Tumoră renală de 1,5 kilograme, care se răspândise la inima unei fetiţe de 8 ani, extirpată cu succes la Roma
O echipă de medici de la Spitalul Pediatriac Bambino Gesu din Roma a extirpat cu succes o tumoră renală cântărind circa 1,5 kilograme, care se răspândise la inima unei fetiţe de 8 ani. Intervenţia chirurgicală a necesitat un stop cardiac temporar, transmite luni agenţia de știri EFE, citată de Agerpres.
Pacienta, diagnosticată cu un tip de cancer renal cunoscut sub numele de tumoră Wilms, a fost supusă unei intervenţii chirurgicale care a durat peste nouă ore.
Înainte de operaţie, medicii au redus dimensiunea tumorii prin şase cicluri de chimioterapie, a precizat luni spitalul, într-un comunicat.
Fetiţa suferea de nefroblastom la rinichiul drept, care se răspândise în vena renală, vena cavă inferioară şi ajunsese în atriul drept al inimii.
În vederea obţinerii unei imagini exacte a tumorii înainte de operaţie, echipa de medici a utilizat tehnici de imagistică de ultimă generaţie pentru a realiza o reconstrucţie 3D a masei tumorale ce urma să fie îndepărtată. Pentru aceasta a fost nevoie de colaborarea unei echipe multidisciplinare formate din oncologi, chirurgi, cardiologi, anestezişti şi specialişti în imagistică medicală.
Intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat în mai multe etape: mai întâi, echipa de chirurgie oncologică a îndepărtat rinichiul drept, care, din cauza tumorii, era de zece ori mai mare decât în mod normal, apoi cardiologii au oprit temporar inima fetiţei, cu suportul circulaţiei extracorporeale, pentru îndepărtarea părţii tumorii care invadase atriul drept.
În cele din urmă, după repornirea inimii, chirurgii au finalizat operaţia prin îndepărtarea reziduurilor tumorale din vena cavă inferioară.
Pacienta, care şi-a sărbătorit săptămâna trecută cea de-a opta aniversare în spital, se află în plin proces de recuperare şi îşi va continua tratamentul cu şedinţe de radioterapie abdominală şi mai multe cicluri de chimioterapie, potrivit comunicatului.
„Acest succes nu este doar o victorie medicală, ci şi o mare speranţă pentru multe familii care se confruntă cu situaţii similare”, a declarat doctorul Alessandro Crocoli, şeful Unităţii de chirurgie oncologică a spitalului.
Nefroblastomul, care reprezintă aproximativ 90% din tumorile renale pediatrice, este o neoplazie rară care afectează în principal copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani, cu o incidenţă mai mare între 2 şi 3 ani. În Italia sunt înregistrate aproximativ opt cazuri la un milion de copii.
„Această intervenţie demonstrează modul în care, prin combinarea competenţelor avansate şi a tehnologiei de ultimă oră, putem aborda chiar şi cele mai dificile cazuri, redând speranţa pentru pacienţii noştri tineri”, a comentat profesorul Lorenzo Galletti, şeful secţiei de cardiochirurgie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.