G4Media.ro

Tudorel Toader îndreaptă Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” spre Rusia. Analist de politică…

Sursa foto: UAIC

Tudorel Toader îndreaptă Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” spre Rusia. Analist de politică externă: ”O deschidere nepotrivită de transfer către o zonă care nu transmite valorile pe care le împărtășim”

În ultima perioadă, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași a anunțat demararea mai multor proiecte de colaborare cu instituții academice din Rusia sau din zone aflate sub influență rusofonă. Insistența arătată pentru aceste proiecte a culminat cu o vizită la universitate a unui reprezentant al Ambasadei Rusiei în România, în cursul discuției punându-se bazele unei ”intensificări” a actualei cooperări.

Analistul de politică externă Iulian Chifu a declarat pentru G4Media că găsește ”cel puțin nepotrivită și bolnăvicioasă” relația dintre universitatea ieșeană și cele din Rusia. Într-un răspuns pentru G4Media, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” a evitat un răspuns direct legat de relațiile cu omologii din spațiul rusesc.

În urmă cu circa o lună, rectorul Universității, Tudorel Toader, a primit-o în biroul său pe Yulia Kesaretskikh, Secretar II al Ambasadei Federației Ruse în România. ”În cadrul întâlnirii s-a discutat despre actuala cooperare dintre «Universitatea Alexandru Ioan Cuza» din Iași și universitățile din Federația Rusă, dar și despre o intensificare a acesteia pe viitor, atât în privința schimburilor de studenți și profesori, cât și în ceea ce privește colaborarea academică în cadrul unor proiecte comune.

În prezent, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași are încheiate acorduri bilaterale Erasmus+ cu șapte instituții de învățământ superior din Federația Rusă”, se menționa în comunicatul de presă redactat după această vizită.

Comunicatul mai amintea faptul că, în luna mai a acestui an, Universitatea din Iași a participat la cea de-a VII-a ediție a Forumului Internațional al Învățământului Pedagogic organizat de Ministerul Științei și Învățământului Superior din Federația Rusă, Universitatea Federală din Kazan, Academia de Științe ale Educației din Rusia și Consorțiul Științifico-Metodic Federal din învățământul superior pentru grupele de specialități în domeniul învățământului și științelor pedagogice.

În urma participării la eveniment, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea Federală din Kazan anunțau că ”intenționează încheierea unui parteneriat care își propune derularea de proiecte de cercetare comune și înființarea unui lectorat de limbă română la Kazan.” La această universitate a studiat Vladimir Ilici Lenin, iar instituția a purtat o perioadă numele acestuia.

Într-o reacție pe Facebook la acest anunț, fostul ministru Ana Birchall scria (textul original): ”Oare studentii Universitatii Cuza din Iasi vor acest parteneriat propus de domnul Tudorel Toader?! O universitate din UK, Franta, SUA de exemplu nu se gasea?? (…)”

În aceeași perioadă, instituția condusă de Tudorel Toader făcea alt pas într-o zonă cu influență rusească, prin decizia de a deschide o extensiune la Orhei, în Republica Moldova. Orhei este fief al Partidului pro-rus Șor.

Pentru parafarea cooperării, Toader s-a întâlnit în martie cu președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, cei doi având o nouă întâlnire șase luni mai târziu. Într-o reacție la această intenție, Liga Studenților din universitatea ieșeană a susținut că ”Partidul Șor i-ar fi promis lui Toader investiții financiare în viitoarea extensiune.

Pe lângă miza electorală generală în contextul posibilelor alegeri anticipate și miza politică locală, partidul ȘOR urmărește cosmetizarea imaginii sale și crearea unei aparențe pro-europene prin asocierea cu universitatea ieșeană. Totodată, oamenii lui Șor urmăresc obținerea facilă a unor diplome emise de către Universitatea «Cuza», în vederea consolidării imaginii personale prin afilierea la o instituție de învățământ românească”.

Legat de aceste relații, analistul de politică externă Iulian Chifu a declarat că ”(…) am vazut și eu această înclinație, pe care o găsesc cel puțin nepotrivită și bolnăvicioasă. Nelalocul ei. Fără relevanță academică și cu o deschidere nepotrivită de transfer către o zonă care nu transmite valorile pe care le împărtășim, care are o acumulare de tirade și reacții negative și agresive la adresa noastră.

Când un stat reprezintă o amenințare cât se poate de directă, de la prețurile la energie la sistarea încălzirii și energiei electrice, nu cred că poți să te comporți în meandrele și criteriile libertății academice de a colabora cu oricine. Nu mai e oricine.”

La rândul său, un cadru didactic din universitatea ieșeană, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a afirmat că ”Apropierea dlui Toader de zona rusofilă nu este surprinzătoare. Doar acolo mai este primit. Și el nu pregetă nici un efort să o arate demonstrativ prin fotografii și comunicate obraznice. Raportat la valorile occidentale, domnia sa este demult compromis.”

Într-un răspuns pentru G4Media, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a respins afirmația referitoare la intensificarea relațiilor cu spațiul rusesc, susținând că este ”un punct de vedere strict subiectiv, care nu are corespondent în realitatea factuală”.

În continuare, UAIC susține că ”acordă o atenție deosebită strategiei de internaționalizare și colaborează în prezent cu universități din întreaga lume, fiind membră a unor importante rețele internaționale”, oferind câteva exemple, gen Grupul Coimbra, Rețeaua Utrecht, Alianța EC2U, Universitățile din Poitiers, Konstanz, Groningen, BFI Viena.

De asemenea, instituția amintește faptul că are semnate peste 400 de acorduri bilaterale cu universități din Europa de Vest în cadrul Programului Erasmus+ și ”peste 100 de acorduri de colaborare cu instituții de învățământ superior din toată lumea, majoritatea lor din Europa, dar și din America de Nord, America de Sud, Africa și Asia”.

Aproape toate aceste relații, însă, au fost stabilite în mandatele foștilor rectori ai universității sau în urmă cu mai mulți ani. Astfel, afilierea la Rețeaua Utrecht a avut loc în 2005, la Grupul Coimbra în 2007, la Ec2U în 2017, parteneriatul cu Universitatea din Konstanz în 1994, iar cel cu Groningen în 1997, fiind revizuit în 2006.

Rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, profesorul universitar Daniel David, a declarat că și instituția pe care o reprezintă are colaborări cu universități/institute din Rusia și că ”Dacă vor apărea oportunități și le vom putea formula în logica «win-win», atunci cu siguranță vom fi deschiși la colaborări academice.”

Rectorul David a afirmat că percepe accentul pus de omologii din Iași pe relațiile cu universitățile rusești ca ”o decizie strategică a UAIC, colegii noștri știind cel mai bine ce îi ajută tactic în misiunea de a-și atinge viziunea și strategia pentru universitate.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

  1. Universitatile din Occident sunt grav afectate de progresism. Mai ales in America. Asta va distruge invatamantul universitar. In America deja este compromis.
    In Rusia inca se învață. Si se invata 5 ani. Nu 3 si nici 4.

    • 👍👍👍

    • Sunt convins ca la asta s-a gandit si Toader

    • da, se invata … cum sa-l preaslavim pe putin si pe acolitii lui

    • Bravo pentru Rudotel!
      A facut varza justitia!
      Asa si Universitatea!

    • Este corecta afirmatia domnului ION

    • Prea acid!!!!

    • 5 ani de traznai nu se compara cu 3 sau 4 concentrati.
      Ca inginer, am facut in cei 5 ani sociologie, istorie, engleza, economie… la ce imi trebuiau?
      Plus o gramada de alte traznai care nu au nimic de-a face cu specialitatea mea.
      Asa ca mai lasa-ma in pace…

      Nu mai zic ca daca vrei sa fii masterat, faci 4 sau 5 ani si in Occident. Si ii faci pe bune.

    • am mai avut noi d-astia care au invatat in rusia.
      nu mai scapam de voi odata… ca numai bine ne-a facut poporul rus…

    • Foarte corect Ioane! 👍👍👍👍

    • Ce se invata la facultatile de drept din Rusia, cum sa sari pe geam daca l-ai suparat pe Putin ????? Hai sa fim seriosi, a rusi nu exista nimic de drept, au o societate medievala asiatica cu organizarea corespunzatoare. Ei numai mimeaza dreptul si respectarea legilor. Iar Tudor este evident o unealta al kgb-ului. La Iasi e plin de cartite ale vecinului urat mirositor din est. Si sa ne aducem aminte ca acest mecanic auto cu bacalaureatul picat si intrat la facultate dupa trei ani cu recomandarea primului secretar de partid si-a facut un doctorat (foarte probabil plagiat) la Balti, scris cu litere chirilice.

    • Lol educatia consta in progresism, astfel nu progresam de la a scrie pe pereti in a scrie pe calculator.

  2. Tudorel Toader e o relicvă comunistă. Dar voi votaţi PSD şi PNL în continuare, vreţi dinozauri politici ca Toader.

    • Si Geoana e omul rusilor, stim din campania din 2009, dar fraierii aia de la NATO habar n-au si l-au pus Secretar General Adjunct.
      Alta harneala nu mai puteti scoate?

  3. Noi ne-am pierdut total identitatea ca neam.
    NU avem OAMENI in politica, în cultura etc. Oamenii de calitate au plecat sau nu intra in mocirla contemporană.

  4. Știința nu are naționalitate. Orice comunicare intre specialiști ajuta, mai ales ca multe universitățile rusești sunt mai bine clasate profesional decât cele mai bune românești. Este valabila si posibilitatea de influenta europeana in Federația Rusa. Totuși, trebuie precauție ca rusii sa nu exploateze propagandistic sau militar (spionaj) o tara NATO. Lectoratul in Kazan are eficienta, sau este doar de fațadă? Câți doritori de a fi vorbitori de romana sunt in zona? Poate ca ar fi mai bine sa se identifice locuri din Siberia cu urmași ai strămutaților cu forța din zona Moldovei si Bucovinei.

    • Stiinta nu are nationalitate? Poate intr-o lume ideala.
      Cu rusii e alta poveste, de ei trebuie sa fugi ca dracul de tamaie

  5. Va intreb eu, cand anume in istoria Romaniei, a beneficiat acest stat de pe urma „prieteniei” cu mama rusie?

    Sluga platita in ruble rusesti …

    • In 1877 , Războiul de independența, daca iei spune ceva?

    • Da, imi spune ca Rusia s-a folosit de Romania pentru a castiga avantaj, de orice natura, in razboiul pe care-l purta cu Turcia( ex: si-au asigurat dreptul de a-si trece trupele prin teritoriul nostru). Dupa razboi, au negociat in numele nostru. Bolgrad, Cahul şi Ismail iti spun ceva? Canta la alta masa te rog!

    • da, doar ca rusia s-a folosit de romania pentru a castiga avantaj, de orice natura, in razboiul pe care-l purta cu turcia. Tie bolgrad, bahul şi ismail iti spun ceva?

    • La schimb cu mlastinile de la Cahul, Bolgrad si Ismail rusii ne-au dat Dobrogea ca sa avem si noi o iesire la mare. Ba chiar au insistat pe schimbul asta fiindca talambii de liberali care erau la putere atunci in Romania erau in stare sa ne lase fara iesire la mare. Sa multumim Rusiei ca ne-a pus pe harta comertului global!

  6. Suntem nerecunoscători. Omul ăsta și-a dedicat toată viața pentru noi, pentru români. Dacă ar avea o statuie, mulți găinați de porumbel ar avea pe ochi. Multe ode de la pușcăriași i-ar fi închinate. Frații de lângă Moscova i-ar aduce coroane și jerbe omagiale. O valoare ! Mondială!

  7. Băi Sorine,chiar nu poți dormi de Tudorel Toader o eminentă a dreptului românesc?Așteaptă să ajungă rector Stelică Garsonierămică și să aducă în România toate universitățile progresiste din SUA și atunci să ai păreri despre cei care nu sunt ca tine adică deștepți.

  8. Rutorel are o cheita la spate care este invirtita de multa vreme de bratul lung de la est.
    Sa nu uitam ca omuletzul superviza niste doctorate pe la Balti, iar dinamitarea justitiei a fost facuta in sensul bineplacut fsb-ului.

  9. Univeristatile din Rusia sunt in top 10 din lume si au dat cei mai multi laureati ai premiului Nobel. Acesta e adevarul, doar ca Soros l-a ascuns ca sa distruga crestinismul.
    Daca va place ce am scris, vreau sa fiu postac si eu, ca se castiga destul de bine. O spun si pe aia cu armatele de migranti si familia traditionala atacata de progresisti…………. pentru un pret bun. :-)))

  10. Fratilor cand se iese la vanatoare de porci mistreti ai holerei galbene si ciumei rosii ca vrem sa participam

  11. Relicva Tudorel nu are alte optiuni.
    PSD = PNL

  12. Zici Iulian Chifu si dupa aia poti trage apa la wc!!

  13. Valorile, gandirea lui TT au fost tot timpul mai apropiate de Rusia. Si la fel ale majoritatii corpului profesoral din universitatea respectiva, din moment ce au hotarat ca TT e cel mai bun dintre ei.
    Deci unde-i stirea?

  14. Mi se pare o prostie sa conditionezi dezvoltarea educatiei superioare si a relatiilor intre universitati pe considerente politice. Doar un individ patruns de ura sa faca diferente pe criterii etnice si politice cand e vorba de educatie.

  15. Tudorel loveste din nou

  16. Nu va suparati, stiti cumva la Informatica se preda in romgleza, sau in romrusa?

  17. uite asa psd-istii isi arata adevarata fata Tineti minte cum urla dragnea la mitinguri contra ue ca ne da peste stricat dar chitic despre milioanele primite moca Din sursa sigura va spun ca sint in rusia studenti romani racolati de serviciile rusesti

  18. Tocmai zilele astea, prietenul cu fizicienii numit Presura, ii lauda pe americani pt ca au înaintat în științe. Ne spunea cum au făcut-o, adică au fost în Rusia, au văzut ca acolo tinerii învață de zeci de ori mai mult decât tjneriiamericani și ca atare au aplicat programa ruseasca în SUA. Spre surprinderea tuturor, americanii nu au rămas toți repetenți ci s_au pus cu burta pe carte.
    Categoric în Rusia încă se mai face carte. Avem ce învața de la rusi dar și aceștia au ce învață de la noi. Îl apreciez pe Tudorel, l_am apreciat și ca ministru.
    Daca vrem școală nu doar de la rusi trebuie sa învățăm ci și de la cei mai buni.
    De departe, pe primul loc în lume la școală sunt asiaticii, chinezii vârf de lance.

    • Daca ii place la universitatile din Rusia sa plece acolo ca profesor ,sa-l plateasca rusii ca profesor din vest
      Nu avem nevoie de el ptr tinerii din Romania
      A facut destule rele in tara asta.

  19. nush cum sa va zic voua, dar universitatile germane lanseaza impreuna cu cele rusesti sateliti in spatiu
    agentia spatiala europeana dezvolta proiecte de telecomunicatii cu omologii rusi, adica asta se intampla astazi

    dar okay, noi sa ramanem in urma, asta ne place, sa fim saraci, izolati si inapoiati, noi nu ne vaccinam cu vaccin occidental, chinezesc sau rusesc, noi ne vaccinam cu credinta in pro5tie, nici macar vaccine nu mai producem, de pro5ti ce suntem ca natie

  20. Invatamantul universitar in Occident, preluat si de Romania, s-a transformat in scoala profesionala de învățat meserii in 3-4 ani.

    Cunosc un roman care s-a insurat cu o rusoaica, s-a mutat la Moscova si nu a putut echivala diploma de la Universitatea București facultatea de drept.
    Rusii la drept au de 2 ori mai multe materii, iar la fiecare materie au ore de doua ori mai multe decât in Ro, dupa ce s-a comparat programul analitic de la noi si la ei.

    Si asa, profii in Rusia se plang ca facultățile lor nu mai produc intectuali…

    Bine ca i-a dus capul pe ai nostri sa nu reduca anii de studii la medicina de la 6 la 3 ani.

  21. „Slab” Tutorel oare a făcut dreptul la facultatea de”duminica”??!!!

  22. Tudorel este un debil mintal care trebuie sa iasă la pensie urgent dar ținând cont de salariul barosan pe care îl are pana la 100 de ani nici nu se gândește la pensie poate doar covid sa îl ajute

  23. mai sus decat orice universitate din Romania si mult mai sus decat gluma aia de scoala superioara a lui soros

  24. Felicitari lui Tudorel Toader ca nu s-a inhamat cu “universitatile” din Occident care propovaduiesc schimbarea sexului.

  25. Scola rusescă e foarte serioasă. Bate învățământul din multe tari vestice.

  26. @Alina esti varza murata…..Rusii nu ne-au dat nimic de bunavoie,au ramas cu trupele in Dobrogea dupa infrangerea turcilor si au plecat numai dupa ultimatumurile date de Bismark.
    Hai ca vine Decembrie,vezi de sarmale si ceafa la cuptor,lasa istoria .