Trump vrea ca astronauţii să ducă steagul american pe Marte
După ce a depus jurământul şi a devenit, luni, cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump şi-a expus viziunea pentru următorii 4 ani în cadrul unui discurs în care a îndemnat la o nouă expansiune americană şi la noi explorări spaţiale, transmite site-ul Live Science, citat de Agerpres.
„Mesajul meu de azi către americani este că a venit timpul să acţionăm din nou cu curajul, vigoarea şi vitalitatea celei mai mari civilizaţii din istorie”, a declarat preşedintele Trump în cadrul discursului susţinut din rotunda Capitoliului. „Statele Unite se vor considera din nou o naţiune în creştere, una care îşi măreşte bogăţia, îşi extinde teritoriile, construieşte oraşe, ne ridică aşteptările şi ne poartă drapelul spre noi şi frumoase orizonturi. Şi ne vom urma destinul manifest spre stele, lansând astronauţi americani pentru a pune steagul american pe planeta Marte”.
Filosofia unui destin manifest a impulsionat expansionismul coloniştilor care în secolul XIX au cucerit America de Nord. Prin comentariul său Trump a preluat acest concept şi l-a proiectat spre stele.
„Nu există nicio naţiune ca naţiunea noastră. Americanii sunt exploratori, constructori, inovatori, antreprenori şi pionieri. Spiritul frontierei este înscris în inimile noastre. Chemarea următoarei aventuri măreţe răsună din sufletele noastre”.
Elon Musk, CEO al SpaceX, care a asistat la inaugurare, a zâmbit larg şi a făcut un gest de încuvinţare la declaraţia lui Trump privind planeta Marte. Elon Musk susţine de multă vreme că principalul său obiectiv în cadrul companiei SpaceX este de a trimite oameni pe Marte într-o strategie de a transforma omenirea într-o specie multiplanetară.
În acest scop SpaceX a lansat până în prezent şapte zboruri de încercare ale masivului său binom rachetă+navetă spaţială Starship – cel mai mare şi mai puternic vehicul spaţial din lume. Cea mai recentă astfel de lansare a avut loc la 16 ianuarie. Acest ultim zbor test a fost un succes parţial. Prima treaptă a binomului Starship, racheta Super Heavy, a aterizat cu succes după lansare, dar naveta spaţială Starsip a explodat în timpul ascensiunii. A fost deschisă o anchetă pentru a descoperi anomaliile care au dus la această explozie.
NASA a ales naveta spaţială Starship, aparţinând SpaceX, pentru a-şi duce astronauţii pe Lună în cadrul misiunii Artemis 3, probabil la orizontul anului 2027. Elon Musk a anunţat că prima misiune Starship fără echipaj uman către Marte ar putea fi lansată anul viitor.
Miliardarul Jeff Bezos, fondatorul companiei spaţiale private Blue Origin, a asistat de asemenea la inaugurarea preşedintelui Trump la doar câteva zile după prima lansare pe orbită a noii sale rachete gigantice New Glenn. NASA doreşte să folosească racheta New Glenn pentru a lansa noua sa misiune robotică spre Marte – ESCAPADE.
În prima sa administraţie, între 2017 şi 2021, Donald Trump a oferit un suport substanţial securităţii şi explorării spaţiale a SUA şi a înfiinţat U.S. Space Force ca o nouă ramură militară pentru protecţia intereselor americane în spaţiu. Trump a readus la viaţă Consiliul Spaţial Naţional, condus de vicepreşedintele Mike Pence, pentru a propulsa proiectele NASA şi ale altor actori spaţiali americani. În cursul administraţiei Biden şefia Consiliului Spaţial Naţional i-a revenit vicepreşedintelui Kamala Harris.
Noul vicepreşedinte american, J.D. Vance, urmează să preia conducerea acestui consiliu.
Miliardarul Jared Isaacman, care a zburat în două misiuni spaţiale derulate de SpaceX pe care le-a finanţat personal, ar putea fi nominalizarea lui Trump pentru şefia NASA. Actualul director al NASA, Bill Nelson, fost senator de Florida, şi-a anunţat luni retragerea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii