G4Media.ro

Tulpina de gripă aviară descoperită la vaci din SUA nu se transmite…

Sursa foto: pixabay.com

Tulpina de gripă aviară descoperită la vaci din SUA nu se transmite cu uşurinţă pe cale aeriană

Tulpina de gripă aviară descoperită la vaci din Statele Unite prezintă o răspândire minimă pe cale aeriană în rândul dihorilor, conform unui nou studiu. Însă, omul de ştiinţă care a condus cercetarea a subliniat că a fost demonstrată, totuşi, o anumită capacitate de transmitere pe această cale, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Dihorul este considerat cel mai potrivit mamifer de talie mică pentru studierea infectării şi transmiterii virusului gripal, aceste animale fiind adesea utilizate pentru evaluarea riscurilor la adresa sănătăţii publice în cazul virusurilor emergente.

În cadrul experimentului condus de cercetători de la Universitatea Wisconsin-Madison din Statele Unite, dihori infectaţi cu un eşantion din tulpina H5N1 a gripei aviare au fost plasaţi lângă animale sănătoase, însă nu suficient de aproape pentru a intra în contact fizic.

Niciunul dintre cei patru dihori sănătoşi expuşi în acest mod nu s-a îmbolnăvit, iar în timpul studiului nu a fost identificată prezenţa virusului la ei.

Cu toate acestea, cercetătorii au constatat ulterior că unul dintre dihori a produs anticorpi la virus, ceea ce sugerează că a fost infectat.

„Este o veste bună faptul că virusul nu are o transmisibilitate extinsă între dihori pe cale aeriană, dar este îngrijorător faptul că are capacitatea de a se transmite (astfel)”, a declarat autorul studiului, Yoshihiro Kawaoka, virusolog specialist în gripă.

Un virus care se poate răspândi cu uşurinţă pe cale aeriană în rândul oamenilor ar reprezenta o mai mare ameninţare pandemică comparativ cu H5N1, în prezent.

Agenţiile de sănătate publică din întreaga lume consideră că acest risc este în prezent scăzut, deoarece nu există încă dovezi ale transmiterii de la om la om.

Patru cazuri umane au fost raportate în SUA de la confirmarea gripei aviare la vacile de lapte, în martie. Toate aceste persoane s-au recuperat.

Studiul, publicat luni în jurnalul ştiinţific Nature, a arătat, de asemenea, că virusul gripei aviare la vaci se poate lega de receptorii de tip uman, în condiţii de laborator. Aceşti receptori reprezintă modul în care virusurile gripale infectează celulele umane în lumea reală.

Gripa aviară preferă să se lege numai de receptorii de tip aviar, care sunt rari la om. Rezultatele de laborator necesită studii suplimentare pentru evaluarea implicaţiilor în lumea reală, au declarat oamenii de ştiinţă. În trecut, virusurile gripale care au dezvoltat capacitatea de a se lega de ambele tipuri au provocat pandemii.

Studiul a confirmat, de asemenea, că virusul, izolat din laptele unei vaci infectate din statul american New Mexico, a infectat şoareci şi dihori după expunerea la laptele nepasteurizat.

De asemenea, virusul s-a răspândit în organism la muşchii şi glandele mamare ale şoarecilor infectaţi, aşa cum pare să se întâmple şi în cazul vacilor.

Angela Rasmussen, virusolog la Universitatea Saskatchewan din Canada, s-a declarat uşurată să afle că virusul nu a dobândit deocamdată capacitatea de a provoca o pandemie, însă a subliniat că acest lucru nu înseamnă că nu o va face niciodată, mai ales dacă răspândirea în rândul vacilor rămâne necontrolată.

„Întotdeauna este mai bine să oprim o pandemie înainte să înceapă decât să reacţionăm la ea după ce a început. Ar trebui să ţinem cont de acest avertisment şi să luăm măsuri acum”, a declarat ea pentru Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează