Tudorel Toader reiterează că la Ministerul Justiției nu există niciun proiect de OUG privind amnistia
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a reiterat joi seară, după o întâlnire cu liderii coaliției de guvernare, că nu s-a discutat despre amnistie și grațiere, ci doar despre ordonanța de urgență de modificare a legilor Justiției.
”Am vorbit cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu despre întâlnirea cu Comisia de la Veneția”, le-a spus Toader jurnaliștilor.
Întrebat dacă a fost abordat și subiectul amnistiei și grațierii, el a negat, susținând că la Ministerul Justiției nu a existat și nu există în dezbatere, adoptare sau avizare un proiect de ordonanță de urgență privind amnistia.
Chestionat în privința unei posibile OUG pentru anularea protocoalelor secrete, Tudorel Toader a spus că, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, Guvernul nu poate interveni pe un act normativ care se află în dezbatere parlamentară.
El a explicat în acest moment în Camera Deputaților se discută legea de aprobare a OUG 6/2016 privind interceptările și că Ministerul Justiției a transmis un punct de vedere Legislativului în acest sens.
Liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, au avut joi după-amiază o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a discuta despre textul ordonanţei de urgenţă privind legile justiţiei.
Potrivit unor surse citate de Agerpres și Digi 24, la întâlnire era de aşteptat să se discute şi despre situaţia protocoalelor de colaborare, dar şi despre oportunitatea unor prevederi referitoare la amnistie şi graţiere (detalii aici).
În ceea ce privește propunerile Ministerului Justiției referitoare la OUG 6/2016, acestea prevăd că protocoalele încheiate în temeiul actului normativ sunt declarate nule, iar probele obținute în temeiul acestor protocoale sunt, de asemenea, declarate nule. Punctul de vedere al ministerului condus de Tudorel Toader a fost trimis săptămâna trecută Comisiei juridice a Camerei Deputaților și obținut de G4Media.ro.
Propunerile Ministerului Justiției pentru respingerea OUG 6/2016:
- Art. 1 – Se respinge Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6 din 11 martie 2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 190 din 14 martie 2016.
- Art. 2 – Sunt declarate nule protocoalele de cooperare încheiate în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2016. Autorităţile publice au obligaţia să le facă publice, cu respectarea dispoziţiilor legale privind protecţia informaţiilor clasificate şi a datelor cu caracter personal.
- Art. 3 – Probele obţinute în aplicarea protocoalelor de cooperare încheiate în temeiul art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2016 sunt nule.
- Art. 4 – La articolul 453 alineatul (1) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 15 iulie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, după litera f) se introduce o literă nouă, lit. g), cu următorul cuprins: g) hotărârea s-a întemeiat pe probe obţinute de către organele judiciare în temeiul unor protocoale de cooperare declarate nule.
Parchetul General a atras însă atenția, într-o notă proprie transmisă Comisiei juridice a Camerei Deputaților – obținută de G4Media.ro, că respingerea ordonanței de urgență 6/2016 privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal ar avea ca efect închiderea a 6.545 de dosare penale aflate pe rolul diferitelor Parchete.
Astfel, potrivit Parchetul General, unul dintre efectele respingerii ordonanței ”este acela al impactului ce îl poate avea asupra dosarelor aflate în lucru în care sunt dispuse măsuri de supraveghere tehnică. Din datele Ministerului Public reiese că se află în lucru dosare în care s-au dispus măsuri de supraveghere tehnică după cum urmează:
- 49 dosare la nivelul PÎCCJ (Secţia de urmărire penală şi Secţia parchetelor militare);
- 467 dosare la DNA (Structura centrală şi structurile teritoriale);
- 1042 de dosare la DIICOT (Structura centrală şi structurile teritoriale);
- 4987 dosare la parchete de pe lângă curţile de apel cu unităţile din subordine.
Citește integral: Efectul respingerii OUG 6/2016 privind mandatele de interceptare: Peste 6.500 de dosare penale vor fi închise
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii