Tudorel Toader, după criticile lui Timmermans: Să fim documentați și să fim de bună credință/ Mâine voi primi la minister reprezentanții Comisiei în cadrul MCV
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni seara, la Antena 3, după criticile prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, că ii sugerează ”să fim documentați în legătură cu afirmațiile pe care le facem și să fim de bună credință”. Toader a anunțat că marți dimineața va primi la minister reprezentanții Comisiei în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), despre care a spus că nu a fost ”riguros instituit”. ”Plecasem de la 3 recomandări și azi avem 12. Cele trei inițiale erau ca niște ținte mobile, când te apropiai de ele apărea și altceva”, a explicat Toader, care a subliniat că România a făcut progrese.
- Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a lansat o serie de critici dure luni seară la adresa coaliției PSD-ALDE pe care a acuzat-o că a lansat o ofensivă împotriva independenței justiției în încercarea de a submina lupta anticorupție. Timmermans a avertizat că dacă autoritățile de la București nu vor ține cont de recomandările Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția, România va suporta rigorile prevăzute de tratatele europene. (Detalii aici)
Cele mai importante declarații făcute de Tudorel Toader:
- Am ascultat și eu cu interes dezbaterea din Parlamentul European. Eu aș porni de la una din afirmațiile prim-vicepreședintelui Timmermans, să dialogăm, să înțelegem problemele, să găsim soluții de rezolvare. Aș ma adăuga, să fim documentați în legătură cu afirmațiile pe care le facem și să fim de bună credință.
- Aș spune că România este racordată la valorile europene. Suntem în plin proces legislativ. Legile justiției datează din 2004, de dinainte ca România să fie țară membră UE. Codul Penal și de procedură penală au intrat în vigoare în 2014, dar în 4 ani, CCR a pronunțat zeci de decizii de neconstituționalitate. De aici nevoia de adaptare a legilor justiției la vremurile pe care le trăim, la standardele UE.
- Cu privire la Codul Penal, Codul de Procedură penală, îngrijorările sunt încă premature, pentru că ele se află în controlul de Constituționalitate, la CCR și nu știm încă ce soluții vor fi cele finale, care vor intra în vigoare și dacă ele vor fi de natură să afecteze independența, stat de drept etc.
- Mâine dimineață la 8.30 vom primi la minister reprezentații comisiei pentru MCV. Acest mecanism instituit în 2007, cu părere de rău trebuie să spun că nu a fost chiar riguros instituit. Inițial erau trei recomandări și am mai rămas din 3, cu 12 recomandări. Plecasem de la 3 și azi avem 12. Cele trei inițiale erau ca niște ținte mobile, când te apropiai de ele apărea și altceva.
- Mâine vom prezenta Comisiei acest MCV și vedem care sunt etapele de progres. Vă pot spune că sunt progrese evidente. Mâine după amiază merg la Strasbourg cu doamna premier și ne vom întâlni cu prim-vicepreședintele Timmermans. I-am cerut și îi vor cere și mâine să depășim faza îngrijorărilor afectarea statului de drept. Să discutăm punctual, să ieșim din enunțurile de principiu care nu au o abordare secvențială documentată.
- Pe datele de 16-17-18 octombrie mă voi deplasa la Veneția, la lucrările Comisiei de la Veneția. Parte din îngrijorările exprimate au fost preluate, dar unele dintre ele au fost validate de instanța de contencios constituțional. Câtă vreme CCR spune că este în regulă, în acord cu legea fundamentală, dacă noi mai știm că legiuitorul are libertatea unei opțiuni de politică penală, atunci este de discutat în ce măsură se respectă norma europeană. Mai știm un lucru, nici o lege nu este perfectă, este perfectibilă, respectând competențele de legiferare ale Parlamentului sau ale Guvernului.
(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: George Călin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii