G4Media.ro

Tudorel Toader: Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională în privința constituirii completurilor…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Tudorel Toader: Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională în privința constituirii completurilor de 3 judecători / Voi propune OUG pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 „probabil în termen scurt“ 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a lansat, luni seara, la Antena 3, un atac asupra constituirii și a completurilor de 3 judecători de la Înalte Curte. El a spus că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională în acest sens sau o persoană aflată în procedura de judecată poate ridica excepție de neconstituționalitate. Toader a anunțat și că va propune „probabil în termen scurt“ ordonanța de urgență pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte în perioada 2014-2018. În privința protocoalelor dintre parchete și SRI, el a spus că este așteptată publicarea deciziei Curții Constituționale (CCR).

Tudorel Toader pledează pentru redefinirea abuzului în serviciu în Codul Penal și speră că Parlamentul va face acest lucru în legea aflată în dezbatere legislativă.

Declarațiile ministrului Justiției despre completurile de 3:

  • Mă întrebaţi de cele de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice. Care-i deosebirea? Deosebirea faptului că nu avem o decizie a Curţii Constituţionale care să aibă în spate să bazeze pe nelegala constituire a completelor de trei şi analogia nu o putem pune în operă.
  • Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională și cei care mai sunt în curs de judecată sau în căi de atac pot ridica în fața instanței de judecată excepții de neconstituționalitate.
  • CCR se poate pronunța la sesizarea Avocatului Poporului, ori la o excepție ridicată de o parte.

Despre OUG pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5:

  • Cineva a spus în spațiul public și fiecare spune ce știe, ce vrea în numele libertății de informare, chiar dacă dezinformăm uneori (…) CEDO spunea că nu e o problemă că unul nu e ales aleatoriu, dar noi avem sute și sute de cazuri care au devenit regulă. CEDO spune că statul are obligația să ia măsuri pentru buna funcționare.
  • La Ministerul Justiției nu se dau ordonanțe, la Ministerul Justiției se pot elabora proiecte, propuse prim-ministrului.
  • Unii invocă pe bună dreptate un principiu general: stabilitatea raporturilor juridice într-un stat de drept. Noi am parcurs 4 ani când statul de drept a fost pus sub semnul întrebării. Nimeni nu spune: respectă stabilitatea unui raport juridic nelegal soluționat sau de către un complet nelegal constituit. Există decizii ale CJUE, care spun că în numele statului și al Constituției nu poți încălca drepturile fundamentale: dreptul la un proces echitabil.
  • Soluția se referă la hotărârile rămase definitive pronunțate de completuri nelegal constituite – se referă la cei condamnați, dar și la cei achitați.
  • Soluția e OUG. Nu am făcut propunerea. O voi face, probabil în termen scurt.

Despre OUG pe tema protocoalelor:

  • Eu înțeleg graba si dorința unora de a reglementa cât mai repede, dar trebuie să avem în vedere ca soluțiile pe care le promovăm să fie constituționale.
  • Sunt mai multe variante, dar decizia CCR nu e publicată, deci nu avem motivarea și nu știm argumentele, contraargumentele, ca să le depășim. De aceea, vizavi de protocoale rămânem în așteptare.
  • Chiar dacă decizia este de admitere, este o regulă, un principiu constituțional, care spune că e obligatoriu dispozitivul, dar sunt obligatorii și considerentele care îl susțin, pe care astăzi nu le avem.

Despre abuzul în serviciu:

  • Abuzul trebuie redefinit pentru că în codurile penale din Europa nu permite o astfel de formulare a abuzului în care să putem încadra orice.
  • Când am avut discuții cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene (…) spuneam ziceți-mi punctual care formulă nu e bună. Spuneam cuiva că punem formularea din Franța, Polonia, Germania. Nu, în ansamblu suntem preocupați, mi se spunea.
  • Avem în Parlament o propunere de modificare a Codului Penal în care există și abuzul în serviciu. Eu exprim încrederea că legiuitorul va găsi formula cea mai bună.
  • Dacă facem comparație între reglementările din Codul Penal român și din alte state cu democrație consolidată, observăm diferențe fundamentale
  • Trebuie să continuăm procesul prin care prevenția să fie pe primul plan, iar coerciția să fie ultima soluție, prin care să punem accent pe confiscarea bunurilor dobândite ilicit, prin reintegrarea celor care au comis infracțiuni – zile amendă, brățară electronică etc.
  • Societatea trebuie să știe să prevină, să reintegreze social pe cei care au comis astfel de fapte. Izolarea mai ales în condiții improprii nu facilitează reintegrarea socială, din păcate cam invers.

Alte declarații:

  • Întrebat dacă se constată abateri de la lege, cine e împuternicit să ia măsuri: În tot cazul, nu ministrul Justiției e cel care ia măsuri. Avem Inspecția Judiciară (IJ), secția de procurori de la care nu avem mari așteptări, avem plenul CSM și această Secție specială (…)
  • Întrebat dacă Secția specială de anchetare a magistraților nu ar trebui să se transforme într-un parchet: Discuția continuă. Până la operaționalizarea secției au fost piedici pentru punerea în funcțiune. (…) Au venit la mine personal procurori din secție, care spuneau că ni s-au dat asigurări că avem toată logistica – grefier, telefon, aparatură – și n-avem nimic. Procurorul general a și declarat la CSM: noi suntem pregătiți cu tot ce e necesar pentru funcționarea secției.

Foto: Tudorel Toader (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

30 comentarii

  1. Daca pana acum lumea nu a iesit in strada oare acum va iesi? Acum desfiinteaza si completurile de 3 judecatori.
    Si ca sa va clarific care e intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem : Este o gaselnita de procedura care nu dovedeste ca afecteaza impartialitatea judecatorilor in masura sa nuleze sentinte definitive cu probe clare?
    Daca raspunsul este nu, atunci HAI IN STRADA BAIETI ! Astia dinamiteaza justitia.

    • România e pierduta. Românii au exact ce merita. Un popor de hoti care voteaza hoti nu merita sa mai aiba o tara. Oriunde in Europa Romania stârneste SCÂRBA.

    • @Alex, Romania e pierduta doar daca nu ne luptam pentru ea. Adica tu vrei sa lasi o sleahta votata de 16% din populatie sa pradeze tara? Daca tu te dai batut asta e treaba ta, eu ma voi lupta cum pot pana cand PSD, ALDE si UDMR care sunt trei mafii deghizate in partide politice vor fi declarate ilegale.

    • Ideea nu e sa rejudece, ci sa se prescrie faptele inainte sa apuce judecatorii sa administreze, din nou, probe macar. Caci termenele curg … si se duc.

      Asta ii intereseaza, nu sentinta reloaded – ca nu mai ajunge nimeni la ea.

  2. Dar justitia de ce doarme?! De ce nu reactioneaza? De ce nu fac..greva judiciara , asa cum fac medicii, profesorii?
    Daca ar reactiona in bloc, vor avea si sprijin extern, si vor iesi si oamenii in strada.

    • Crezi că Justiția e formată din vegetarieni…? Un mititel, o ceafă marinată, sunt de preferat unei ieșiri în stradă, departe de căldura de cărbuni radiată…! Dacă mă gândesc mai bine sunt și dânșii pe tiparul nostru: „doar n-o să ieșim la nesfârșit în piață, avem și altele la fel de importante de făcut…!”
      Iar eu întreb ca prostul: „Ce poate fi la fel de important…?”

  3. Sa dea un OUG mai vag… membrii partidului aflat la putere sunt greu de dovedit corupti, bruce willis si chuck norris s-ar lasa pagubasi

  4. Pe bune??? Ăștia nu mai au limite deloc???
    Băi mafioților, opriți-va, ticăloșilor!!! Ați furat de ați rupt și acum distrugeți tot??? justiție, economie, oameni plecați???
    Ministrul este avocatul infractorilor, avocatul poporului la fel???
    Avocatul poporului care a fost tot timpul in vacanta când am avut nevoie de el, noi, poporul??? Vreți să vă scoatem cu furcile, șobolanilor???

  5. Manea slutu si uratu! Au zapacit IICJ-ul! CCR-ul trebuie desfiintata! si asa Lazaroiu ala e deja cu mandatul expirat si functioneaza nelegal! CEDO s-a pronuntat pe completuri si moroiul asta nu si nu, da-i inainte! Al naibii avocat al boborului, cand poporul are nevoie de el , atunci nu-i de gasit, cand vrea slugatoi, iata-l, la ordin!

  6. Mai e putin si nu mai e nevoie nici de judecatori……..desfintam si politia, si ……. va fi raiul pe pamant.

  7. JAVRĂ! Cel mai ticâlos jurist al României – un vierme care a devenit primul avocat al HOTILOR si al TICALOSILOR din România. LICHEA ABSOLUTA, carierist si ex-securist, o nulitate profesional si un caracter de târâtoare jegoasa.

  8. Curtea constitutionala poate fi data in judecata undeva?
    Pt ca functioneaza nelegal de cativa ani, cu un membru cu mandatul expirat, care voteaza decizii?

    Decizii nule de drept, votate de oameni care nu mai au functie in curte, dar sunt si remunerati pt asta?!?

  9. Nu va place? Altadata iesiti la vot!

    • am fost. logica ta e total stupida. dupa tine, daca astia au castigat pot face ce vor, iar noi, restul, sa stam sa asteptam alte alegeri. total eronat. daca facem asa, la urmatoarele alegeri ne vor manca cu fulgi cu tot, ca vor fura votul in totalitate. unii care cred ca pot face ce vor, chiar aia vor incepe sa faca. democratia nu inseamna insa doar mers la urne o data la cativa ani, si in rest somn.

  10. Va zica, nemernicul asta bubos, tot sper ca o buba de-aia sa i se suie la cap, reiau, acest bubos ciumat ministru al in-justitiei vine si da solutii cum si unde sa se atace ca sa destructureze si ce mai functioneaza inca din justitie – completele de 3 judecatori. Asta e treaba unui ministru al in-justitiei : sa spuna dusmanilor justitiei, adica infractorilor(avocatilor lor) unde sa atace si cum, astfel incat sa arunce in aer si mai mult justitia. Sa-mi spuna si mie cineva care sunt atributiile unui ministru al justitiei? Pentru ca ceea ce continua sa faca acest MONSTRU este o adevarata ticalosie. Dusmanul cel mai mare al justitiei este MINISTRUL JUSTITIEI, in persoana.

    • Daca nu punem mana pe retevei!

    • Dar romanul nu gandeste, el munceste….ca prostul.
      De ce spun ca nu gandeste: bucurestenii au avut o ocazie minunata, data de natura, mura-n gura, in ultimele 3 zile si n-au valorificat-o. Puteau sa-si faca rost toti, gratis (cum ii place bucuresteanului), de cate 2-3 reteveie frumoase la cati pomi s-au rupt si au zacut pe trotuare, strazi si mai ales alei.

    • Marcele, daca da Dumnezeu sa crape Radet si sa fie un frig de -5 grade, cred ca iese tot Bucurestiul cu reteveie, furci si topoare!

  11. A luat-o razna provincialul,nu accepta sa fie criticat!ESTE NEVOIE DE CONTROL PSIHIATRIC URGENT!

    • Si pentru inca o duzina din preajma lui in frunte cu Valcov, Dragnea, Dancila, Orlando, Tariceanu, Hunor, etc.

  12. CCR si AP sunt chemati iarasi la datorie sa se aseze in genunchi si sa fie patriotii de care infractorii romani de la putere au mare nevoie. Lasul asta bubos le mai si zice pas cu pas ce trebuie facut, astfel crede ca se poate spala pe maini.

  13. Ce interes are Ciorba sa sesizeze CCR pe completele de 3 judecatori? Si-asa e foarte injurat!

    • Pai, vezi doamne, el e avocatul poporului suferind de mari abuzuri in justitie, plus ca are datorie de onoare fata de psd-draknea pentru pensiile specile primite in vara, doua la numar, dupa 10 august, strambu’ dracului!

  14. „Caramitru, USR, anunț pentru diaspora în emisiunea „În fața ta”: „Trebuie să schimbăm legislația. Aș da diasporei aceeași reprezentativitate în Parlament pe care o are Bucureștiul”.
    Eu, cetatean liber, anunt pentru toata lumea: Trebuie sa cerem VEHEMENT schimbarea Constitutiei.
    Printre altele, sa cerem garantii concrete pentru respectarea drepturilor si libertatilor individuale, garantii concrete ale proprietatii, modificarea statutului functionarilor publici in sensul cresterii raspunderii lor individuale, modificarea statutelor institutiilor de orice fel ale statului care sa asigure accederea in ele NUMAI pe criterii de competenta si FARA numiri politice.

  15. MAre secătură e acest Tudorel Toader. Va să zică, inculpaiți pot cere socoteală judecătorilor? Păi atunci cine face dreptate, judecătoru sau hoțu? Nu, ăștia trebuie aruncați la gunoi, cât mai repede.

  16. I-a spus Curtea Europeana de Justiitie ca este „bou”. Dar el este perseverent…… Pana o sa-i cada drobul de sare in cap…..

    Dorel, produs romanesc de export!!!!

  17. Postat de Gabriela Constantinescu
    12.1.2019 la ora 4:56 pm
    Obscenitatea si vulgaritatea sunt limbajul celor prosti ca noaptea

    • Deci nu e o legenda, pesedistii sunt chiar prosti de bubuie, in solda lor fiind poti sa scrii orice, chiar sa aduci pe tapet la nesfarsit aceleasi idei fara ca ei sa se prinda, doar cuvintele la numar sa iasa…!

    • Așa e, sunt mai proști decât petardele astea de postaci pe care îi pun să scrie aicea. Într-un fel e bine, cu asa troli limitați, că n-au eficienta, cu toată mașina lor de propagandă.

  18. Mai avem si noi Avocatul Poporului ?????? Se pare ca nu !