Trupele ucrainene, sufocate de tactica rusească a „mașinii de tocat carne” / Rusia pierde peste 50 de soldați pentru un kilometru pătrat de teritoriu cucerit (evaluare ISW)
În estul Ucrainei, ofițerul ucrainean „Goth” își aprinde pipa, indiferent la exploziile din jurul său, dar stresat din alt motiv: oamenii săi mor pe măsură ce cedează teren soldaților ruși, care înaintează val după val, în ciuda pierderilor grele, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.
„Pierdem teren în fața cărnii de tun”, spune el cu amărăciune.
În zona sa din regiunea Donețk, nu departe de Kurahove, inamicul continuă să avanseze, cucerind o suprafață estimată la 725 km2 numai în luna noiembrie, cele mai mari câștiguri teritoriale de la primele săptămâni ale invaziei ruse din Ucraina, lansată în februarie 2022.
Cu toate acestea, aceste câștiguri au fost obținute cu prețul unor pierderi uriașe: 53 de oameni per kilometru pătrat de teritoriu cucerit, potrivit estimărilor Institutului american pentru studiul războiului (ISW).
Potrivit ucrainenilor, una dintre tacticile rusești a fost aceea de a trimite mici grupuri de trei până la cinci soldați, acoperite de artilerie, pentru a săpa tranșee în apropierea pozițiilor ucrainene.
Supraviețuitorii, dacă există, vor fi însoțiți de alții și așa mai departe, formând un val de asalt „constant”, spune comandantul „Goth”.
Este o abordare care funcționează, continuă el, deoarece comandamentului rus nu pare să îi pese de pierderile sale, iar armata ucraineană este depășită numeric și nu are puterea de foc necesară pentru a distruge tunurile rusești.
„Îi vom ucide pe cei trei care atacă, apoi pe următorii, iar după trei zile de efort vor pierde poate zece soldați, dar artileria (rusă) ne va face să ne retragem”, rezumă Goth.
Mașina de tocat carne
Rusia „creează găuri în apărarea noastră”, regretă acest fost marinar civil în vârstă de 26 de ani. „Noi încercăm să le umplem cu drone explozive”.
Aceasta este misiunea lui Kurt, care conduce o unitate a brigăzii 28 spre Torețk, o altă zonă în care Moscova este ofensivă.
Piloții săi sunt ași, dar asta nu mai este suficient: „Luptăm cu o armată de patru ori mai numeroasă”, spune comandantul.
„Cincizeci la sută sunt carne de tun”, spune el, “foști prizonieri, oameni din castele inferioare” de care “Rusia nu are deloc nevoie”.
Această metodă, descrisă drept „mașina de tocat carne” de Evgheni Prigojin, fostul comandant al mercenarilor ruși Wagner, a fost utilizată în asaltul asupra Bahmut și Avdiivka, orașe din estul Ucrainei care au fost șterse de pe hartă în 2023 și la începutul lui 2024.
Pierderile masive de la Bahmut au fost una dintre cauzele revoltei lui Prigojin din iunie 2023.
Sfârșitul revoltei, după 24 de ore, și moartea liderului Wagner în circumstanțe opace, au pus capăt dezbaterii, dar utilizarea „cărnii de tun”, potrivit Kievului, rămâne o realitate.
Rusia nu face publice pierderile sale militare. Cu toate acestea, în noiembrie, un oficial rus a lăsat să se înțeleagă că a primit aproximativ 48.000 de cereri de teste ADN din partea membrilor familiilor soldaților care au luptat în Ucraina și care sunt în căutarea unei rude, ceea ce reprezintă o perspectivă rară asupra dimensiunii potențiale a pierderilor militare.
Vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit pentru prima dată cifra globală a pierderilor ucrainene: 43.000 de soldați ucraineni uciși și 370.000 răniți de la începutul invaziei. Se crede că pierderile Rusiei sunt mult mai mari.
Soldați din Siberia de Vest
AFP a discutat cu doi prizonieri de război ruși care au declarat că provin din Siberia de Vest, în apropiere de frontiera cu Kazahstanul, dar nu a putut stabili în ce măsură aceștia vorbesc liber.
Unul dintre ei a explicat că s-a înrolat la cererea soției sale, pentru a-și putea plăti reparațiile la mașină.
Al doilea a declarat că s-a înrolat la sfatul unui polițist la ieșirea din închisoare, motivat de salariu. Bărbatul a spus că i s-a promis „un loc de muncă ca bucătar”, dar s-a trezit pe front după trei zile de antrenament, a declarat el pentru AFP.
„Pentru Moscova, nu costă nimic să pierzi 100 sau 150 de oameni pentru a lua un petic de copaci. Pentru noi este diferit. Noi numărăm fiecare soldat”, spune Kurt, pentru care singura modalitate de a câștiga războiul este să ai mai mulți oameni.
„Suntem recunoscători pentru ajutorul internațional, dar nu este suficient pentru a câștiga”, spune el.
Având în vedere amploarea pierderilor, Moscova va avea în curând și ea nevoie de oameni, spune Goth.
Între timp, el speră într-o iarnă aspră care să înghețe pământul și să împiedice strategia „tocătorului de carne”, recunoscând în același timp că el însuși este epuizat.
„Probabil că voi avea o cădere nervoasă sau ceva de genul ăsta, dar soția mea va fi acolo să mă ajute”, spune el, turnându-și o cafea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu