propaganda, dulce propaganda.

  7. Comunismul si fascismul sunt produsele extremei stangi.
    Cine nu crede, sa citeasca despre afinitatile politice ale lui Mussolini.
    Densitatea de hateri si tradatori de patrie pe partea stanga a politicii este impresionanta.

  8. Trump cel mai bun presedinte american de la Reagan incoace, cel care a ingropat comunismul din Europa de Est alaturi de Ioan Paul al 2-lea si ca si el lupta cu Cultura Mortii, noua cultura a stingii paranoice, multiculturala, terorista si neo-marxista. Soros e exponentul ei: e un Marx fara barba si holbat…

  9. Se pare ca in mintea unora e trendy sa te exprimi ca un progresist(amintiti-va, cei care ati citit despre propaganda Cominternului propagata in perioada interbelica si dupa) simpatizant al stangii si dusman declarat al capitalismului. Si Iliescu al nostru, afirma cu tarie ca pcus(partidul comunist al uniunii sovietice) era portstindardul luptei pentru libertate, egalitate si dreptate, desi urss-ul era o colonie de gulag-uri ce acoperea intregul ei teritoriu, in care au fost azvarliti toti cei care si-au exprimat dezacordul sau au fost doar dezamagiti de „raiul” construit pentru ei de catre sleahta lenin-stalin-trotki- etc etc
    Da, Trump este reprezentantul dreptei si are dreptate in unele domenii, dupa cum putem spune ca greseste in altele, dar nu putem sa spunem noi ca ecologistii sunt singurii purtatori ai adevarului. Corect, din partea noastra, ar fi sa ne amintim cum a aparut factiunea ecologista in a doua parte a sec. XX, ce obiective avea si impotriva cui si-a ridicat vocea, fortele si isi indrepta pumnii si blestemele.
    Ei bine, ecologistii anilor ’70 si ’80 militau doar impotriva amplasarii rachetelor de croaziera americane, cu raza medie si lunga de actiune in Europa, impotriva bazelor americane din Europa occidentala, impotriva implementarii sistemelor de lupta contra rachete(„razboiul stelelor”), impotriva experientelor nucleare, etc. Toti acesti ecologisti „nu vedeau” pericolul pentru mentinerea pacii, ca urmare a inarmarii URSS-ului si, prin urmare, ei ecologistii erau , cum zice o zicala, „cam intr-o ureche”, fiindca nu auzeau si uruitul reactoarelor din urss..
    Acum, dupa terminarea razboiului rece, ecologistii se pot lauda ca au supravietuit si deci isi pot aroga merite proprii: dar noi stim ca ei sunt mai sensibili la soaptele stangii, o stanga care i-a hranit atatia ani, fara sa le ceara decat sa faca zgomot mare in curtea adversarului….
    Capitalistii sunt acuzati ca ar fi vinovati pentru producerea de arme tot mai sofisticate, plus armele nucleare in larga lor varietate oferita spre vanzare, sefii de state care se doteaza cu astel de arme sunt acuzati ca risipesc veniturile statului in loc sa le aloce pentru cresterea nivelului de trai. Ecologistii care au aparat interesele statelor comuniste , in secolul trecut, acum incearca sa devina un factor de influenta, fara a avea vreo sansa sa convinga lumea ca ei sunt cei mai corecti, fioindca nici acum nu suntem lamuriti despre mobilurile lor…..