Tu ce ai păstrat în debara? Punga cu pungi și alte lucruri inutile
Bibelouri, mileuri, peşte de sticlă şi animale din porţelan. Bine aţi (re)venit în comunism! Obiecte considerate astăzi kitsch, înainte de 1990 erau puse la loc de cinste în casele românilor. 30 de ani mai târziu, multe dintre locuinţele românilor sunt o „oază” nefericită cu… de toate. Nu lipsesc dulapurile ticsite cu lucruri nefolositoare, punga cu pungi şi lucrurile înghesuite în debarale. Iar dacă în perioada comunistă oamenii făceau cozi la lapte, astăzi cozile s-au mutat la cabina de probă din mall-uri, scrie Digi24.ro
„Din păcate încă trăim ca şi cum am fi încorsetaţi. Încă trăim ca şi cum nu am avea suficient acces la mâncare, la obiecte, la haine, la lucruri şi atunci când avem acces la ele, avem tendinţa de a supracompensa, avem tendinţa de a cumpăra mai mult decât e nevoie şi asta cred din cauza faptului că există o mare confuzie între goana după fericire şi goana după a avea lucruri, obiecte şi românii au impresia că mai mult din punctul ăsta de vedere înseamnă mai bine. Adevărul e că ne prindem într-o capcană a neîndestulării în care pedalăm precum hârciogul în rotiţa lui”, spune Gaspar Gyorgy, psihoterapeut.
„Avem încă acele case ticsite de obiecte de care uneori uităm probabil moştenire din comunism. Avem obsesia asta de a colecţiona la nesfârşit”, spune Anabella Costache, reprezentant ONG.
„Avem foarte multe obiecte inutile, foarte multe lucruri pe care nu le mai folosim şi care doar sunt depozitate în diferite spaţii ale locuinţei. Dacă e să ne uităm la cum trăiesc oamenii, la câte obiecte folosesc, de exemplu, în decursul unui an de zile, vom vedea că nici 40% din lucrurile sau bunurile pe care le avem nu sunt folosite în viaţa de zi cu zi”, spune Gaspar Gyorgy, psihoterapeut.
„În România, oamenii sunt destul de ataşaţi de lucruri, mai ales că în perioada comunismului au fost privaţi de proprietate. În România, avem cei mai mulţi proprietari din Europa. Oamenii îşi cumpără proprietăţi. Cei din afară stau mai mult în chirie. Încercăm să cumpărăm cu un credit sau cum se poate, dar să fim proprietari şi acest spirit al proprietăţii se vede şi în felul cum spaţii foarte aglomerate cu foarte multe depozitări. Ca să înţelegem ce încă există din perioada comunistă în anul 2019 în casele românilor trebuie să ne gândim la lucrurile pe care nu le aveau în perioada comunistă pe care acum încearcă le aibă mult mai mult, cum ar fi frigidere foarte mari, pentru că atunci nu exista varietatea de produse care există acum şi la cele două poluri opuse: dacă atunci se stătea la coadă pentru un aliment, acum există frigidere supradimensionate pline de foarte multe alimente”, explică Sorana Leru, arhitect.
În România, în special tinerii au început să cocheteze cu ideea de minimalism. Curentul vine din Japonia. Ştim deja că japonezii sunt primii atunci când vine vorba de tehnici de găsire a echilibrului şi a vieţii liniştite şi relaxate. În tăvălugul zilnic, e tot mai greu să îţi găseşti zenul, iar o casă amenajată cât mai simplu pare să fie un refugiu în care să te retragi la sfârşitul zilei. (…)
Unii japonezi au dus însă conceptul la extrem. De exemplu, Take Sasaki, un editor de carte japonez, trăieşte într-o garsonieră, în care, în afară de o masă, un televizor şi un laptop, casa lui este complet goală. Acesta spune că mulţi prieteni o compară cu o cameră de interogare. Dar pentru el, acest spaţiu este cel mai potrivit pentru locuit. Mai mult, garderoba lui conţine trei cămăşi, patru perechi de pantaloni şi patru perechi de şosete.
Citește integral pe Digi24.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii