G4Media.ro

Tunisia: Un jandarm a ucis patru persoane în Djerba, la cea mai…

Captura Twitter

Tunisia: Un jandarm a ucis patru persoane în Djerba, la cea mai veche sinagogă din Africa

Doi credincioși care participau la un pelerinaj evreiesc la sinagoga Ghriba de pe insula Djerba din estul Tunisiei au fost uciși marți seara într-un atac comis de un jandarm care a ucis și doi colegi înainte de a fi împușcat mortal, a anunțat ministerul de interne, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Sinagoga, cea mai veche din Africa, a mai fost vizată anterior, în 2002, de un atentat sinucigaș cu camionetă care a ucis 21 de persoane.

Atacul a avut loc în două etape, a precizat ministerul într-o declarație. Jandarmul care a tras primele focuri de armă l-a împușcat și ucis pe unul dintre colegii săi și i-a luat muniția. El s-a dus apoi în zona din jurul sinagogii unde a deschis focul asupra forțelor de securitate înainte de a fi împușcat mortal.

Doi „vizitatori” ai sinagogii au fost uciși de focurile de armă ale atacatorului înainte ca acesta să fie împușcat, iar alți patru au fost răniți și evacuați la spital, a adăugat ministerul.

 


Ministerul tunisian de Externe a precizat într-un comunicat că cei doi morți sunt „un tunisian în vârstă de 30 de ani și un francez în vârstă de 42 de ani”, fără a le preciza identitatea.

De asemenea, un alt jandarm a fost ucis și alți cinci au fost răniți de focurile de armă ale atacatorului, a precizat ministerul de interne.

În urma atacului, ambasada Franței la Tunis a anunțat că a deschis o „celulă de criză”.

„Statele Unite deplâng atacul din Tunisia, care coincide cu pelerinajul evreiesc anual care atrage credincioși din întreaga lume la sinagoga Ghriba. Ne exprimăm condoleanțele față de poporul tunisian și lăudăm acțiunea rapidă a forțelor de securitate tunisiene”, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Atacul a avut loc în timp ce sute de credincioși participau la pelerinajul anual evreiesc Ghriba, care se încheia marți seară la sinagogă.

Forțele de securitate „au înconjurat sinagoga și au asigurat securitatea tuturor celor care se aflau în interiorul și în jurul ei”, a precizat Ministerul de Interne.

„Investigațiile continuă pentru a elucida motivele acestui atac laș”, a adăugat ministerul, refuzând în acest stadiu să sugereze un atac terorist.

Presa tunisiană a relatat inițial focuri de armă în apropierea sinagogii Ghriba, după uciderea unui polițist în circumstanțe neclare.

Foto: Wikipedia

Focurile de armă au fost auzite dinspre sinagogă, provocând panică în rândul sutelor de credincioși care participau la pelerinajul evreiesc anual, potrivit presei.

Potrivit organizatorilor, peste 5.000 de pelerini evrei, majoritatea din străinătate, au luat parte la pelerinajul Ghriba din acest an, care a fost reluat anul trecut după o pauză de doi ani din cauza pandemiei Covid-19.

Organizat în cea de-a 33-a zi de Pesah – Paștele evreiesc – sărbătoarea Lag B’Omer, pelerinajul de la Ghriba se află în centrul tradițiilor tunisienilor de confesiune evreiască, care sunt doar 1.500, majoritatea stabiliți la Djerba, față de 100.000 înainte de independența din 1956. Comunitatea evreiască de la Djerba este veche de circa 2.500 de ani, iar sinagoga este cea mai veche de pe continentul african. Clădirea actuală datează din secolul XIX.

Pelerinii vin în mod tradițional și din țările europene, Statele Unite și Israel, dar numărul lor a scăzut considerabil după atentatul din 2002.

Acest atentat intervine într-un moment în care turismul cunoaște o revenire puternică în Tunisia, după o încetinire puternică în timpul pandemiei.

După mai mulți ani de deteriorare din cauza instabilității care a urmat revoluției din 2011, acest sector-cheie pentru economia tunisiană fusese grav afectat după atentatele din 2015 la muzeul Bardo din Tunis și la un hotel din Sousse, în urma cărora au murit 60 de persoane, dintre care 59 de turiști străini.

După revolta populară din 2011 care l-a răsturnat pe dictatorul Zine El Abidine Ben Ali, Tunisia a înregistrat o creștere a numărului de grupuri jihadiste, dar autoritățile spun că au făcut progrese semnificative în lupta împotriva terorismului în ultimii ani.

Atacul are loc în contextul în care Tunisia se confruntă cu o criză financiară severă, care s-a agravat de când președintele Kais Saied a preluat puterea deplină în iulie 2021, zdruncinând democrația născută în urma primei revolte a Primăverii arabe din 2011.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...