Trump vrea să anuleze dreptul la cetățenie al copiilor imigranților născuți în Statele Unite/ De ce anunțul său este puternic contestat
Președintele Donald Trump a declarat, într-un interviu difuzat de Axios, că intenționează să semneze un ordin executiv prin care să limiteze dreptul la cetățenie al copiilor născuți din imigranți ilegali. Președintele Trump a numit acest drept „ridicol”. Acest drept există din 1868 şi stipulează că cetăţenia este automat garantată oricărei persoane care se naşte pe teritoriul SUA din părinți care nu sunt cetățeni americani.
“Există o singură ţară în lume unde o persoană vine, naşte un copil şi copilul este, în principiu, cetățean al SUA pentru 85 de ani, cu toate beneficiile”, a declarat Trump pentru Axios. “Este ridicol şi asta trebuie să înceteze… ceea ce și este în curs şi se va întâmpla printr-un ordin executiv”, a adăugat el.
Contrar afirmaţiilor lui Trump, există mai multe ţări care oferă în mod nerestricţionat cetăţenie dobândită prin naştere, printre care Canada şi Mexic, subliniază Agenția Germană de Presă.
Declarația lui Donald Trump vine în contextul alegerilor de pe 6 noiembrie, când este foarte probabil ca republicanii să piardă Camera Reprezentanților. Într-o analiză publicată de Reuters, se spune că președintele Trump folosește zilele acestea aceeași strategie pe care a folosit-o și înaintea alegerilor prezidențiale din 2016: invadarea spațiului public cu diferite mesaje și acțiuni. Scopul acestei strategii ar fi acela de a îndrepta atenția opiniei publice asupra sa și a asigura cât mai multe voturi pentru Partidul Republican.
Planul președintelui Trump întâmpină însă câteva probleme legale și a fost puternic contestat de juriști. Dreptul la cetățenie al tuturor persoanelor născute pe teritoriul Statelor Unite este garantat de Amendamentul 14, adoptat în 1868: „Toate persoanele născute sau naturalizate în Statele Unite și supuse jurisdicției lor sunt cetățeni ai Statelor Unite și ai Statului în care locuiesc”. Amendamentul 14 este întărit de Actul Imigrației și Naturalizării din 1952, cel care stă la baza legii imigrației: „O persoană născută în Statele Unite care este supusă jurisdiciției Statelor Unite este cetățean american de la naștere”.
Argumentul pe care Donald Trump în folosește este acela că imigranții ilegali nu se află sub jurisdicția Statelor Unite. Cel mai probabil, dacă președintele Trump va emite ordinul executiv, acesta va fi amendat de instanțele de judecată. Constituționalitatea ordinului executiv va fi stabilită apoi la Curtea Supremă, cea mai importantă instituție din sistemul juridic american. Curtea Supremă este alcătuită din 9 judecători, numiți de Președintele Statelor Unite. În acest moment, sunt 5 judecători numiți de-a lungul timpului de republicani, pe când cei nominalizați de președinți democrați sunt 4.
Care este miza dreptului la cetățenie al copiilor născuți pe teritoriul Statelor Unite? Odată ce un copil este născut pe teritoriul Statelor Unite, el primește automat cetățenie americană, indiferent de statutul legal al părinților. Un copil născut astfel se bucură de toate beneficiile legale pe care le are oricare alt cetățean american.
După ce a împlinit vârsta de 21 de ani, copilul poate susține procesul de acordare al cetățeniei americane pentru părinții săi. Pew Research Center a publicat o statistică recentă care arată că din 2014, 4 milioane de imigranți ilegali locuiesc împreună cu copiii lor pe teritoriul Statelor Unite. Imigranții ilegali, în mare parte latino-americani, se folosesc de copiii lor pentru a primi drept de ședere în Statele Unite, afirmă republicanii care au inventat și o sintagmă pentru a descrie acești copii: „copiii ancoră”. Democrații au calificat epitetul republicanilor drept „rasist și xenofob”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii