Tudorel Toader susține că a transmis într-o adresă faptul că legea privind recursul compensatoriu este neconstituțională / Documentul nu a ajuns însă și la CCR
Punctul de vedere prin care Ministerul Justiției susținea că legea privind recursul compensatoriu, adoptată de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, este neconstituțională nu a fost transmis și Curții Constituționale (CCR), deși Tudorel Toader susține că el a trimis Guvernului documentul.
Acest lucru reiese din decizia CCR din 5 iulie 2017, prin care actul normativ a fost declarat ”constituțional în raport cu criticile formulate”.
În preambulul deciziei, la paragraful 18, Curtea precizează că ”președintele Senatului și Guvernului nu au comunicat punctul lor de vedere cu privire la obiecția de neconstituționalitate”.
Marți dimineața, ministrul Justiției, Tudorel Toader, susținea pe Facebook că prin ”adresa nr.2/44292 din 7 iunie 2017, transmisă către Guvern, Ministerul Justiției s-a exprimat în sensul că sesizarea de neconstituționalitate este întemeiată”.
Punctul de vedere pe care Toader susține că l-a trimis Guvernului venea în contextul în care PNL și USR au atacat la CCR legea privind recursul compensatoriu adoptată de Camera Deputaților.
Practic, legea privind recursul compensatoriu a fost adoptată de Camera Deputaților, forul decizional, pe 9 mai 2017. O săptămână mai târziu, PNL și USR a atacat actul normativ la Curtea Constituţională. Potrivit dispoziţiilor legale, CCR a transmis sesizarea Guvernului pentru a comunica punctul de vedere cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate, însă Executivul nu a trimis niciun răspuns. Pe 5 iulie 2017, Curtea a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate şi a constatat că legea privind recursul compensatoriu este constituțională în raport cu criticile formulate.
Ce a mai scris Tudorel Toader marți pe Facebook:
Proiectul de lege a fost inițiat sub guvernarea anterioară.
CSM a considerat faptul că pentru a fi efective, cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiționată.
Senatul și-a însușit propunerea venită de la CSM.
Camera Deputaților a înlocuit cele 3 zile cu 6 zile considerate ca fiind executate la fiecare 30 de zile de executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare.
Ministerul Justiției nu a fost de acord cu modificările propuse, luând în considerare și studiul de impact primit de la Administrația Națională a Penitenciarelor.
Camera Deputaților a extins beneficiul și pentru alte criterii.
Curtea Constituțională a fost sesizată în controlul a priori.
Ministerul Justiției s-a exprimat în sensul că legea este neconstituțională
De altfel, secretarul de stat din Ministerul Justiției, Mariana Moț, a transmis la dezbaterile din Parlament, atât în Comisia juridică, cât și în plen, că ”Guvernul susţine acest proiect (privind recursul compensatoriu – n. red), însă în forma pe care Guvernul a trimis-o spre adoptare Parlamentului”.
Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii