Tunisia și UE au încheiat un „parteneriat strategic” privind imigrația
Uniunea Europeană și Tunisia au încheiat duminică, la Tunis, un „parteneriat strategic”, axat pe lupta împotriva imigrației ilegale, dar menit, de asemenea, să sprijine această țară nord-africană în fața dificultăților economice grave cu care se confruntă, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat acest acord, care va permite „investiția în prosperitatea comună”, menționând „cinci piloni”, printre care se numără și problema foarte importantă a migrației.
Împreună cu Libia, Tunisia este principalul punct de plecare pentru mii de migranți care traversează Mediterana centrală spre Europa.
Șefii guvernelor Italiei, Giorgia Meloni, și Olandei, Mark Rutte, au însoțit-o pe șefa Comisiei Europene în această deplasare, după o primă vizită a trioului în urmă cu o lună, în cursul căreia au propus acest parteneriat.
Cei cinci piloni sunt „stabilitatea macroeconomică, comerțul și investițiile, tranziția energetică ecologică, legăturile interumane, migrația și mobilitatea”, a precizat Comisia într-un comunicat de presă.
Memorandumul de înțelegere marchează „un alt pas important în direcția abordării crizei migrației într-un mod integrat”, a declarat Meloni, care l-a invitat pe președintele tunisian Kais Saied să participe duminica viitoare, la Roma, la un summit pe tema migrației.
Sunt prevăzute, în special, extinderea programului de schimb Erasmus în Tunisia și un ajutor de 65 de milioane de euro pentru 80 de școli.
În ceea ce privește energia, liderii europeni au amintit că Tunisia este implicată în proiecte pentru un cablu submarin de fibră optică și un cablu electric care să lege cele două maluri ale Mediteranei.
În acest sens, UE dorește să sprijine dezvoltarea energiilor regenerabile în această țară din Maghreb, care are „un potențial enorm”, a subliniat von der Leyen.
Potrivit premierului Meloni, parteneriatul dintre Tunisia și Uniunea Europeană (UE) „poate fi văzut ca un model pentru stabilirea de noi relații cu Africa de Nord”.
În ceea ce privește imigrația, Rutte a estimat că acordul va permite „un mai bun control al imigrației ilegale”.
Președintele Saied a abordat această problemă cu omologii săi, solicitând „un acord colectiv privind imigrația inumană și operațiunile de strămutare (forțată) efectuate de rețelele criminale”.
Noi mijloace de cooperare
„Tunisienii au oferit acestor imigranți tot ceea ce se putea oferi cu o generozitate nelimitată”, a pledat Saied, care a fost puternic criticat pentru modul în care sute de imigranți au fost arestați în Tunisia și apoi „deportați”, potrivit ONG-urilor, în zone inospitaliere de la frontierele cu Algeria și Libia.
Mărturii oferite telefonic pentru AFP și înregistrări video trimise ONG-urilor din Tunisia arată femei și copii abandonați în mijlocul deșertului, fără apă, hrană sau adăpost.
Gărzile de frontieră libiene au declarat duminică pentru AFP că au salvat cel puțin 70 de migranți care rătăceau la temperaturi insuportabile și fără niciun ajutor într-o zonă de frontieră dintre cele două țări.
Un discurs din ce în ce mai deschis xenofob s-a răspândit în Tunisia de când Saied, care a preluat toate puterile în iulie 2021, a denunțat în februarie imigrația ilegală, făcând referire la „hoardele de migranți subsaharieni” care au venit, potrivit lui, pentru a „schimba compoziția demografică” a țării.
Concret, acordul dintre Bruxelles și Tunis prevede un ajutor de 105 milioane de euro pentru combaterea imigrației ilegale.
UE a promis, de asemenea, un ajutor bugetar direct de 150 de milioane de euro în 2023, într-un moment în care Tunisia, sugrumată de o datorie care se ridică la 80% din PIB-ul său, este în criză de lichidități, provocând penurii regulate de produse de primă necesitate cumpărate direct de stat.
În timpul primei sale vizite, troica europeană s-a referit la „o asistență macrofinanciară de 900 de milioane de euro”, sub forma unui împrumut care ar fi urmat să fie acordat Tunisiei în următorii ani.
Duminică, von der Leyen a declarat că Bruxellesul rămâne „pregătit să acorde această asistență de îndată ce condițiile sunt îndeplinite”.
Dar această „asistență” este condiționată de un acord între Tunisia și Fondul Monetar Internațional (FMI) privind un nou credit de 2 miliarde de dolari, un dosar care se află în impas de luni de zile.
Președintele Saied respinge două condiții esențiale pentru un acord cu FMI: ridicarea subvențiilor la produsele de bază și restructurarea companiilor de stat aflate în dificultate.
Trebuie „să găsim noi mijloace de cooperare în afara cadrului monetar internațional”, a declarat el duminică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank