Tudorel Toader îndreaptă Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” spre Rusia. Analist de politică externă: ”O deschidere nepotrivită de transfer către o zonă care nu transmite valorile pe care le împărtășim”
În ultima perioadă, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași a anunțat demararea mai multor proiecte de colaborare cu instituții academice din Rusia sau din zone aflate sub influență rusofonă. Insistența arătată pentru aceste proiecte a culminat cu o vizită la universitate a unui reprezentant al Ambasadei Rusiei în România, în cursul discuției punându-se bazele unei ”intensificări” a actualei cooperări.
Analistul de politică externă Iulian Chifu a declarat pentru G4Media că găsește ”cel puțin nepotrivită și bolnăvicioasă” relația dintre universitatea ieșeană și cele din Rusia. Într-un răspuns pentru G4Media, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” a evitat un răspuns direct legat de relațiile cu omologii din spațiul rusesc.
În urmă cu circa o lună, rectorul Universității, Tudorel Toader, a primit-o în biroul său pe Yulia Kesaretskikh, Secretar II al Ambasadei Federației Ruse în România. ”În cadrul întâlnirii s-a discutat despre actuala cooperare dintre «Universitatea Alexandru Ioan Cuza» din Iași și universitățile din Federația Rusă, dar și despre o intensificare a acesteia pe viitor, atât în privința schimburilor de studenți și profesori, cât și în ceea ce privește colaborarea academică în cadrul unor proiecte comune.
În prezent, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași are încheiate acorduri bilaterale Erasmus+ cu șapte instituții de învățământ superior din Federația Rusă”, se menționa în comunicatul de presă redactat după această vizită.
Comunicatul mai amintea faptul că, în luna mai a acestui an, Universitatea din Iași a participat la cea de-a VII-a ediție a Forumului Internațional al Învățământului Pedagogic organizat de Ministerul Științei și Învățământului Superior din Federația Rusă, Universitatea Federală din Kazan, Academia de Științe ale Educației din Rusia și Consorțiul Științifico-Metodic Federal din învățământul superior pentru grupele de specialități în domeniul învățământului și științelor pedagogice.
În urma participării la eveniment, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea Federală din Kazan anunțau că ”intenționează încheierea unui parteneriat care își propune derularea de proiecte de cercetare comune și înființarea unui lectorat de limbă română la Kazan.” La această universitate a studiat Vladimir Ilici Lenin, iar instituția a purtat o perioadă numele acestuia.
Într-o reacție pe Facebook la acest anunț, fostul ministru Ana Birchall scria (textul original): ”Oare studentii Universitatii Cuza din Iasi vor acest parteneriat propus de domnul Tudorel Toader?! O universitate din UK, Franta, SUA de exemplu nu se gasea?? (…)”
În aceeași perioadă, instituția condusă de Tudorel Toader făcea alt pas într-o zonă cu influență rusească, prin decizia de a deschide o extensiune la Orhei, în Republica Moldova. Orhei este fief al Partidului pro-rus Șor.
Pentru parafarea cooperării, Toader s-a întâlnit în martie cu președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, cei doi având o nouă întâlnire șase luni mai târziu. Într-o reacție la această intenție, Liga Studenților din universitatea ieșeană a susținut că ”Partidul Șor i-ar fi promis lui Toader investiții financiare în viitoarea extensiune.
Pe lângă miza electorală generală în contextul posibilelor alegeri anticipate și miza politică locală, partidul ȘOR urmărește cosmetizarea imaginii sale și crearea unei aparențe pro-europene prin asocierea cu universitatea ieșeană. Totodată, oamenii lui Șor urmăresc obținerea facilă a unor diplome emise de către Universitatea «Cuza», în vederea consolidării imaginii personale prin afilierea la o instituție de învățământ românească”.
Legat de aceste relații, analistul de politică externă Iulian Chifu a declarat că ”(…) am vazut și eu această înclinație, pe care o găsesc cel puțin nepotrivită și bolnăvicioasă. Nelalocul ei. Fără relevanță academică și cu o deschidere nepotrivită de transfer către o zonă care nu transmite valorile pe care le împărtășim, care are o acumulare de tirade și reacții negative și agresive la adresa noastră.
Când un stat reprezintă o amenințare cât se poate de directă, de la prețurile la energie la sistarea încălzirii și energiei electrice, nu cred că poți să te comporți în meandrele și criteriile libertății academice de a colabora cu oricine. Nu mai e oricine.”
La rândul său, un cadru didactic din universitatea ieșeană, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a afirmat că ”Apropierea dlui Toader de zona rusofilă nu este surprinzătoare. Doar acolo mai este primit. Și el nu pregetă nici un efort să o arate demonstrativ prin fotografii și comunicate obraznice. Raportat la valorile occidentale, domnia sa este demult compromis.”
Într-un răspuns pentru G4Media, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a respins afirmația referitoare la intensificarea relațiilor cu spațiul rusesc, susținând că este ”un punct de vedere strict subiectiv, care nu are corespondent în realitatea factuală”.
În continuare, UAIC susține că ”acordă o atenție deosebită strategiei de internaționalizare și colaborează în prezent cu universități din întreaga lume, fiind membră a unor importante rețele internaționale”, oferind câteva exemple, gen Grupul Coimbra, Rețeaua Utrecht, Alianța EC2U, Universitățile din Poitiers, Konstanz, Groningen, BFI Viena.
De asemenea, instituția amintește faptul că are semnate peste 400 de acorduri bilaterale cu universități din Europa de Vest în cadrul Programului Erasmus+ și ”peste 100 de acorduri de colaborare cu instituții de învățământ superior din toată lumea, majoritatea lor din Europa, dar și din America de Nord, America de Sud, Africa și Asia”.
Aproape toate aceste relații, însă, au fost stabilite în mandatele foștilor rectori ai universității sau în urmă cu mai mulți ani. Astfel, afilierea la Rețeaua Utrecht a avut loc în 2005, la Grupul Coimbra în 2007, la Ec2U în 2017, parteneriatul cu Universitatea din Konstanz în 1994, iar cel cu Groningen în 1997, fiind revizuit în 2006.
Rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, profesorul universitar Daniel David, a declarat că și instituția pe care o reprezintă are colaborări cu universități/institute din Rusia și că ”Dacă vor apărea oportunități și le vom putea formula în logica «win-win», atunci cu siguranță vom fi deschiși la colaborări academice.”
Rectorul David a afirmat că percepe accentul pus de omologii din Iași pe relațiile cu universitățile rusești ca ”o decizie strategică a UAIC, colegii noștri știind cel mai bine ce îi ajută tactic în misiunea de a-și atinge viziunea și strategia pentru universitate.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
46 comentarii