Tu ce faci cu hainele pe care nu le mai porți? 800 tone de haine donate la centrele Primăriei București, anul trecut; din care s-au aruncat 1,2 tone/ Locuri unde pot fi donate și harta reciclării
Problema hainelor care ajung la groapa de gunoi este foarte prezentă atât în România, cât și în statele membre ale Uniunii Europene. În condițiile în care industria modei este una foarte poluantă pentru mediul înconjurător, iar rapoartele oficiale la nivelul UE semnalează problema deșeurilor din textile, au apărut inițiative ale mai multor organizații publice sau private, inclusiv lanțurile de magazine fashion, care pun la dispoziție containere pentru donare sau reciclare a textilelor.
Potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu, hainele donate sunt mai întâi sortate și apoi distribuite persoanelor nevoiașe și magazinelor de caritate, însă o mare parte din textilele uzate sunt exportate din UE către alte continente, în special Africa și Asia. În 2019, UE a exportat 1,7 milioane de tone de textile uzate, de trei ori mai mult decât în 2000.
În București, peste 800 de tone au fost colectate anul trecut de Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București ( DGASMB), dintre care 1,2 tone au fost aruncate, 730 de tone au fost donate, iar restul sunt încă în depozite și vor fi donate când va începe sezonul cald, a declarat pentru G4Media Cosmina Simiean, director DGASMB.
„În depozite sunt foarte multe haine de vara pe care vom începe să le dăm din aprilie și păstrăm cele de iarnă pe care le primim acum”, spune Cosmina Simiean.
Aceasta precizează că o bună parte din hainele primite nu sunt în stare purtabilă, iar cei responsabili sunt nevoiți să arunce din produsele donate. Reprezentantul DGASMB spune că 90% din încălțămintea donată este aruncată la gunoi, precizând că hainele ar trebui donate într-o stare purtabilă.
* Voi unde duceți hainele pe care nu le mai purtați? Ce alegeți: le donați spre reciclare, le donați la ONG-uri sau aruncați la gunoi? (răspundeți în comentarii)
„În mod cert, pentru viitor, va trebui să luăm în calcul atunci când vorbim de producție textilă, îmbunătățirea designului în etapa de fabricație pentru a face reciclarea mai ușoară și respectarea noilor standarde care să fie adoptate în conformitate cu regulamentul UE privind proiectarea ecologică. Ce trebuie să înțelegem este nevoia ca textilele introduse pe piața noastră și piața europeană să reziste mai mult, să fie mai ușor de reparat, iar durata de viață a acestora să fie prelungită prin reciclarea materialelor pe care le conțin în produse noi calitative”, precizează Mariana Stan, country coordinator Fashion Revolution Romania.
ONG-ul Fashion Revolution are în plan să implementeze în București un proiect al managementului deșeurilor textile care va implica o hartă a punctelor de reciclare, preluarea lor la intervale de timp bine definite și transformarea lor în alte obiecte care pot avea continuitate în viața noastră, transmite Mariana Stan, country coordinator Fashion Revolution Romania.
„Punctele de reciclare nu vor fi în spații deschise, mă refer aici la clasicele pubele pentru haine cu care ne-am obișnuit în diferite zone ale Bucureștiului, vom opta pentru spații închise unde avem un mai mare control asupra modului în care sunt donate, condițiile în care sunt păstrate, accesibilitatea punctelor de colectare. O mare problemă a pubelelor de colectare în spații deschise era aceea a factorilor de mediu ( ploaie, gradul ridicat de umiditate) care în mod cert contribuie la degradarea materialului textil. Sortarea hainelor este cea care va ajuta la împărțirea lor în obiecte vestimentare care mai pot fi purtate, de aceea noi ne vom asuma igienizarea lor și redirecționarea lor către asociații care lucrează cu beneficiari, materialele textile care nu mai pot fi utilizate fie vor fi donate către UNARTE București pentru a fi incluse în proiectele de creație vestimentară ale studenților de la design vestimentar ( Zero Waste) sau redistribuite către alte întreprinderi sociale cu experiență în confecționarea altor produse textile”, precizează Mariana Stan.
Aceasta spune că marea provocare va fi aceea de a determina oamenii să nu mai arunce hainele direct la pubelele de gunoi împreună cu gunoiul menajer, astfel că ele ajung la marile gropi de gunoi sau sunt incinerate ulterior.
„Există diferențe semnificative între statele membre UE în ceea ce privește infrastructura pentru colectarea și sortarea deșeurilor textile. Unele țări europene, cum e România, nu au deloc o infrastructură, în timp ce altele au deja sisteme bine puse la punct”, precizează reprezentantul Fashion Revolution.
Mariana Stan spune că programul ar trebui să înceapă imediat după sărbătorile de Paște, în ultima săptămână din aprilie. Aceasta spune că ar vrea să extindă programul în mai multe orașe din România, nu doar în București dacă vor avea rezultate pozitive. Ar putea fi luate în calcul orașe precum Timișoara, Cluj, Iași, poate Brașov sau Constanța.
Unde poți dona hainele pe care nu le mai porți
Centrele de colectare ale Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București
Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București pune la dispoziție mai multe centre de colectare a hainelor care vor fi apoi donate:
- Complexul de servicii sociale Ominis – Strada Turnu Măgurele nr. 17A, sector 4
- Sediul central al D.G.A.S.M.B – Strada Constantin Mille nr. 10, sector 1
- Punct Perla – Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 1, sector 1
- Spălătoria Socială – Strada Armeniș nr. 2, sector 3
- Spălătoria Socială – Strada Drumul Taberei nr. 24, sector 6
- Între orele 11-18, de luni-vineri: Strada Șerban Vodă nr. 43-49, sector 4 (lângă DGITL sector 4, în spatele bisericii).
H&M
H&M derulează un program de colectare a hainelor din 2013 și are cutii de reciclare în magazinele din toată țara. Potrivit site-ului H&M, oamenii pot duce hainele sau textilele nedorite, de orice marcă și în orice stare, la unul dintre magazinele companiei și pot primi și vouchere pe care le pot folosi în magazin.
Hainele sunt colectate de către un partener al H&M și sunt sortate în trei categorii: poartă din nou – haine purtabile sunt comercializate în regim second-hand, reutilizează – haine sau articolele textile nu mai pot fi purtate – care sunt transformate în alte produse și reciclează – hainele și articole textile sunt transformate în fibre și utilizate pentru a obține, spre exemplu, materiale izolante.
Zara
De asemenea, Zara are o companie asemănătoare cu H&M în cadrul magazinelor din țară. Oamenii pot dona în magazine doar haine, nu și încălțăminte sau accesorii.
Asemănător cu H&M, Zara are un partener cu care colaborează pentru a fi ridicate hainele, însă magazinul nu oferă compensări clienților sub formă de vouchere.
Potrivit site-ului Zara, articolele de îmbrăcăminte vor putea fi:
- Donate persoanelor aflate în situații dificile.
- Comercializate în cadrul canalelor de caritate ale organizațiilor non-profit, pentru finanțarea proiectelor sociale ale acestora/
- Reutilizate și transformate în alte produse textile, cum ar fi cârpele.
- Reciclate pentru obținerea de noi fibre și materiale destinate industriei construcțiilor și industriei auto (umpluturi pentru scaune, perne etc.).Retailerul spune că articolele care nu pot fi reutilizate sau reciclate din motive legate de igienă, de securitate și sănătate sau de calitatea materialelor vor trece printr-un procedeu riguros de gestionare a deșeurilor.
Kaufland
Kaufland a introdus anul trecut containere pentru reciclarea materialelor textile în magazinele din București și împrejurimi
Clienții pot depune, în locurile special amenajate din parcări, articolele de îmbrăcăminte, încălțăminte, precum și alte țesături care nu le mai sunt de folos.
Potrivit site-ului Kaufland, se pot depune articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, genți, perdele, draperii, pături, pilote, perne, lenjerii de pat. Este important ca materialele textile să fie curate. Pentru ca acestea să nu intre în contact direct cu containerul, clienții sunt rugați să le aducă ambalate corespunzător.
După ce au fost colectate, deșeurile sunt preluate de către un partener autorizat, care se va ocupa de igienizarea, repararea și transformarea țesăturilor în produse noi, ca, de exemplu, lavetele de curățenie.
Harta Reciclării
O altă platformă unde poți vedea centrele separate pentru colectarea textilelor este Harta Reciclării, care prezintă pe sectoare containerele amplasate.
Platforma are prezente centre amplasate atât de retaileri cât și de către primării.
Auchan
Retailerul a creat un proiect de colectare și reciclare a textilelor unde populația poate dona hainele pe care nu le mai poartă. Conform site-ului Auchan, produsele sunt donate în containerul pentru textile instalat în exteriorul hipermarketului. Acestea sunt colectate periodic, igienizate și sortate. În urma sortării se decide dacă hainele și încălțămintea vor merge către pre-reciclare (și ulterior, reciclare – descompunerea materialelor în fibre textile) sau donare către Crucea Roșie pentru a ajunge la familii defavorizate.
Magazinele Auchan unde se pot dona hainele: Timișoara Iulius Mall, Timișoara Nord, Timișoara Sud, Cluj Iris, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Târgu Mureș Sud, Târgu Mureș City, Brașov Coresi, Brașov Vest, Sibiu.
Problema hainelor donate care sunt dificil de gestionat este una internațională, reflectată în rapoartele oficiale la nivelul UE
Potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu, hainele donate sunt mai întâi sortate și apoi distribuite persoanelor nevoiașe și magazinelor de caritate, însă o mare parte din textilele uzate sunt exportate din UE către alte continente, în special Africa și Asia. În 2019, UE a exportat 1,7 milioane de tone de textile uzate, de trei ori mai mult decât în 2000.
Conform aceluiași raport, în Africa, o mare parte din textilele folosite sunt reutilizate, dar nu toate țesăturile sunt suficient de bune. Prin urmare, țările africane ajung să fie nevoite să elimine deșeurile din Europa.
Producția locală de textile are de suferit din cauza hainelor ieftine de rebut din UE. Prin urmare, unele țări se gândesc să interzică complet importurile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank