Tudorel Toader: Pe 27 decembrie trimit președintelui documentele pentru revocarea procurorului general/ Adina Florea, propusă din nou la DNA
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va trimite președintelui Klaus Iohannis documentele necesare pentru încheierea procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr de la conducerea Ministerului Public. Totodată, Toader va retrimite și propunerile de numire în funcție a șefilor de parchete, inclusiv a Adinei Florea la șefia DNA, pe care anterior șeful statului le-a respins pentru că nu aveau adeverința de necolaborare cu Securitatea.
Toader susține că demersurile făcute în justiție de către Augustin Lazăr, de contestare a raportului în baza căruia a fost solicitată revocarea sa, reprezintă doar o tragere de timp astfel că documentele vor ajunge la Administrația Prezidențială înainte ca CCR să judece sesizarea făcută de Lazăr în legătură cu procedura de atacare a raportului în contencios administrativ.
”Pe data de 27 decembrie, când merg la minister, am pregătit documentele necesare finalizării procedurii de revocare a procurorului general pentru că mă bazez pe articolul 132 din Constituție, pe raportul de evaluare făcut și pe clarificările aduse prin Decizia CCR 338. Nu putem pica în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general trăgând de timp în speranța că va ieși la pensie sau își va încheia mandatul pe 11 aprilie”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.
Toader a spus că sesizarea Curții Constituționale de către Lazăr este nejustificată în condițiile în care raportul Ministerului Justiției a vizat activitatea sa ca procuror general, nu ca persoană fizică.
”(Augustin Lazăr – n.red.) a cerut opinia CCR că are o mare nedumerire: dacă poate sesiza instanța de contencios administrativ pe persoană fizică sau persoană juridică, adică cu nume și prenume sau funcția de procuror general. Sigur că și orbul vede că-i o tragere de timp. Sunt niște proceduri legale pe care le-a folosit, dar nici eu nu voi sta. Pe 27 trimit la președintele republicii, finalizez procedura de revocare, după cum trimit și le ceilalți cinci pe care i-a respins pe nelegalitate că nu au avut adeverința de la CNSAS”, a mai spus ministrul Justiției.
Context:
În data de 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr.
Ministrul Justiţiei a enumerat atunci 20 de puncte privind activitatea procurorului general, printre care: probleme grave de comportament şi comunicare publică; probleme grave de management; lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii; discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului; contestarea deciziilor Curţii Constituţionale; neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin proiectul de management prin utilizarea pe scară largă a delegărilor în funcţii de conducere; critici aduse Parlamentului şi Guvernului; modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august; încălcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI.
Pe 2 noiembrie, procurorul general Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba Iulia, oraş în care îşi are domiciliul, o acţiune în contencios-administrativ prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, demarată de ministrul Justiţiei. Lazăr solicita, de asemenea, şi suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a Raportului privind activitatea sa managerială, însă Curtea de Apel Alba-Iulia și-a declinat competența astfel că această cauză a ajuns la Curtea de Apel București.
Pe 12 decembrie, și CAB și-a declinat competența astfel că Înalta Curte de Casație și Justiție va decide cine trebuie să judece acțiunea inițiată de Lazăr. CAB a admis o excepţie ridicată de avocatul lui Augustin Lazăr și a dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de avocatul lui Augustin Lazăr.
În ce privește numirea noului procuror-șef al DNA, președintele Klaus Iohannis a respins-o pe 21 noiembrie pe Adina Florea, propusă de ministrul Justiției, Tudorel Toader, la șefia DNA. Iohannis a invocat faptul că ”nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004”.
Președintele Iohannis a respins și celelalte propuneri făcute de Toader la funcții de conducere din Parchetul de pe lângă Înalta Curte și DIICOT.
Condiția de legalitate care lipsea era adeverința de necolaborare a procurorilor propuși pentru Parchetul ICCJ, DNA și DIICOT.
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii