Trupele occidentale care staţionează în Irak
În Irak staţionează mii de soldaţi din SUA, Europa, Canada şi Australia. Câţi sunt de fapt? Şi vor rămâne oare acolo?
(analiză preluată din publicația germană Suddeutsche Zeitung, via Rador)
În momentul de faţă există în Irak două misiuni la care participă soldaţi din Europa, SUA, Canada şi Australia, având acordul guvernului de la Bagdad, sau se află acolo la cererea acestuia.
O coaliţie Anti-ISIS condusă de SUA şi formată din peste 60 de naţiuni – inclusiv membri NATO – tot mai luptă împotriva teroriştilor din aşa-numitul Stat Islamic. Experţii acestora sprijină în Irak pregătirea forţelor armate irakiene de la bazele americane. Operaţia coaliţiei din acest moment poartă numele „Ingerent Resolve”.
În 2018 guvernul de la Bagdad a solicitat explicit din partea NATO o Misiune de antrenament şi reconstrucţie. La misiunea „NATO Mission Iraq” (NMI) care colaborează cu coaliţia globală Anti-ISIS, Europa şi ONU participă, conform NATO, aproximativ 500 de instructori şi personal auxiliar. Majoritatea acestora provin mai ales din Canada, Spania, Polonia, Italia, dar şi din ţări partenere NATO, cum ar fi Australia, Suedia şi Finlanda. La acest moment misiunea se află sub comanda general-maiorului canadian Jennie Carignan.
În şcolile militare din Bagdad şi în zone limitrofe sunt pregătiţi antrenori irakieni. La lupte nu participă personalul NATO, care rămâne în bazele militare securizate.
Numărul exact al soldaţilor mobilizaţi nu este cunoscut în cazul tuturor ţărilor, deci datele prezente sunt de o exactitate aproximativă.
Astfel SUA are între 5-6.000 de soldaţi staţionaţi în Irak, repartizaţi la o serie de baze folosite nu doar de americani, ci şi de celelalte forţe militare occidentale. O parte a trupelor – Union III Base – se află staţionată în aşa-numita zonă verde din apropierea ambasadelor străine. Tot aici se află şi Combined Joint Operations Center din cadrul Coaliţiei internaţionale anti-ISIS.
În apropierea aeroportului internaţional se află Camp Victory, iar la nord Balad Air Base. La vest de capitală, în importanta bază aeriană Ain al-Assad staţionează soldaţi americani – în total aproximativ 1.500 de soldaţi ai Coaliţiei anti-ISIS.(…)
Marea Britanie are în Irak aproximativ 400 soldaţi şi 1.000 civili ca instructori, staționaţi în Tadji şi în Erbil. Deocamdată Marea Britanie nu are intenţia de a-şi retrage trupele.
Italia, membru al Coaliţiei Anti-ISIS, are 600-1.000 soldaţi staţionaţi în Irak. Canada are circa 500 de soldaţi din cadrul Coaliţiei Anti-ISIS şi, respectiv din misiunea de pregătire a NATO. O parte a fost transferată temporar în Kuwait.
Spania are aproximativ 500 de soldaţi şi încă 70 care fac parte din misiunea de instruire. O parte a acestora a fost mutată între timp în Kuwait. Australia intenţionează să-şi ţină la baza din Tadji cei aproximativ 300 de soldaţi instructori.
Franţa are aproximativ 200 de soldaţi mobilizaţi, din care 160 sunt instructori militari. Parisul are intenţia de a lăsa trupele în Irak ca parte a Coaliţiei anti-ISIS. Olanda a antrenat soldaţi irakieni şi kurzi în Erbil, antrenamentul fiind acum întrerupt. 60 dintre ei urmează să rămână în Irak.
Polonia are aproximativ 150 de soldaţi care lucrează în cadrul Coaliţiei anti-ISIS, iar alţi 60 se ocupă de instrucţie pentru misiunea NATO. Polonia îşi va retrage soldaţii doar la cererea Bagdadului. Ungaria are staţionaţi la Erbil aproximativ 160-200 de soldaţi, cei mai mulţi dintre ei fiind instructori pentru Coaliţia anti-ISIS, sau pentru NATO. Deocamdată guvernul nu are de gând să-i retragă.
Danemarca are aproximativ 130 de soldaţi staţionaţi la baza Al-Assad, 10 se află la Bagdad ca instructori NATO. Noua Zeelandă are staţionaţi la baza din Tadji aproximativ 100 de soldaţi în cadrul Coaliţiei anti-ISIS, care vor rămâne acolo şi în continuare. Norvegia a trimis la baza Al-Assad 60 de soldaţi instructori, iar alţi 10 lucrează în cadrul misiunii de instruire. Finlanda, ca membru al Coaliţiei anti-ISIS din nordul kurd al Irakului,78 de instructori militari care au întrerupt activitatea pe moment, dar rămân acolo.
Slovenia, Slovacia, Croaţia, Lituania şi România, care au avut până acum doar câţiva soldaţi staţionaţi în Irak, i-au retras temporar.
Autor: Markus C. Schulte von Drach / Traducerea: Imola Stănescu
Imagine de WikiImages de la Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii