Tudorel Toader, răspuns la avertismentul lui Timmermans: Niciun factor de natură internă sau externă nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, face o declarație de presă de la ora 15.00 după ce prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a lansat un avertisment dur la adresa guvernului în cazul eventualei adoptări a unei OUG care ar furniza ”impunitate” demnitarilor de rang înalt.
Declarațiile lui Toader vin pe fondul informațiilor publicate de G4Media.ro despre presiunile făcute de PSD și Liviu Dragnea asupra Guvernului pentru a adopta OUG de modificare a Codurilor penale.
Declarații:
- Exprim convingerea că CSM își îndeplinește obligația constituțională
- Nici factorul politic și nici alți factori, indiferent de natură – internă sau externă – nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale sau modul de soluționare a respectivei anchete
- În recomandările MCV se consacră la nivel de principiu faptul că această ingerință nu e permisă. Personal, exprim convingerea că recomandarea e în egală măpsură valabilă și pentru emitenții ei. Guvernul respectă acest principiu, nu interferează cu organele de urmprire penală și cu instanțele de judecată
- La MJ e plin proces de selecție pentru procurori de rang înalt.
- În România știm că procedura transparentă prevede că interviul de selecție se desfășoară la ministerul justiției, ministerul justiției face o propunere secției de procurori, secția procedează la un interviu, emite un aviz consultativ iar președintele emite decretul de numire.
- Noi primim aceste recomandări, timp în care la nivel european numiri similare sunt eminamente politice. Personal, am participat zilele trecute la ultima rundă de discuții tehnice la sediul comisiei, experți de la ministerul justiției, experți ai Comisiei Europene. Nu ne-am dus să cerem aprobare, avizarea proiectelor de acte normative, pentru că procesul de legiferare nu are ca etapă prealabil și avizarea de la Comisie. Ne-am dus pentru a avea un dialog, pentru a vedea modalitățile cele mai adecvate voinței legiuitorului european, specificului național pentru transpunerea unor directive europene.
- Am în vedere Directiva pentru confiscarea extinsă, Directiva privind victimele infracțiunilor, Directiva privind prezumția de nevinovăție, acte care în termen scurt vor fi transpuse în legislația națională.
- De dată recentă văd cum oficiali europeni își exprimă îngrijorări dar îngrijorările sunt exprimate cu caracter preventiv însă cu un puternic potențial electoral. Ca ministru al Justiției, formulez o simplă și respectuoasă solicitare, și anume să ne cunoaștem, să ne respectăm competențele fie ele și partajate, să ne respectăm demnitatea și specificul național.
Sursa foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii