G4Media.ro

Tudorel Toader despre ”evaluarea” procurorului general: S-a îndepărtat de la rolul constituțional…

Tudorel Toader

Tudorel Toader despre ”evaluarea” procurorului general: S-a îndepărtat de la rolul constituțional pe care-l are și de la garantarea drepturilor și libertăților

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a justificat luni declanșarea procedurii de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr, primul pas spre revocarea acestuia din funcție, susținând că, în opinia sa, Ministerul Public s-a îndepărtat de la rolul constituțional de garantare a drepturilor și libertăților cetățenești.

„Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general nu a venit nici din senin, nici din circumstanţial. Eu am observat de-a lungul timpului, şi probabil aţi observat şi dumneavoastră, cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care-l are. Eu am observat cum activitatea ministerului s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Criteriile sunt cele din lege. Voi face evaluarea. În maximum 30 de zile voi prezenta public rezultatele. Eu nu aş spune acum că vor fi negative sau pozitive. Ca şi în precedent, voi face o radiografie a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general şi voi trage o concluzie”, a declarat, luni, ministrul Justiţiei Tudorel Toader, citat de News.ro.

Ministrul Justiţiei a precizat, comentând tema protocoalelor încheiate de Ministerul Public cu SRI, că le consideră ”nefireşti”.

”Respectivele protocoale sunt absolut nefireşti. Avem Constituţie, avem legi suficient de clare de natură să interpretăm. Nu ministrul Justiţiei stabileşte legalitatea sau ilegalitatea unui act”, a mai spus Ministrul Justiţiei.

Augustin Lazăr a avut duminică o reacție dură, după ce ministrul Justiţiei a anunţat că declanşează procedura de evaluare a activităţii sale manageriale. „Cineva are o nevoie imperioasă de a produce un carambol judiciar şi de a subordona Ministerul Public”, declară la Radio France International Augustin Lazăr. În urma unei evaluări similare, Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA.

Augustin Lazăr precizează că anunţul lui Tudorel Toader contrazice evoluţiile din ultima vreme: „Desigur că a fost un anunţ brusc, un anunţ care părea să fie oarecum împotriva cursului unei relaţii de comunicare, pe care ministrul Justiţiei dorea să o dezvolte cu noi şi aveam impresia că în urma revocării procurorului-şef DNA, domnia sa dorea să arate că poate avea o conduită a unui ministru de Justiţie conform atribuţiilor pe care le are şi să aibă o relaţie armonioasă cu Ministerul Public (…). Brusc, au apărut nişte nevoi ale cuiva, ale unor persoane, care am înţeles că i-au fost induse domnului ministru, respectiv s-a introdus această temă falsă, brusc, tema pretinsei descoperiri recente, de cineva care este chemat să răspundă penal, a unor protocoale ale Ministerului Public cu Serviciul Român de Informaţii”.

Potrivit RFI, procurorul general spune că „cineva, având o nevoie imperioasă să producă un carambol judiciar, nevoia imperioasă este clară, de a subordona justiţia independentă, care se dovedeşte a fi imparţială în ceea ce face în aceste momente, de a subordona Ministerul Public, care se dovedeşte a fi imparţial în anchetele sensibile pe care le desfăşoară acum”.

Întrebat cine are această nevoie, Augustin Lazăr s-a ferit să dea un răspuns concret: „Media este inteligentă, nu trebuie să explic eu cine are proceduri judiciare şi cine nu are”.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a reacționat sâmbătă la anunțul ministrului Tudorel Toader că va declanșa procedura de evaluare a sa, acuzând ”o acțiune de destabilizare a Ministerului Public” și precizând că tema protocoalelor, invocată drept pretext pentru revocarea sa, este una falsă.

”Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă și că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul de Justiție în legătură cu demersurile efectuate. În acest context, speculațiile din spațiul public referitoare la un așa-zis mod ,,ilegal’’, ,,subteran’’ de a acționa reprezintă în mod evident o acțiune de destabilizare a Ministerului Public”, se arată într-un comunicat dat publicității de Parchetul general.

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Vânzător de sentințe și de țară. Asta ești fmmtudorele. Te pup rece.

  2. Om de cuvînt, Toader! A spus acum trei zile că în cel mult treizeci de zile îl va evalua pe Lazăr? Gata, l-a evaluat!

  3. Ce înseamnă, că procurorul general s-a „îndepărtat” ?
    In ce se cuantifică această „îndepărtare” ?
    Cum a costatat-o ministrul?
    In ce legi și articole sunt definite „îndepărtările” dlui ministru?
    In ce norme sunt stabilite „indepararile”?
    Părerea mea este ca ministrul încearcă să ne aburească, este total nepregătit și nu are ce să invoce.
    Cred ca presa, oamenii politici, care mai sunt cinstiți, indiferent daca sunt la putere sau în opoziție, trebuie sa impună stabilirea unui set de criterii, care sa stea la baza unei evaluări, atât a procurorului general, cat și pentru nominalizarea noului procuror DNA.
    Nu se poate lăsa la discreția unui singur individ o asemenea decizie. Cu atât mai mult, cu cât acest individ pare să fie de rea credință. Amintiti-va cum a procedat cu angajarea la universitate a fiului său.
    Determinant ar trebui sa fie CSM

    • aceste aprecieri subiective si clar indreptate impotriva unor persoane importante din justitie NU reprezinta elemente suficiente pentru demararea unor cecetari privint conexiunile mj ului cu lumea infractoare ? SRI ul nu ar trebui sesizat ? am mai avut mj infractor traficant de influente ……ALO …

  4. Domnul Tudorel ar trebui să se gândească , ca nu vă fi ministru toată viața, și, intr-un timp mai scurt, decât cel pe care îl poate estima, va fi si el ,ievaluat” de cetățeni!!!!!!

  5. „Tudorel Toader despre ”evaluarea” procurorului general: S-a îndepărtat de la rolul constituțional pe care-l are și de la garantarea drepturilor și libertăților”

    Are curajul vreun jurnalist sa-l intrebe foarte direct pe Tudorel: „S-a indepartat de la garantarea drepturilor si libertatilor CUI SAU ALE CAROR OAMENI?”

    Cand dl. Tudorel a afirmat ca procurorul general s-ar fi indepartat de la garantarea drepturilor si libertatilor, asta nu s-ar fi putut intampla decat in cazuri punctuale, concrete, pentru ca activitatea procurorului general este una pnctuala, concreta … adica ocupatia lui este aceea de a ancheta in dosare punctuale, concrete, el sau prin persoane delegate.
    Asadar, daca Toader spune ca Lazar s-ar fi indepartat de obligatia de a garanta drepturi si libertati, acesta nu ar fi putut incalca aceasta obligatie decat in legatura cu cauzele personale pe care le ancheteaza, astfel ca e foarte important de stiut in prvinta caror persoane din cauzele instrumentate de Lazar acesta ar fi incalcat obligatia de garantare a drepturilor si libertatilor fundamentale, asa cum spune Tudorel?
    Afirmatia lui Todorel lasa sa se inteleaga ca el stie situatia dosarelor lui Lazar, iar chestiunea asta trebuie lamurita urgent, pentru ca art. 285 alin 2 Cod procedura penala prevede ca „Procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”.

  6. Acest Tudorel e o secatura de om! Nu inteleg de ce mai este tinut ca membru al Comisiei de la Venetia?? Poate ar fi bine sa fie exclus/sa cea cineva acest lucru. Nu e normal ca acest individ icare face jocul infractorilor sa mai fine respectat ca un profesionist. Nu e si nu cred ca a fost vreodata decat un taraie-brau.

    Tin minte ca aveam la facultate profesori care citeau ca robotii de pe foaie si noi scriam ca prostii. Apoi trebuia sa reproduceam la examen. Tudorel e un asemenea profesor – o nulitate care te pune sa ii cumperi cartea doar ca sa treci examenul. Ca Ministru e doar un individ care aduce justitia in genunci si isi creaza de munca pentru cand va deveni avocat de infractori.

    • Poate ar fi bine ca poporul roman sa facă o petitie către Comisia de la Veneția, pentru ca Tudorel Toader să fie exclus, pentru faptul că si-a trădat profesia și răspunde la comenzile politice ale unor inculpați.

  7. Sa vedeti acuma cost mediu pe una bucata dosar. Asa, Tudorele, taie capetele hidrei statului paralel. Zilele astea tocmai se pregateste un nou miting de sustinere. Am auzit ca vor veni 25 de stirbi si stirbe. 25!!! Iti dai seama? N-ai avut tu asa sustinere de cand te-au botezat si au mers la bodega din colt.

  8. Morții mă-tii de slugă borâtă.. Dacă ai muri azi aș jeli că s-a întâmplat așa târziu

  9. Mai gargamel, pe langa faptul ca in niciun caz tu nu esti etalonul celor care respecta Constitutia, drepturile si libertatile cetatenilor romani, ai si vreo dovada concludenta si reala a acestor acuze?
    Eu cred ca iar vorbesti ipocrit si la comanda sefilor tai, dragfnea si tradiceanu.
    Vezi ca o sa-ti vina si tie momentul „ievaluarii”.

  10. Daca tot s-a antepronuntat nu se antepronunta si cu un exemplu concret, dovedit ?! Sau nu se aplica …..

  11. Antepronuntare??
    Mare jurist!
    Egal cu Lucrețiu Pătrăscanu.

  12. Nu vă mai tânguiți atâta, ca babele rătăcite-n mall.

    Tudorel are dreptate, ministerul public (Lazăr e șăfu’ d-acolo) a luat-o pe arătură, bine(sic!) rău.

    Ia să vedem ce prevede … constituțiunea (sic!):

    „… ART. 131
    Rolul Ministerului Public
    (1) In activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societătii si apără ordinea
    de drept, precum si drepturile si libertătile cetătenilor
    .
    (2) Ministerul Public isi exercită atributiile prin procurori constituiti in parchete, in conditiile legii.
    (3) Parchetele functionează pe langă instantele de judecată, conduc si supraveghează activitatea de
    cercetare penală a politiei judiciare, in conditiile legii.
    ART. 132
    Statutul procurorilor
    (1) Procurorii isi desfăsoară activitatea potrivit principiului legalitătii, al impartialitătii si al controlului
    ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei
    (2) Functia de procuror este incompatibilă cu orice altă functie publică sau privată, cu exceptia functiilor
    didactice din invătămantul superior. …”

    L-a prins cu protocolul ilegal? L-a prins.
    L-a prins cu minciuna? L-a prins.
    Mai mult, l-a prins incalcand dreptul fundamental la justa aparare al cetatenilor? L-a prins.
    A fost șăfu lu Kodruța care-și făcuse și apărase corupul de elită în paradirea cetățenilor? A fost.

    Eu aș zice să vă căutați alt idol, că ăsta … expiră cât de curând. Sau mai bine lăsați tristețea și bucurați-vă de vara asta fumoasă
    ¯\_(ツ)_/¯

    • L-a prins cu protocol legal!!!!
      Ilegal e ce face Tudorelul tău iubit, care v-a plăti pentru că si-a trădat profesia și a răspuns la comanda politică a unor inculpați!!!!
      Acest Tudorel va fi „ievaluat ” de popor.

    • Dai ce extrase din constitutie, dar nu dovedesti nimic.Tot postac psd-alde ai ramas. Se vede cu ochiul liber.

  13. Din nou masuri diferite, ca sa priceapa tot prostul:
    – procurorul care ancheteaza violentele jandarmeriei ca s-a antepronuntat (https://www.g4media.ro/inspectia-judiciara-il-ancheteaza-pe-procurorul-militar-iulian-corbu-pentru-afirmatia-ca-actele-de-agresiune-exacerbata-nu-se-justifica.html)
    – ministrul justitei NU e anchetat ca da verdictul inainte de inceperea anchetei

  14. Tudorel scoate iarasi Constitutia la inaintare , doar ca de data asta nu mai are „material” sa afirme direct, explicit, clar cum a facut-o in cazul Codrutei, ca e vorba de incalcari ale Constitutiei, ci o ia mai pe centura, vorbind de „indepartarea” de la rolul pe care il confera legea fundamentala Procurorului General !

    Va cita amplu din Constitutie , va denunta numarul prea mare de dosare intarziate aflate in lucru la Parchete, va face o revista a presei cu declaratiile „politice” ale lui Tudorel, in fine va mai „monta” cate o exagerare, cate o hotarare a CCR pe care pasamite , a incalcat-o Tudorel, dupa care senin va face cererea de revocare, nepasandu-i nici cat negru sub unghie de avizul CCR si avertizandu-l totodata pe Presedinte ca dupa ce s-a dat ultima hotarare a CCR , acesta nu mai are de ce sa intarzie sa-si dea acordul prin semnatura in ceea ce priveste revocarea Procurorului General !

    Asta nu inseamna ca, gata, Lazar a fost revocat ! Nicidecum !

    Sunt ferm convins ca Strada il poate intoarce din drum pe Slugarel si poate lasa „evaluarea” PG ca pe o simpla actiune de rutina , inscrisa in fisa postului Ministrului Justitiei !
    Cum ? Simplu : prin iesiri masive si continue in strada, ca in februarie 2017 !

    PS. Dar asta cat mai repede si daca nu zilnic pt ca mai trebuie sa si muncim (unii), macar in fiecare weekend ! Hai, ca se poate ! Scara, ma bazez si pe tine pt mobilizare ! 😉 😉

    • Erata !
      In paragraful al doilea al commentariului postat mai sus se va citi in loc de ” „..va face o revista a presei cu declaratiile lui Tudorel” „…va face o revista a presei cu declaratiile lui Augustin” iar in loc de …” o hotarare a CCR pe care pasamite, a incalcat-o Tudorel…’ , …’o hotarare a CCR pe care pasamite, a incalcat-o Augustin…’

      PS. Cu scuzele de rigoare ! 😉

  15. Citat Tudorel: ”Respectivele protocoale sunt ABSOLUT NEFIRESTI. Nu ministrul Justiţiei stabileşte legalitatea sau ilegalitatea unui act. Avem Constituţie, avem legi suficient de clare DE NATURA SA INTERPRETAM . ” A fost coleg de facultate cu Iordache sau Nicolicea?

    • „Nefiresti” este o categorisire suta la suta personala. Nu are la baza legea. Nu am auzit o lege care sa zica „cutare lucru e nefiresc”. Asta e poezie, nuvela sau roman. Nu lege.
      Si mie mi se pare nefiresc ca vecinul da cu bormasina in bloc. Dar daca nu o face in orele de liniste, raman cu parerea mea.

  16. ASTA E TELEGGHIDAT. PRIMESTE UN SCRIPT SI IL EXECUTA. ARE SCRIS CE SI CAND SA SPUNA.
    E ORICUM MAI JOS DECAT SEFA LUI, DANCILA.

  17. Dai niste extrase din constitutie, dar nu dovedesti nimic.Tot postac psd-alde ai ramas. Se vede cu ochiul liber.

  18. La fel de „profesionist” ca Ciordache ! Diferenta e ca Ciordache a simulat o conferinta de presa iar el , fost judecator constitutional, membru al comisiei de la Venetia, profesor si rector al unei facultati de drept , nu raspunde de un an si jumatate la intrebarile societatii, nu incearca macar sa detensioneze situatia , daca acesta provine din necunoastere/neintelegere ! El sanctioneaza Procurorii sefi pentru semnarea unor documente ”nefiresti”numite protocoale , care in SRL-uri , se numesc, Regulament intern, Proceduri etc si pentru care nu are nici un fel de dovezi ca ar fi avut consecinte asupra drepturilor si libertatilor cetatenilor ! El mentine/amplifica DELIBERAT confuzia, participa ca initiator la diversiunea creeata de coruptii potenti impotriva statului de drept !! Nici latraul Basescu , nici Iohannis , desi au afirmat public faptul ca coruptia la nivel inalt e atentat la statul de drept si democratie , nu au scris asta in strategiile lor de aparare ! In nici o lege coruptia la nivel inalt nu e tratata intransigent , similar cu terorismul , asa cum ar fi fost normal !! Ascensiunea profesionala a personajului Dorel din capul ministerului justitiei este pentru mine un mister . El pare un produs original marca :statul paralel .Paralel cu democratia, statul de drept si interesul cetatenilor ………