G4Media.ro

Tulburarea bipolară (boala lui Van Gogh): ce este și care sunt simptomele?…

Sursa foto: Pixabay

Tulburarea bipolară (boala lui Van Gogh): ce este și care sunt simptomele? ”Milioane de persoane cu tulburare bipolară au o viață perfect normală, dacă terapia este cea potrivită”

Este ca și cum ai fi într-un „rollercoaster”, între stări de euforie și depresie. Asta se spune despre tulburarea bipolară, cunoscută și sub numele de boala lui Van Gogh, relatează Corriere della Sera.

Potrivit unui studiu publicat în InternationalJournal of Bipolar Disorders, Vincent van Gogh ar fi suferit de tulburare bipolară, o boală psihiatrică care afectează aproximativ 80 de milioane de oameni în întreaga lume.

Leonardo Tondo, președinte al Comitetului științific al Fundației Duedime și psihiatru la centrul Lucio Bini din Roma și Cagliari, spune despre această boală că dacă este recunoscută și tratată, nu afectează munca și relațiile;

Ce este:

„Este o afecțiune care prevede schimbări de dispoziție cu alternarea stărilor depresive (aproape întotdeauna prezente) și a perioadelor de exaltare care pot duce și la agresivitate sau iritabilitate.

Intensitatea acestor faze trebuie, de asemenea, evaluată pentru stabilirea unui diagnostic.

Dacă schimbările de dispoziție nu sunt atât de intense, ar putea fi vorba de o tulburare ciclotimică, caracterizată printr-o dispoziție ciclică, în timp ce dacă relevanța clinică este confirmată, este vorba de bipolarism.

Ce se înțelege prin relevanță clinică:

„Atunci când se evaluează că nivelul de intensitate al perioadelor de depresie sau de excitație (numite mania) interferează cu funcționarea obișnuită a persoanei. Frecvența episoadelor este, de asemenea, luată în considerare în evaluare. Ciclurile maniaco-depresive pot apărea după câteva luni sau chiar ani mai târziu. De asemenea, se poate întâmpla ca o tulburare bipolară să fie confirmată ca atare doar după o perioadă foarte lungă, deoarece doar episoadele depresive apar la debut, în timp ce episoadele maniacale (care confirmă diagnosticul de bipolarism) pot fi detectate mai târziu’.

Debutul:

„Dintre tulburările de dispoziție, tulburarea bipolară este cea care debutează la o vârstă mai fragedă, în jurul vârstei de 20-25 de ani, și are și o componentă genetică. Vârsta de debut este anticipată de consumul de substanțe, în special de canabis, mai ales dacă este luat în adolescență”.

Cum se caracterizează bipolarismul de tip 1 și de tip 2:

„Întulburarea bipolară de tip 1 există o stare maniacă, adică o schimbare de dispoziție cu simptome importante din punct de vedere clinic. Acestea sunt persoane cu o stare evident patologică, care sunt uneori agresive, foarte dezinhibate sexual și ale căror acțiuni au efecte notabile asupra muncii și relațiilor. Dacă tulburarea este de tip 2 simptomele depresive sunt prezente, chiar severe, dar variația dispoziției atinge un nivel hipomanic care este mai puțin impactant, deși tendința de a fi exagerat și de a lua decizii pripite rămâne în comportament.

„În evaluarea clinică, totuși, ar fi mai potrivit să vorbim de spectru bipolar, deoarece există o gamă largă de posibilități de exprimare a acestei tulburări.

Care sunt cele mai eficiente terapii până în prezent:

„Milioane de persoane cu tulburare bipolară au o viață perfect normală, dacă terapia este cea potrivită și funcționează. Punctul de plecare este să recunoașteți că aveți o tulburare știind că aceasta poate fi tratată, dar și că, netratată, poate genera efecte periculoase care pot compromite munca și relațiile;

Există diferite terapii: pentru ridicarea dispoziției, pentru tratarea depresiei și altele pentru prevenirea recăderilor. „Dacă depresia face parte dintr-o fază a tulburării bipolare, se încearcă evitarea medicamentelor anti depresive deoarece acestea pot declanșa mania sau hipomania, în timp ce antipsihoticele (care sunt folosite pentru manie și hipomanie) pot fi folosite în siguranță.Și apoi există stabilizatoarele de dispoziție, dintre care cele mai eficiente sunt sărurile de litiu care sunt utilizate pentru a preveni atât fazele de excitație, cât și cele depresive.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.